Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Utcáról utcára: hol, mit, miből újítanak fel

Győr - A Győri Útkezelő Szervezet most kezdődő sorozatunkban tételesen felsorolja az útfelújítási programban szereplő valamennyi beruházást. Az első rész következik.
A városi közgyűlés tavaly decemberben fogadta el a városi úthálózat felújításáról szóló idei programot 1,5 milliárd forint értékben.

Előremenekülés

A felújítások között zömmel lakóutcák szerepelnek, hiszen a városi úthálózatot – mintegy 400 kilométer szilárd burkolatot – kezelő útkezelő szervezet adatai szerint a város teljes úthálózatából a több mint 100 kilométernyi kisebb forgalmú lakóutca burkolatának a kétharmada rossz minőségű. A legfontosabb cél az, hogy a szükséges rosszként fémjelzett kátyúzást teljes útfelújításokkal váltsák ki – mondhatni, előre kell menekülni a felújításokkal, így az évente hasonló összegű felújítások révén elérhető, hogy 10 év alatt egy minősítéssel jobb állapotú utak legyenek a városban, illetve ezzel párhuzamosan csökkenteni lehet a kátyúzásra fordított összeget. Ehhez az elképzeléshez azonban a szakmai elképzeléseken túl mintegy 2 milliárd forintra van szükség évente – minimum. Az útállapot javításához ezenfelül még hozzá kell számolni a közművezetékek felújítását is.

Az idei program 61 feladatból áll. A három hónapon át zajló egyeztetések, koordinációk, terveztetések után az első „kapavágást" áprilisban tették meg a Karinthy utca felújításával. Ezt követően június végéig befejezték a Béke, Rábca, Szegfű utcák, a Tákó, a Gomba és Esztergető utcák felújítását teljes hosszban.

A Csalogány, a Galamb, Kismegyeri, Páskom és Veres Péter utcák esetében egy-egy szakasz felújítását végezték el, látványos felújítás után az Ifjúság körúton a platánfák megóvására járdát építettek át. Az új nyomvonalra történt áthelyezéssel elérték, hogy jó minőségű legyen a gyalogút az Ifjúság körút páratlan oldalán, így a platánfákat – érintetlenül hagyva a gyökereket – nem kellett szükségszerűen kivágni. Járdafelújítással lecserélték a töredezett betonburkolatot Marcalváros I-en az Ikva utcában is.

A programban nemcsak lakóutcák felújítása szerepel, hanem van néhány gyalogátkelőhelyet, csomópontot érintő átépítés is: a Szabolcska utcában a művészeti szakközépiskola előtti gyalogátkelőhelynél sebességcsökkentő pódium épült, sárgán villogó, figyelmeztető berendezéssel. Hasonló beavatkozással régi problémát orvosoltak az Újvilág utca–Liszt Ferenc utca csomópontjában, ahol az Apáczai-főiskola hallgatói jelentős gyalogosforgalmat képeznek, ezért felértékelődött a gyalogátkelőhely kijelölése biztonságos megoldással. Az átépítés hozadéka az is, hogy az Újvilág utcában megváltozott a forgalmi helyzet a parkolás tekintetében: az átépítés előtt a menetirány szerinti jobb oldalon tiltott volt a megállás, mivel az út nem volt elég széles a bal és jobb oldali parkoláshoz, szélesítésre volt tehát szükség. A tilalom sok autósnak és kereskedőnek okozott bosszúságot, gyakori vendég volt a „lopóautóval" felfegyverzett közterület-felügyelő és rendőr.

A régi igényt figyelembe véve átépítették az út jobb oldalát, kijelölve a tizenkét beállót, melyek fizetőparkolóként a kommunális szolgáltató üzemeltetésébe kerültek.

Az eddig befejezett, műszaki átadással véget ért felújítások a másfél milliárdból 329 millió forintba kerültek. 

Az utakon útépítéseket megelőző közművezeték-cserék vagy útépítések miatt van forgalomkorlátozás. A Török István utca felújítását befejezték a kivitelezők, itt a munkálatokat gázvezetékcsere előzte meg. Az utcát újra megnyitották a forgalom számára. A mosani felújítás egy korábban elkezdődött felújítás második üteme, 2004-ben parkolóbővítés történt, ehhez kapcsolódik az új aszfaltburkolat és a sebességcsökkentő pódiumok építése, valamint gyalogátkelőhely kialakítása.

