Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Üt az Szja-bevallás órája: Olvasóink a NAV győri munkatársait kérdezték

A NAV győri munkatársai válaszoltak Olvasóink 2012-es Szja-bevallás kapcsán feltett kérdéseikre. Kedden rendkívüli nyitva tartással fogadja a NAV az ügyfeleket megyeszerte.


Kedd, 21.55


Videó: OxygenSzombat, 15.12

Az Szja-bevallás határideje idén a pünkösdi ünnepek miatt május 21-ére, keddi napra esik.

Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatóságának központi ügyfélszolgálata (Győr, Szent István u. 15-17.) a 2012. évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség közelgő határidejére tekintettel a bevallások kitöltésével kapcsolatos tájékoztatás, a bevallások átvétele, csekk-kiadás, bankkártyás befizetés, valamint az adóügyek elektronikus intézéséhez szükséges Ügyfélkapu nyitás elősegítése érdekében 2013. május 15-én (szerdán) 8 órától 14 óráig nyílt nap keretében fogadja ügyfeleit, így az ügyfélszolgálat – a rendes ügyfélfogadási idővel együtt – 8-18 óráig nyitva tart.

Továbbá rendkívüli nyitva tartás keretében várjuk ügyfeleinket a Győr-Moson-Sopron megyei központi ügyfélszolgálaton (Győr, Szent István u. 15-17.), a soproni kirendeltségen (Sopron, Kis János u. 4.), valamint a mosonmagyaróvári kirendeltségen (Mosonmagyaróvár, Deák tér 1.), 2013. május 16-án (csütörtökön) 8-16 óráig, május 17-én (pénteken) 8-13.30 óráig, valamint a bevallási határidő napján, május 21-én (kedden) 8-18 óráig.

Május 21-én a NAV Általános Tájékoztató Rendszere (06-40/42-42-42) 8.30-tól 18.00 óráig fogadja az adózói telefonhívásokat.

Videós segítséget az Szja-bevallások kitöltéséhez ide kattintva nézhetnek meg! Adó- és pénzügyekkel foglalkozó blogunkat szintén ajánljuk figyelmükbe!

Korábban

12.12

Az online interjú véget ért, ám a NAV győri munkatársai második "felvonásban" újabb Olvasói kérdésekre, problémákra is válaszoltak. A cikket ide kattintva tekinthetik meg!

Köszönjük az adóhatóság munkatársainak gyors és korrekt válaszait, Olvasóinknak az értékes felvetéseket, kérdéseket.

9.48

Az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) megérkeztek a Kisalföld szerkesztőségébe - az online interjú elkezdődött.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Szja 2012 -, vagy írják be a hozzászólások közé.

dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András
dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Bertleff András

Kérdézz-felelek a NAV győri munkatársaival

- A tavalyi évben örököltem 1/9-ed tulajdonrészt anyai nagymamám után, az ingatlan értéke 9 millió forintra lett értékelve, s az unokatestvérem megvette a tulajdonrészemet 1 millió forintért még ugyanabban az évben. A kérdésem az lenne, hogy ezt a bevallásban hová kell feltüntetni, és mennyi lesz az adó mértéke? A választ előre is köszönöm.

Válasz: A megadott információk alapján Önnek ingatlan értékesítésből nem származott jövedelme, mivel a bevétele megegyezett a hagyatéki eljárásban megállapított forgalmi értékkel. Ebből következően ezt a bevallásában sem kell feltüntetnie.

- Érdeklődni szeretnék, hogy milyen következményekkel jár, hogy tavaly (2012-ben) elfelejtettem beadni az adóbevallásomat 3600 forintról, ami 2011-ben az egész éves keresetemet jelentette.

Válasz: Kérjük, hogy a tavalyi bevallását a 1153-as számú nyomtatványon nyújtsa be.

"Előfordulhat, hogy a külföldi jövedelem Magyarországon adómentes, de egyes jövedelemtípusoknál viszont belföldön kell adózni"

- Egy gyors kérdést szeretnék feltenni. Diák vagyok, nem munkavállaló, ámbár nem értem idén miért nem küldtek adóbevallást, hiszen eddig minden évben kaptam. Volt már bejelentett állandó munkahelyem is, bár ez most nem lényeges. Szóval lehetséges, hogy nem küldenek adóbevallást, vagy valami hiba történt?

