Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Útdíj: a teljes győri közgyűlés támogatja, hogy ingyenes legyen az M1-es győri szakasza

A győri közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén egyhangúlag azt kérte, legyenek ingyenesek az M1-es autópálya és az M19-es autóút január 1. előtt még díjmentes szakaszai.

A Magyar Szocialista Párt és az Együtt alkotta Győri Baloldal, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik képviselőinek kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a győri közgyűlés szerdán.

A téma az útdíjfizetési rendszer volt, pontosabban az, hogy a kormány döntése nyomán január 1. óta a korábban díjmentesen használható győri gyorsforgalmiút-szakaszok fizetőssé váltak. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna elfogadtatni a testülettel, hogy tiltakozzon ez ellen, és követelje, az M1-es autópálya győri elkerülőjén és a teljes M19-es autóúton ismét díjmentesen közlekedhessenek az autósok.

Mindehhez dr. Lipovits Szilárd jegyző előzetesen törvényességi véleményt fűzött, amelyben többek között kifejtette: a közgyűlés tiltakozásról, követelésről szóló döntést az alaptörvény értelmében nem hozhat.

Az ülésen Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz–KDNP) erre hivatkozva új – udvariasabb megfogalmazású – határozati javaslattal állt elő. Ennek lényege: a közgyűlés egyetért Borkai Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) nemzeti fejlesztési miniszterhez írt, az ingyenes szakaszok visszaállítását szorgalmazó levelében foglaltakkal, és kéri a városvezetőtől, hogy ezt az álláspontját képviselje a továbbiakban is.

Neupor Zsolt (DK) felszólalásában jelezte: a törvényességi véleménnyel nem ért egyet, azért sem, mert a szocialista kormány idején előfordult, hogy a testület tiltakozott. Kifejtette, hogy az M19-est már csak nyomvályússága miatt is ki kellene húzni a fizetős utak listájáról.

Borkai Zsolt a baloldali képviselőknek – egy korábbi demonstrációjukra utalva – ironikusan megjegyezte: furcsa, hogy egyszerre aggódnak a városért, és akadályozzák a forgalmat a fél útpálya lezárásával.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az új határozati javaslatot. Az ülés után a Győri Baloldal közleményt adott ki, amelyben ellenzéki sikerként értékelte a döntést.

A megyei közgyűlésen múlt héten került terítékre az útdíj témája: ott a fideszes képviselők nem mentek el a rendkívüli ülésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáspár Sándor polgármester lesz Győrben - fotók!

Február 14-én mutatják be Gogol Revizorát: a polgármester szerepét Gáspár Sándor Kossuth-díjas… Tovább olvasom