A Csokonai utcában és a rá merőleges Jósika utcában befejező fázisához ért a gázvezeték cseréje, ezt követően kicserélik az ivóvízvezetékeket. Várhatóan augusztus közepén az útépítőké lehet a terep, a Szigethy Attila úttól északra új burkolat készül szeptember végére.

A május óta lezárt Buda utcában kicserélték a csatorna- és ivóvízvezetékeket, jelenleg a gázvezetékcserét végzik. A harmadik hónapja tartó lezárást több lakó örömmel fogadta, jó hogy terelő úton közlekednek az autóbuszok. Nyilván ezt nem mindenki így éli meg… Augusztustól az útfelújítást végzik, a Bartók Béla és Corvin utcák között
új burkolaton haladhat a forgalom – várhatóan szeptember közepétől.

A Bajcsy–Zs. útnak a Jókai és Zechmeister utcák közötti szakaszán is csatorna- és ivóvízvezeték-cserét végeznek, lezárt útszakasz mellett. A felújítás után, szeptember végén járható újra a Bajcsy–Zs. út. A közeli Zechmeisterutca–Jókai út csomópontban rövidesen átalakításra kell számítani: átépül a csomópont, ahol két középszigettel biztonságosabbá teszik a gyalogátkelőhelyeket, illetve megváltozik a forgalmi rend. A kanyarodó irány helyett a Zechmeister utca lesz a fölérendelt irány.

A vasútállomás és a Szent István út közötti Honvéd liget a tömegközlekedéssel közlekedők egyik „kapuja". A teret – méltatlan módon – leginkább töredezett aszfalt jellemezte. Egy meghibásodott távhővezeték cseréjét követően döntött úgy a városvezetés egyetértésével az útkezelő szervezet, hogy az aszfaltburkolatra térkő burkolatot épít, jelentősen növelve a tér esztétikai és funkciójában betöltött szerepét. Iskolakezdésre tehát új tér fogadja a Révai-gimnázium diákjait.

Elkezdődött a Népfőiskola utca felújítása Ménfőcsanakon, amire nagy szükség volt, a lakók ugyanis úgy jellemezték az utcájukat, hogy van néhány aszfalt a sok kátyú között. A városrészben maradva a Népfőiskola utcával egy időben kezdték a Régi posta utca felújítását. A vízelvezetési problémákkal sújtott utca felszíni vízrendezését is elvégzik, mert minden nagyobb esőzésnél szippantós autókkal szállíttatták az árkokban összegyülemlett vizet, mely gyakran garázsokba, pincékbe tört be.
Napokon belül útépítők foglalják el a Batthyány tér déli útszakaszát és a csatlakozó Bajcsy–Zs. utat a Teleki útig, augusztus közepére új aszfaltréteg kerül az útra.

Az iskolakezdésre végeznek az útfelújítással az Eszperantó utcának a helyközi autóbusz-pályaudvari szakaszával, jelenleg az ivóvízvezetékeket javítják.


Kékkel a már befejezett munkák, pirossal a most is zajló vagy a közeljövőben induló útépítések, felújítások láthatók. Kattintson ide a nagyobb térképért!

(Folytatjuk)

Olvasóink írták

  • 2. ADOZÓ 2008. július 31. 19:04
    „KEZDŐDIK A KÖZLEKEDÉSI KÁOSZ!NA MEG A MILLIÓK ELIRÁSA!”
  • 1. todoer 2008. július 31. 09:50
    „Nem tartozik közvetlenül az útfelújításhoz de láttam hogy holnaptól fizetőparkoló lesz a vidéki buszplyaudvarnál levő terület. Ezzel kapcsolatos kérdésem : ezt most lett magánterület vagy már régebben is az volt ? A régen is az volt akkor pár hónapja miért a kommunális szolgáltató emberei " tették rendbe " , eldolgozva pár kocsi murvát ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neander-völgyi mamutpörkölt kontra smároló birkafejleves

Ravazd - A Bakonyalji Vigasságok programsorozat egy kerek hétre felbolygatta Ravazd olajozott… Tovább olvasom