Válasz: Amennyiben adóköteles jövedelme 2012-ben nem volt, nem kell bevallást adnia. Ha igen és nem küldtünk csomagot, az adóbevallást bármelyik ügyfélszolgálati irodánkban beszerezheti, de az adóhatóság honlapjáról is letöltheti és ügyfélkapus jogosultsággal, elektronikusan is tudja továbbítani.

- Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2012. évben külföldön dolgoztam, itthon nem folytattam semmilyen kereső tevékenységet, így nem is volt adóköteles bevételem. Ilyen esetben mi a teendő és hogy kell az adóbevallást elkészíteni?

Válasz: Az ország konkrét megjelölésének, valamint a jövedelem jogcímének hiánya miatt csak általánosságban tudjuk tájékoztatni. A jövedelemadózása belföldön attól függ, hogy az adott országgal van-e kettős adóztatást kizáró egyezményünk. Amennyiben igen, akkor az az irányadó és annak alapján kell megállapítani a belföldi adókötelezettséget. Előfordulhat, hogy a külföldi jövedelem Magyarországon adómentes, de egyes jövedelemtípusoknál viszont belföldön kell adózni.

"Az ápolási díj adómentes jövedelem"

- 2012. évben végig ápolási díjon voltam. Más jövedelmem nem volt. Kell-e adóvallást készíteni?

Válasz: Az ápolási díj adómentes jövedelem. Ha ezen kívül más adóköteles jövedelme nem volt, nem kell adóbevallást beadnia.

- 2008. december 28-án elhuny édesanyám. 2009. május 5-én a hagyatéki eljárásban 4 milló Ft-ban állapították meg az örökölt ház értékét. Költségként 368 ezer Ft-ot számlákkal igazoltunk. 2012. januárjában eladásra került a ház szintén 4 milló Ft-ért. Kérdésem kell e adóbevallásban szerepeltetni és adózni az eladott ingatlan után?

Válasz: A megadott információk alapján Önnek ingatlan értékesítésből nem származott jövedelme, mivel a bevétele megegyezett a hagyatéki eljárásban megállapított forgalmi értékkel. Ebből következően ezt a bevallásában sem kell feltüntetnie.

"A jövedelemadózása belföldön attól függ, hogy az adott országgal van-e kettős adóztatást kizáró egyezményünk"

- 2012 teljes egészében Ausztriában dolgoztam, magyar bevételem nem volt. Szerettem volna egyszerűsített bevallást leadni, de láttam, hogy ez kizáró ok. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit kell leadnom az adóbevallásomban? Válaszukat köszönöm!

Válasz: Az Ausztriából - feltehetően munkaviszonyból - származó jövedelme a megadott információk alapján Ausztriában adóköteles. A kettős egyezmény szerint Magyarországon adómentes, ezért a belföldi jövedelméhez nem kell hozzá számítania. Ha tehát belföldön nem volt adóköteles jövedelme és csak ausztriai munkaviszonyból származott bevétele nem kell bevallást adnia.

- Külföldi, nem EU-s, de EGT-tagországban szerzett, és ott leadózott jövedelmet fel kell tüntetni az adóbevalláson? Köszönöm!

Válasz: Az ország konkrét megjelölésének, valamint a jövedelem jogcímének hiánya miatt csak általánosságban tudjuk tájékoztatni. A jövedelemadózása belföldön attól függ, hogy az adott országgal van-e kettős adóztatást kizáró egyezményünk.

Amennyiben igen, akkor az az irányadó és annak alapján kell megállapítani a belföldi adókötelezettséget. Előfordulhat, hogy a külföldi jövedelem Magyarországon adómentes, de egyes jövedelemtípusoknál viszont belföldön kell adózni.

"Mivel a bevétele meghaladja a 600 ezer forintot, az teljes egészében adóköteles"

- Főállás mellett őstermelő. Ha jól tudom 600.000,- Ft-ig adómentes az őstermelő és akkor nem is kell a bevallásba beírni. Ha pl. 650.000,- Ft a bevétel, akkor az egész összeget kell szerepeltetni vagy csak a 600.000,- Ft feletti részt? Melyik sorba kell beírni? És mit kell utána fizetni, Szja, eho?

