Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Utat építenének a Sokorón át

Készül a Tétet Pannonhalmával összekötő út megvalósíthatósági tanulmánya. Ha sikerül a kivitelezéshez szükséges négymilliárd forintot előteremteni, akkor két-három év múlva megépülhe.t
Akkor pedig a megye legfiatalabb városai közt nem csak kerülővel lehet közlekedni.

Van igény az átjáróra

2001-ben írtunk először arról, hogy a Sokoró keleti és nyugati oldalán húzódó települések lakói csak nagy kerülővel jutnak el a dombság túloldalán lévő településekre. Régóta hiába vágynak a Tétet és Pannonhalmát összekötő, a Pannonhalmi-dombságon kelet–nyugati irányban átvezető útra.

Ma csak nagy kerülővel – a forgalmas Győrön vagy a ménfőcsanaki, győrújbaráti kanyargós utcákon át – lehet eljutni egyik városból a másikba. Ez hátráltatja a térségi összefogást, a turisztikát, a gazdasági kapcsolatok élénkítését, a családi kötelékek megőrzését, a munkába járást.

Az indokok sora arra ösztönözte a környéken élőket, hogy erőfeszítéseket tegyenek. 2003. június 20-án Elválaszt a Sokoró címmel megjelent cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a Sokorón átvezető út kiépítésének előkészítésére a Sokoróaljai Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása pályázatot adott be.

Művészetek dombjai

A társulás elnöke, Szabó Ferenc téti polgármester leszögezte: az út 37 érintett önkormányzat lakóinak érdeke, nem mondhatnak le róla. Szerinte a 82-es és a 83-as főút balesetveszélyes és túlterhelt, de forgalmukat enyhíthetné az átvezető szakasz, ami a Bakony lankáinak halomvidékét, gyönyörű tájat tárna fel. Persze tudja, hogy kialakításakor a tájvédelem, az ősborókás szempontjait is mérlegelni kell.
Pánczél Benedek pannonhalmi polgármester megerősítette: közös érdek a kisvárosok és a környező települések közti kapcsolat. Szerinte az új út lehetőséget nyitna a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonló kulturális összefogásra. Csak a pénz hiányzik az út megvalósításához: mérnöki becslések szerint a kivitelezés négymilliárd forintba kerülne.

Merre vezessen a nyomvonal?

Jó hír, hogy a két kistérség közösen ötmillió forintot nyert a megyei területfejlesztési tanácstól a megvalósíthatósági tanulmányra. Az azt készítő Tér-Háló Kft. vezetője, Németh Géza a Kisalföldnek elmondta: a vizsgálatok jelenlegi állása szerint a nyomvonal Tétről Felpécre vezet, onnan Tényőre és Écsnél a Rábaring felől Pannonhalmára. Részben a meglévő utat kell felújítani és 10–15 kilométeren újat építeni. A tájvédelmi körzet ügyében szakhatósági egyeztetések szükségesek, de Németh Géza úgy véli, lehet olyan megoldást találni, ami környezetvédelmi szempontból is elfogadható – már csak azért is, mert a Tétet Pannonhalmával összekötő út szerepel a megye rendezési tervében és azt a természetvédelmi hatóság véleményezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A XIV. Győri Általános Vásár programja

300 kiállító, több mint 1000 termékkel a lakberendezéstől az informatikáig, színpadi műsorok… Tovább olvasom