Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Utcán vett eurón nyereség helyett jókora veszteség

Győr - Jobb átváltási árfolyam ígéretével kecsegtetve csábítják el a hivatalos pénzváltóba igyekvőket, végül a kialkudott összeg töredékét adják át nekik azok a csalók, akik a közelmúltban jelentek meg, s szedik rá az óvatlanokat Győrben. A sértettek kára néhány tízezer és 640 ezer között van.
Néhány forinttal jobb árfolyam reményében nem érdemes az utcán váltani eurót, még akkor sem, ha nagyobb tételnél az jó nyereséggel kecsegtet. Érdemesebb inkább körülnézni a város hivatalos pénzváltói között, hiszen ajánlataik egyenként változók, hol jobb, hol rosszabb. De legalábbis nem „nyúlják le" az ismeretlen utcai csencselők az óvatlan, figyelmetlen embereket, mint tették ezt több esetben Győrben.

A Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese, Szabó György alezredes a sajnálatos bűnesetek ismertetésével intett mindenkit óvatosságra.

– Az ismeretlen csalók egyik módszere, hogy a hivatalos pénzváltóhoz igyekvő embert kifigyelik, majd megszólítják, hogy ne menjen be, mert ők jobban váltanak eurót. A kialkudott összeget leszámolják, s odaadják a nagyobb haszonban reménykedő „ügyfélnek", mire az átadja a valutát. Ekkor valamilyen okkal visszakérik a már átadott, kötegbe hajtott forintbankjegyeket. Ilyenkor legtöbb esetben egy másik „váltani akaró" is ajánlatot kér – aki nem más, mint a bűntársuk –, elterelve a vevő figyelmét. S mire a pénzt visszakapják a későbbi sértettek, már a kiszámolt forintnak csak a törtrésze van a kötegben, azaz a köteget kicserélik – ismertette a módszert Szabó György.

Az alezredes elmondta, hogy több mint 21 ezer forint a kára annak az embernek, akit az egyik pénzváltótól csalt el egy 30–40 év körüli, 160 centi magas, kissé erős testalkatú, szőkésbarna, rövid hajú, kissé pocakos férfi, akinek egyik felső foga keresztbe áll. Ebben az esetben van videofelvétel, mint abban is, amelyiknek ugyanennél a pénzváltónál több mint 47 ezer forintot károlhat el a sértettje. Őt egy 40 év körüli, farmert, szürke kiskabátot viselő csaló „nyúlt le".

Az egyik régi, győri utazási iroda pénzváltója előtt egy 35–40 év körüli, 170 centi magas, szőke, rövid hajú, közepes testalkatú, fehér bőrű – farmert, fekete bőrkabátot viselő – csaló 78 ezer forinttal csapott be egy fiatal lányt.

A legrosszabbul az a sértett járt, akit az Arany János utcában közel 635 ezer forinttal csapott be egy 35–40 év körüli, 170–175 centi magas, átlagos testalkatú, kreol bőrű roma vagy török, aki fekete bőrdzsekit viselt. Társa 50 év körüli, 175 centi magas, fehér bőrű, testesebb alkatú, őszes hajú, akin fekete hosszú kabát, szürke mellény volt.
Nagyot veszthet, aki utcán vett eurón akar nyerni.

Olvasóink írták

 • 7. egyáltalán nem egyszerű 2008. november 01. 20:30
  „6. Zaza

  Sajnos valóban sok a birka az országban. Ezért tartunk itt! Csak azt nem értem, miért jó nektek, ha a tanult, nyelveket beszélő fiatalok és a becsülettel dolgozni akaró és tudó középkorúak végleg megunják ezt a kuplerájt és külföldre mennek? Ki fogja akkor kitermelni a segélyeteket meg a nyugdíjatokat? Mi lesz veletek, hazugságból nem lehet ám megélni!”
 • 6. Zaza 2008. november 01. 18:46
  „Az MSZP azért tud választásokat nyerni, mert többen szavaznak rá.
  Ilyen egyszerű....
  És nyerni fog 2010-ben is.
  Ilyen egyszerű.”
 • 5. vörös g.eci 2008. november 01. 09:00
  „Ezért tud ebben az országban az MSZP választást nyerni, mert sok ilyen nagyeszű honfitársunk van. Most legalább saját maguknak csináltak kárt!”
 • 4. gambroid 2008. október 31. 21:14
  „annyi eszetek eszetekva”
 • 3. józsi 2008. október 31. 18:04
  „Az ilyen emberek meg is érdemlik, hogy becsapják őket!”
 • 2. sweety 2008. október 31. 18:03
  „Egyszer engem is be akartak csapni. Zárva volt az AranyJános utcai pénzváltó és akkor egy nő ajánlotta fel hogy váltsak nála. Ő is jobb árfolyamot kínált. Ez a nő egy kicsit akcentussal beszélt, enyhén kreol bőrű volt, nem állítom biztosan hogy roma de hasonló. Én nem éltem a lehetőséggel, elmentem egy másik pénzváltóba. Kásőbb láttam amikor másnál is próbálkozott. Most már biztosan tudom hogy jól döntöttem.”
 • 1. 49. 2008. október 31. 16:32
  „Ezekre az emberekre mondják, hogy ,,több a pénzük, mint az eszük".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla büntetés és fogási tilalom

Szigetköz - Szombattól a Duna mellékágrendszerének több szakaszán – ívó- és vermelőhelyeken… Tovább olvasom