Válasz: Mivel a bevétele meghaladja a 600 ezer forintot, az teljes egészében adóköteles, de Ön több lehetőség közül választhat. Ha van a bevétel 20%-t kitevő összegű, a tevékenységgel összefüggésben felmerült költségszámlája, elegendő a bevallás 1253-12-01 lap 323. sorában nyilatkoznia a bevétel összegéről. Ugyanakkor ebben az esetben egészségügyi hozzájárulási kötelezettsége is van, amely a bevétel 5%-ának a 15%-a.

A másik megoldás pedig az, hogy a költségeivel tételesen elszámol a 1253-12-02 lapon. Ha a költségek figyelembe vétele után keletkezik őstermelésből származó jövedelme, azt a bevallás 10. sorába át kell írnia és 16% Szja terheli, valamint 27% EHO-t kell fizetnie utána.

A jövedelemadóból adókedvezmény is megilleti, amennyiben regisztrációs számmal rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy az EHO kötelezettség megállapításánál az EHO alapból levonhatja a biztosított őstermelőként fizetett járulékok alapját.

"A felvett földalapú támogatás a folyósítás évében bevételnek minősül"

- A befizetett lakáshitel utáni 120.000 ft-ra még jogosult vagyok. A bank küldte is az adóigazolást januárban. A bevallásomat elkészítettem február elején és fel is adtam a postán. Egy hete azonban a banktól kaptam egy új adóigazolást, melyben tájékoztatnak,hogy az előző adóigazolásban nem a valós adatokat adták meg és elnézést kérnek. A tavalyi évben befizetett összeg bank általi rossz és jó adat egyike sem befolyásolja a visszaigényelhető 120.000 ft-ot, de mégis úgy gondolom, hogy hivatalos adat. A kérdésem, hogy szükséges-e ezt hivatalosan jeleznem a NAV felé, és kell-e új bevallást készítenem?

Válasz: Amennyiben a bank által megküldött igazolás alapján a figyelembe vett adókedvezmény összege nem változik, akkor nincs egyéb teendője. Természetesen ha az új igazolás a kedvezményre is hatással van, önellenőrzéssel rendezheti az esetleges különbözetet.

- A földalapú támogatás bevételnek számít-e, ha nincs más jövedelem? Őstermelő vagyok. Köszönöm.

Válasz: A felvett földalapú támogatás a folyósítás évében bevételnek minősül. Az ön esetében őstermelésből származó bevételnek. Felhívjuk a figyelmét ugyanakkor arra, ha a felvett földalapú támogatáson kívül más bevétele nem származott az őstermelői tevékenységéből, nem kell bevallást adnia, mert az adómentesség 600 ezer forintos értékhatára a támogatás összegével növekszik.

"Az osztalék adóköteles jövedelem"

- A fiamnak tavaly csak munkanélküli segélyből volt jövedelme.Melyik sorba kell szerepeltetni? Köszönöm szépen.

Válasz: Az álláskeresési járadékot a bevallás 3. sorába kell beírnia, a levont adóelőleget pedig az 55. sorba a folyósító által kiadott igazolás alapján.

- A kérdésem a következő: az OTP-től 60.000 Ft névértékű OTP részvény után 51.266 Ft nettó osztalékot kaptam 2012 júniusában. Kell-e szerepeltetnem ezt a 2012. évi Szja bevallásban, (ha igen melyik lap, hányas sorában) illetve ha csak ez a jövedelmem volt tavaly, akkor kell e emiatt az osztalék jövedelem miatt bevallást adni? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: Az osztalék adóköteles jövedelem. A kifizető által kiállított igazolás alapján kell az adóbevallás 1253-04 lap 167. sorába beírni az osztalék bruttó összegét és az azt terhelő adót. A kifizető adót pedig ne felejtse el feltüntetni az 57. sorban.

"Ha a reklámújság terjesztését megbízási szerződéssel végezte, akkor az abból keletkezett bevételét viszont be kell vallania a kifizetőtől kapott igazolás alapján"

- Hogy lehet, hogy a munkatársuk Győr helyett Mosonmagyaróvárt írt be a ház címéhez itt Győrben, és még utána majdnem mi vagyunk lehülyézve? Túlfizetések után miért nem kapunk kamatot? Mert ugye, ha nekünk van hátralékunk, akkor nekünk számolnak fel.

Válasz: A kérdésével felvetett problémával kapcsolatban kérjük keresse meg az illetékes szervezeti egységünket, ahol az esetleges félreértés tisztázható. A késedelmi pótlék fizetés szabályait, valamint az adóhatóság által fizetendő késedelmi kamat szabályait az adózás rendjéről szóló törvény szabályozza és az adóhatóság annak alapján jár el.

