Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Utcakép és üzlet a fórum össztüzében

Fórumot tartottak kedden Győrben, melyen megvitatták a belváros arculatának kialakítását.
Balogh József polgármester, Kun András alpolgármester és a fórumot kezdeményező Gergely Zoltán  önkormányzati képviselő ült szemben kedden délután Győrött a belváros arculatának kialakítására kezdeményezett fórumon az érdekeltekkel: üzletek, butikok, éttermek, szállodák vezetőivel, tulajdonosaival. 

A fórumon elsőként Hanekám László tette szóvá, hogy a város az ő üzletmenetére tekintet nélkül változtatta meg a szállodája környékén a parkolási környezetet. Balogh József válaszában kifejtette: a fenntartott parkolóhelyekért másutt is bérleti díjat fizetnek.

Németh Zoltán szerint a belváros barokk arculatának megőrzése érdekében a nagy nemzetközi cégekhez hasonlóan a városnak tudatosan megtervezett „arculatszabályzatot" kellene kialakítania, amelynek előírásaihoz a belvárosi üzleteknek kötelező lenne alkalmazkodniuk.
Balogh József  polgármester válaszában óvatosságra intett, mint mondta: a megfelelő arculat kialakítása elsősorban a bérlőkön, tulajdonosokon múlik, s a nagy arányú bevásárlóközpont-építések következményeként elrettentő példaként említette a budapesti Rákóczi út elhanyagolt állapotát.

Kun András a felszólalóhoz hasonlóan nyugati példával szolgált: emlékeztetett, hogy ott mindennap nyitás előtt a kirakat takarításával, a porta fényesítésével kezdik a napot a kereskedők. Gergely Zoltán hozzátette: idehaza nemcsak a kínai árusokkal van baj, akik bazárszerű kirakodásukkal képesek eltakarni egész épületek homlokzatát, hanem azokkal a hazaiakkal is, akik kirakatukat göngyölegraktárnak használják, vagy ízléstelen, gyűrött vászonnal „díszítik".

Balogh József a kínai üzletekről „elárulta", hogy közülük csak egy nyert önkormányzati liciten, a többi „albérletes", és a város ezt
tapasztalván gondolkodik is a bérleti rendszer megfelelő felülvizsgálatán.
Fekete Róbert – utalva az autóforgalom korlátozásának veszélyeire – „költői" kérdést tett fel: vajon melyik vásárló költ többet, az, aki kocsival, vagy aki autóbusszal érkezik a városközpontba? Réti Csaba, Juhász Attila ennek ellenére a belvárosi autóforgalom ésszerű korlátozását tartotta helyénvalónak.

– Segítse elő a város a minőségi áru megjelenését a belvárosban – hangoztatta Juhász Attila. Obertolné Horváth Tímea az iránt érdeklődött, miként fér össze a barokk Győrrel a Sarló közben „megcsodálható" műanyag ablakok és szellőzőkürtők látványa, Szabó Jánosné ugyanitt a – valószínűleg tenyésztett – galambok vastag ürülékét kifogásolta.
Gergely Zoltán az eszmecsere összefoglalásaként hangsúlyozta: a város nem szívesen avatkozna bele adminisztratív módon a vállalkozói verseny alakulásába. Ezzel együtt személyesen továbbra is várja az ötleteket, javaslatokat. A fórumon elhangzottak jövő héttől az önkormányzat honlapján is tanulmányozhatók lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern Győrt terveznek

Folyók, hajók és part menti sétányok nélkül, szép városrészek leromlott állapotban, a forgalomban elakadó autók és buszok – ezen a helyzeten kíván változtatni a győri önkormányzat a következő tíz évben. A cél, hogy a megyeszékhely modern város és a régió központja legyen.
A győri közgyűlés múlt heti ülésén egyhangúlag fogadta el a város településfejlesztési koncepcióját. Tovább olvasom