Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Utcaszépítő falfirkálók

Nyolcvan graffitis és negyven képzőművész érkezett Győrbe az ország minden részéből s a világ sok tájáról. Pénteken kezdődött a három napig éjjel-nappal tartó, sokféle programmal tarkított graffitifesztivál.

Másodszor is siker: A graffitifesztiválra az ország és a világ sok részéből érkeztek alkotók. Fotó: Sz. Ö.
Tavaly volt az első ilyen rendezvény a megyeszékhelyen, akkor a „falfirkászok" a marcalvárosi aluljárót festették ki, nem is akárhogyan. Képeik köztetszést váltottak ki, olyannyira, hogy – nem kis meglepetésre – ma is szinte teljesen sértetlenek, nem bántották a rongálók.
Akkora volt a tavalyi siker, mondja a rendezvény helyi „mindenese", Szük Norbert festőművész, hogy vétek lett volna kihagyni egy újabb lehetőséget. A falfestményeknek bőven van helyük a városban, sok az amúgy csúf fal, kerítés. Persze, sok-sok engedély kell egy ilyen fesztivál megtartásához, de a szervezők szerint simán ment minden, az érintettek látszólag sokra becsülik a dolog pozitív oldalát.
Ugyanígy voltak a szponzorok is, legalább tucatnyian járultak hozzá a rendezvényhez. Összköltségében tízmillió forintot jóval meghaladó összegre volt szükség, hogy a rendezvény létrejöhessen. A szükséges legfontosabb anyagot, a festékspray-t például öt festékgyár adta.

Óriási összfelületen dolgoznak


A legjobb minőséget használhatják a graffitisek. Aztán kellettek még egyebek között betonittáblák, létrák, állványok, sok más.
Ahogy érkeztek az alkotók, tegnap délelőtt gyorsan munkába is álltak. A Belvárost Nádorvárossal összekötő aluljáró teljes hosszában mindkét oldalon betonittáblákra festenek. Ezek az alkotások alkalmasint leszerelhetők, bemutathatók másutt is. A fesztivál fő helyszínén, a Murányi-kereskedőház környékén már jól előkészített falak, kerítések várták az alkotókat. Óriási az összfelület, de mint kiderült, többet is vállaltak volna az érkezők. A méretében leglátványosabb produktum kétségkívül az lesz, ami egy 500 négyzetméter felületű tűzfalra kerül.

Titokzatos csapatmunka


Az egységes kép elkészítésére tizenöten vállalkoznak. Hogy mit ábrázol majd? Az utazással kapcsolatos, lesznek rajta szárnyas lovak – a többit meg tessék megnézni.
A város lakói idén is nagy érdeklődéssel fogadták a graffitiseket. A fiataloknak „kapásból tetszik a festékszórós buli", az idősebbek pedig, főleg a nagy forgalmú aluljáróban, gyakran meg-megállnak az alkotók mellett, s nem fejcsóválva. Mennyivel másabb ez, mint a házfalakra spriccelt ócska, ocsmány szövegek!


 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyiek vasárnapja

A várakozás lázában égnek a győr-szabadhegyiek. A hétvégén a Győr- Szabadhegyért Egyesületnek és a… Tovább olvasom