- 2012 április 1-ig regisztrált, ellátás nélküli álláskereső voltam, eseti megbízással reklámújság terjesztéssel foglalkoztam. Április 1-től Ausztriában dolgozom. Milyen adatlapokra van szüksegem jelenlegi munkahelyemről az adóbevallás elkészítéséhez?

Válasz: Az eseti megbízással végzett tevékenységének adózása attól függ, hogy megbízási szerződéssel végezte, vagy pedig egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ez utóbbi esetén amennyiben a jövedelme nem érte el a 840 ezer forintot és más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme sem volt, nem kell adóbevallást adnia.

Az Ausztriából - feltehetően munkaviszonyból - származó jövedelme a megadott információk alapján Ausztriában adóköteles. A kettős egyezmény szerint Magyarországon adómentes, ezért a belföldi jövedelméhez nem kell hozzá számítania. Ha tehát a belföldi jövedelme a fenti összeghatár alatt volt és ezen túlmenően csak ausztriai munkaviszonyból származott bevétele nem kell bevallást adnia.

Ha a reklámújság terjesztését megbízási szerződéssel végezte, akkor az abból keletkezett bevételét viszont be kell vallania a kifizetőtől kapott igazolás alapján. Ilyen esetben az ausztriai munkaviszonyból származó jövedelem után szintén nem kell adózni, csak tájékoztató adatként kell feltüntetnie a bevallás 44. sorában. A forintban történő átszámításnál többféle lehetősége van. Egyfelöl a megszerzés időpontjában érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot veheti figyelembe, másfelöl lehetősége van arra is, hogy a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyamot alkalmazza.

"A táppénz adóköteles jövedelem, amelyet be kell vallania"

- Mosonmagyaróváron menyem 2012. december 16-án megszülte gyermekét, előtte már táppénzen volt. A GYED-et 2013. január végén igényelte. A 2012. évről, csak a munkáltatójától kapott bérjövedelem és a levont adóelőlegről van igazolása, amin a táppénz nem szerepel. A táppénzről - mivel az óvodában, munkahelyén nincsen helyi elszámolás - honnan kelett volna igazolást kapnia? A táppénzről nem kapott igazolást nem is kell bevallania?

Válasz: A táppénz adóköteles jövedelem, amelyet be kell vallania. Javasoljuk keresse fel a táppénzt folyósító szervet az igazolás kiállítása ügyében.

- 2012 júliusban bejelentettem, hogy elveszett az adókártyám. Az új igényléshez csekken befizettem három ezer forintot. Az új adókártyát a mai napig nem kaptam meg. Mikorra készül el?

Válasz: A konkrét ügy ismeretének hiányában arról tájékoztathatjuk, hogy az adókártya gyártása folyamatban van. Annak kézhezvételéig a kiadott igazolás alapján tudja igazolni az adóazonosító számát. Amennyiben újabb igazolásra van szüksége, azt bármelyik ügyfélszolgálati irodánkban illetékmentesen kiállítják.

"A forintban történő átszámításnál többféle lehetősége van"

- 2012 márciusig Magyarországon dolgoztam rendesen bejelentve, utána Ausztriában kaptam legális bejelentett munkát. Kérdésem: hogyan kell idén adóbevallást csinálnom? Ha jól tudom be kell írnom a kint szerzett jövedelmet is és a kint befizetett adót is. Ha jól tudom akkor Ausztriával van a kettős adóztatást kizáró egyezménye Magyarországnak, de a nyomtatvány kitöltő programmal való bevallásnál nekem nagyon jelentős adóhátralékot hozott ki. Pedig mindent jó helyre írtam be (szerintem). Mitől lehet ez? A bevallásban Ft-ban kell szerepelnie a kinti jövedelemnek. Milyen árfolyamon kell átváltani? Köszönöm.

Válasz: A márciusig Magyarországon megszerzett jövedelmét a bevallás megfelelő sorába kell beírnia. Az Ausztriából - feltehetően munkaviszonyból - származó jövedelme a megadott információk alapján Ausztriában adóköteles.

A kettős egyezmény alapján Magyarországon pedig adómentes, ezért a belföldi jövedelméhez nem kell hozzászámítania, tájékoztató adatként kell csak feltüntetnie a bevallás 44. sorában. A forintban történő átszámításnál többféle lehetősége van.

