Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Utálunk sorban állni

Magyarország - A magyarok az európai átlag több mint kétszeresét töltik időben sorban állással. Többek között ez derül ki abból a napokban nyilvánosságra hozott, 21 európai országra kiterjedő felmérésből, amelynek egyik hazai helyszíne Győr volt.
Sorban állási kultúránkat és az eladók reakcióját mérték fel áprilisban Európa 21 országában. Egy hét alatt 2552 helyszínen tesztelték a sorban állást a próbavásárlók. A magyarországi városok közül Budapest és 7 vidéki nagyváros – Győr, Debrecen, Pécs, Miskolc, Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Szeged – vett részt a felmérésben.

A Mystery Shopping Providers Association (MSPA) az egyetlen olyan nemzetközi szakmai szervezet, amely a szolgáltatások minőségének javításával foglalkozik titkos tesztvásárlásokkal. A szervezet világszerte vagy 300 tagvállalatot számlál, ezek egyike a budapesti ClientFirst Consulting Kft., amelynek titkos vásárlói bankot, postát, szupermarketet, kis élelmiszerboltot, italboltot, gyorséttermet, gyógyszertárat, ruhaüzletet, valamint autóbusz- és vasútállomáson található jegyirodákat látogattak meg.

A tapasztalatok vegyesek: de úgy tűnik, sajnáljuk az időt a sorban állásra, meglehetősen türelmetlenek vagyunk, ha várakoznunk kell.

A legtöbbet (átlag 13 perc) a postán állunk sorban, ettől a bankok (12 perc) alig maradnak le. Az ezt követő sorrend: szupermarket (9), gyógyszertár (8), élelmiszerbolt és ruhaüzlet (6–6 perc), gyorsétterem (3). (Egy szegedi posta és egy debreceni bank vitte el a pálmát 35 perc várakozással.)

Míg az összes ország átlagát nézve 100-ból 17 ember elégedetlenkedik a hosszú ideig tartó sorban állás miatt, addig itthon az emberek több mint negyede, azaz 28 fő ad hangot elégedetlenségének. A felmérés szerint az eladók valamivel több mint fele mosolygott is a vevőkre – ez a mutató csak egy ponttal marad el az európai átlagtól. Nem jellemző, hogy a várakozásért elnézést kértek az eladók – 100-ból mindössze 8 tette ezt meg –, de nem sokkal jobb az európai átlag sem a maga 9 százalékával.

A legtöbb időt Magyarországon, Oroszországban, Romániában és Törökországban töltenek sorban állással. Hazánkban átlagosan 8 ember áll előttünk a sorban, szemben az európai 3–4-gyel. A várakozási idő az átlagnál több nálunk: az európai 3–4 perccel szemben itthon legalább 5 percet kell várnunk. Bizonyára szívesebben állnánk sorba Ausztriában, Dániában, Írországban, Portugáliában vagy Svédországban – ott találhatjuk ugyanis a kontinens leggyorsabban haladó sorait.

Magyarországon a kiszolgálási helyeknek kevesebb mint 30 százalékában alkalmaztak „egysoros rendszert", ami azt jelenti, hogy egy sorban állnak a várakozók, és az éppen megüresedő pénztárhoz lép a következő. A válaszadók 56 százaléka szerint a próbavásárlások alkalmával lett volna lehetőség a várakozási idő csökkentésére, mondjuk több pénztár kinyitásával. A tesztelt egységek 22 százalékában erre tettek is lépéseket.

Olvasóink írták

 • 6. .................. 2008. október 10. 08:55
  „egyszer Ausztriában láttam egy 50-es hölgyet élelmiszerboltban telekosárral kiabálni, hogy kassza-kassza. Szerintem igaza volt mert 5 kasszából 2 volt nyitva és nem sorbaállni ment be hanem vásárolni. Itthon rádszólnak a boltosok, mert nem ők vannak értünk hanem fordítva.”
 • 5. sort kerülő 2008. október 09. 21:33
  „Felháborító, hogy csúcsidőben nem nyitnak ki újabb pénztárat a postán , a hiper- és szuper marketekben . A pénztárak fele zárva van, a nyitva lévőknél pedig hosszú sorok kígyóznak. Nem kéne a létszámon spórolni, igaz akkor kevesebb zsozsó jutna a vezetőknek .”
 • 4. Goldmund 2008. október 09. 11:30
  „Szerintem a legrosszabb betegen orvosi rendelőben várni. Betegen rosszabbul visel minden kellemetlenséget az ember, ráadásul ha valahol, hát ott általában rengeteget kell várni. Mindezt lehet még überelni: ha beteg gyerekével vár az ember. Vagy ha másodszorra vár, mert előszörre (1-2 órás várakozás után) kiderült, hogy rossz ajtónál várt vagy nem adta be a tudj´ isten melyik papírt (és ezt kioktató stílusban közölték vele). Vagy ha hallja/látja, hogy bent megy a lebzselés, de valami különös ok miatt mégsem hívnak be beteget.

  A második legrosszabb: vasúti jegypénztárnál várni, mikor nemsokára indul a vonat. Győrben ilyen gond kevésbé van, de pl. Bp. Keleti pu.-n péntek délutánonként cifra világ van.

  Ehhez képest az összes többi bolti, postai, banki várakozás elviselhetőbb, tervezhetőbb, ahogy más is utalt rá.”
 • 3. voodoo 2008. október 09. 11:06
  „Az egyik kasszánál a pénztáros biztos a ***** sampont használja, a másik meg hagyományosat.”
 • 2. Muhahaha 2008. október 09. 10:47
  „Szerintem az okos emberek már tapasztalták:
  2 kassza van nyitva, az egyiknél 8-an állnak sorba, a másiknál csak 2en.
  Aki hülye a sorban álláshoz...

  Na erre mit szoltok?igy van vagy Igy van?
  vagy csak szeretnek tolakodni?esetleg sorba állni?vagy egyszerüen csak panaszkodni.”
 • 1. lolita 2008. október 09. 08:23
  „Akinek nincs türelme sorban allni az maradjon otthon s megmarad a penze!Több helyen kell varakozni, nemcsak boltokban.Van aki orakat varakozik pl autopalyan stb ,ebben semmi utalat nincs.Altalaban mindenki akkor megy vasarolni mikor tudjak nagy a forgalom,sok a tömeg holott csak bekene osztani idönket de ehhez is türelmetlenek vagyunk picit gondolkozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év alattiaknak ingyenes a védőoltás

Győr-Moson-Sopron - A két év alatti gyerekek a szülők kérésére is ingyenesen megkapják a pneumoccus… Tovább olvasom