Egyfelöl a megszerzés időpontjában érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot veheti figyelembe, másfelöl lehetősége van arra is, hogy a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes árfolyamot alkalmazza.

"A bevallásához a bérleti szerződést nem kell csatolnia"

- 2012 évben megszüntettem az egyik banknál Ázsia alap értékpapíromat,ami veszteséget mutatott.Kérdésem hogy a veszteség leírható e az adóból vagy az adóalapból.

Válasz: Az értékpapírok eladásából származó veszteséget csak akkor lehet figyelembe venni, ha az értékpapírt ellenőrzött tőkepiaci ügylet keretében értékesítette (tőzsdén) adta el. Ilyen esetben a bevallás kitöltésekor a 1253-06-01 lapon kell részleteznie a veszteségét. Egyéb esetben a veszteség nem írható le az adóalapból.

- Tiszltelt Hölgyem, Uram! 2012 második felében kiadtam lakásom albérletbe. Az adóbevalláskor csatolnom kell a bérletről szóló szerződést, vagy elég csak feltünteni a lakáskiadásért kapott összeget? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: A bevallásához a bérleti szerződést nem kell csatolnia, elegendő feltüntetnie a bevételét és a levonható költségeit.

"Ha rendelkezik ügyfélkapuval, a kitöltőprogrammal elkészített bevallást ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is beküldheti"

- A NAV honlapjáról letöltött adóbevallás elkészítése után a kinyomtatott adóbevallást beküldhetjük-e a szürke válaszküldemény borítékban vagy ennek ellenére ki kell tölteni a nyomtatványt ami a borítékban érkezett. Esetleg személyesen beadható az ügyfélszolgálati irodában? Várom válaszát!

Válasz: A kiküldött válaszborítékban a honlapról letöltött és kitöltött bevallást is beküldheti, de felhívjuk a figyelmét, hogy a bevallást aláírásával hitelesítse. Természetesen személyesen is leadhatja bármelyik ügyfélszolgálatunknál az ügyfélfogadási időben.

Ugyanakkor ha rendelkezik ügyfélkapuval, a kitöltőprogrammal elkészített bevallást ügyfélkapun keresztül elektronikus úton is beküldheti.

"Csak akkor kell az ingatlanértékesítés után adóznia, ha az ingatlant 2008. évben vagy azt követően szerezte"

- Az alábbi kérdésem lenne ingatlan értékesítéssel kapcsolatosan. Édesanyám nyugdíjasként eladta az elhunyt nagymamám házát. 2012. novemberében lett megkötve az adásvételi szerződés, ekkor csak előleg került átadásra. 2013. januárjában történt meg az átadás, mivel akkor kapta meg a hitelt a vevő és ekkor fizette ki az ingatlant. Tehát a tényleges bevétele édesanyámnak 2013-ban keletkezett. Kérdésem: 2013. évben kell bevallást készíteni vagy 2014. évben?

Válasz: Az ingatlanértékesítésből nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az ingatlan szerzése 1997-ben vagy azt megelőzően, lakás esetén 2007-ben vagy az azt megelőző években történt, illetve ha az átruházásból származó bevételének összege nem éri el az elszámolható költségeinek összegét, vagy megegyezik vele.

Az édesanyjának tehát csak akkor kell az ingatlanértékesítés után adóznia, ha az ingatlant 2008. évben vagy azt követően szerezte (örökölte), és többért adta el, mint a szerzéskori érték. Örökölt ingatlan esetén a szerzési érték az illeték-kiszabásához figyelembe vett érték, illetve ha nem szabnak ki illetéket, a hagyatéki leltárban, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték.
A szerzési értéken túl a bevételből le lehet vonni a szerzéssel, értékesítéssel kapcsolatos, számlával igazolt költségeket (pl. ügyvédi, közjegyzői díj), valamint az értékesítő által megvalósított értéknövelő beruházás költségeit is.

Ha a fentiek alapján az értékesítés után adóznia kell, figyelni kell arra, hogy jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az értékesítésről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi-hatósághoz benyújtották. Tehát, ha a szerződést 2012-ben adták be az ingatlanügyi hatósághoz, 2012. évre kell megállapítani és bevallani az adót, függetlenül attól, hogy a vételár egy részét csak 2013-ban kapta meg.

"A Gyes adómentes jövedelem"

- Azt szeretném megkérdezni, ha valakinek tavaly csak a Gyes volt az
összjövedelme, kell-e idén adóbevallást csinálni?

Válasz: A Gyes adómentes jövedelem, s mivel egyéb bevallási kötelezettség alá eső jövedelmet nem szerzett, így 2012. évre vonatkozóan nem kell bevallást benyújtania.

- Lányom Gyeden van a kislányával. Eladott egy autót 2012-ben. Ezután hogyan kell adóznia?

Válasz: A gépkocsi értékesítése az Ön által leírt esetben ingó értékesítésnek minősül. 2012. január 1-jétől nem kell jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházásából megszerzett bevételből, ha az az adóévben összesen nem haladta meg a 600 000 forintot. Ebben az esetben a bevallásban sem kell az értékesítést feltüntetni. Amennyiben a bevétel meghaladja a 600 000 forintot, akkor az összes bevételből (első forinttól) jövedelmet kell számítani!

A jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó bevételből le kell vonni a megszerzésre fordított összeget (vásárlás összege), a megszerzéssel és eladással kapcsolatban felmerült, igazolt költségeket és a vagyontárgy értékét növelő ráfordításokat.

Ha a fentiek alapján jövedelme nem haladja meg a 200.000 Ft-ot, szintén nincs bevallási és adófizetési kötelezettsége. Amennyiben a jövedelem a 200 000 forintot meghaladja, akkor csak a 200 000 forint feletti rész után kell a 16 százalékos adót megfizetni.

"Nyertem a Vodafone telefonos `Tölts és Nyerj´ akcióban nettó 300 ezer forint készpénzt"

- 2012-ben nyertem a Vodafone telefonos "Tölts és Nyerj" akcióban nettó 300 ezer forint készpénzt, amit át is utaltak a számlámra, de papír nincsen róla. 2012. évben még lehetett látni a honlapjukon, hogy minden adót ők fizetnek, de most már nincsen kint. Kérdésem az, hogy a nyeremény Szja köteles, vagy tényleg úgy van, ahogy annak idején a mobilkommunikációs cég leírta?

Válasz: A bevételt, jövedelmet juttatónak a kifizetéskor olyan bizonylatot kell kiállítani és a magánszemélynek kiadni, amely többek között tartalmazza a kifizettet teljes összeget, annak jogcímét, a levont adót, adóelőleget. Ezen adatokról a kifizetőnek a juttatás évét követő év január 31-ig is ki kell adni egy összesítő igazolást.

A személyi jövedelemadó bevallást a kifizető által kiadott igazolás alapján kell kitölteni, Igazolás hiányában javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a kifizetővel.

"Az ingatlanértékesítésből nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az ingatlan szerzése 1997-ben vagy azt megelőzően, lakás esetén 2007-ben vagy az azt megelőző években történt"

- Ingatlan eladásából származó jövedelem utáni adózásról szeretnék érdeklődni. 1975-ben épült családi házat örököltünk szüleinktől hárman gyerekek. (1999 Apa, 2008 Anya részéről). Az ingatlant nővérem 2012-ben megvásárolta a testvérektől, így 2.000.000 forinthoz jutottam az adásvételit követően. Szeretném megkérdezni, hogy ezután kell-e adót fizetnem, mennyit és a bevallásban hova kell írnom, ha fel kell tüntetnem. Nem tudom, hogy lényeges-e, de ebből a pénzből vásároltam egy zártkertet 900.000 Ft-ért, ami után megfizettem az illetéket. Ehhez kapcsolódóan szeretném még azt megkérdezni, hogy Bátyám sajnos elhunyt 2010-ben, így a szülői ház eladásából egy kiskorú és egy felnőtt gyermek örökölt 1-1 millió Ft-ot. Kiskorú bevétele a Gyámhatóságnál nyitott számlán van. Nekik is be kell vallani (gondolom csak a felnőtt gyermeknek) az 1 millió Ft-ot és kell adóznia utána? Válaszukat és segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!

Válasz: Az ingatlanértékesítésből nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az ingatlan szerzése 1997-ben vagy azt megelőzően, lakás esetén 2007-ben vagy az azt megelőző években történt, illetve ha az átruházásból származó bevételének összege nem éri el az elszámolható költségeinek összegét, vagy megegyezik vele.

Amennyiben az értékesített ingatlan megszerzése több időpontban történt, akkor a szerzési időpontokhoz hozzá kell rendelni a hozzájuk tartozó bevételrészeket, azaz meg kell határozni, hogy mekkora részt örökölt 1999-ben, 2008-ban, és annak arányában kell megosztani a bevételt.

A levelében leírt esetben – mivel lakóingatlanról van szó – az 1999-évben örökölt rész után nincs adókötelezettsége. A 2008. évben örökölt ingatlanrész esetén meg kell vizsgálni, hogy keletkezett-e jövedelme az értékesítés után. A bevételből le kell vonnia a szerzési értéket. Örökölt ingatlan esetén szerzési érték az illeték-kiszabásához figyelembe vett érték, illetve ha nem szabnak ki illetéket, a hagyatéki leltárban, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték.

"A zárkert vásárlását az adófizetési kötelezettség megállapításánál nem lehet figyelembe venni"

A szerzési értéken túl a bevételből le lehet vonni a szerzéssel, értékesítéssel kapcsolatos, számlával igazolt költségeket (pl. ügyvédi, közjegyzői díj), valamint az értékesítő által megvalósított értéknövelő beruházás költségeit is.

Ha a fentiek alapján az értékesítésből jövedelme származott - tekintettel arra, hogy az ingatlanrészt 2008. évben szerezte meg –, az adót az előzőek szerint kiszámított összeg 30%-a után kell megfizetnie.

A zárkert vásárlását az adófizetési kötelezettség megállapításánál nem lehet figyelembe venni. Hasonló módon kell megállapítani a gyermekek esetén is adókötelezettséget. Azaz az eladásért kapott 1-1 millió forintot csökkenteni kell a hagyatéki leltárban, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb értékkel, és az egyéb költségekkel. Ha ennek alapján keletkezik jövedelem, az adót annak 90%-a után kell megfizetni, mivel a szerzés 2012-ben történt.

Adóköteles jövedelem esetén a kiskorú gyermeknek is kell adóbevallást adni (nevében a törvényes képviselője jár el). A megállapított adóra méltányossági eljárás keretében adómérséklést, fizetési könnyítést lehet kérni.

"1993-ban szerezte az ingatlant, így nincs sem bevallási, sem befizetés kötelezettsége"

- 1993-ben kárpótláson szerzett 1200 négyzetméteres szántó eladását követően kell-e adózni?

Válasz: A lakóingatlannak nem minősülő ingatlan értékesítésből nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az ingatlan szerzése 1997-ben vagy azt megelőzően történt. Ön 1993-ban szerezte az ingatlant, így nincs sem bevallási, sem befizetés kötelezettsége.

"A nyugdíjba vonulás tényét a bevalláson nem kell jelölnie"

- Magyar állampolgárnak munkaviszonyból származó jövedelme nincs (fizeti az egészségbiztosítási szolg.járulékot). Kapott bankon keresztül üzletkötésért Németországból több millió forint jutalékot. A közleményben az állt, hogy ezt Magyarországon kell leadóznia. Milyen adó vonzata van Szja-n kívül (EHO?) és a 10 százalékos költséghányadot alkalmazhatja-e?

Válasz: Az Ön által megadott információk alapján a jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. A kapott összegből lehetőség van költséget elszámolni, vagy tételesen, vagy 10% költségáltalányt vehet figyelembe. A költségekkel csökkentett összeg után kell 16% személyi jövedelemadót fizetni, de figyelembe kell vennie az adóalap kiegészítésre is és a 2.424 ezer forint feletti összeget meg kell szoroznia 1,27-tel és erre kell kiszámítani az adót. A jövedelem jogcímének pontos ismerete nélkül általánosságban tudjuk tájékoztatni arról, hogy amennyiben létrejött a társadalombiztosítás szerinti biztosítási jogviszony járulékot kell fizetnie, amennyiben nem, egészségügyi hozzájárulást. A járulékfizetés szempontjából az a döntő, hogy a kifizetés elérte-e a minimálbér 30%-át. Az információk alapján igen, tehát Önnek járulékot kell fizetnie, nem egészségügyi hozzájárulást (EHO-t).

- 2012. december 31-én mentem nyugdíjba. Hogyan kell feltüntetni ezt a bevallásomban?

Válasz: A nyugdíjba vonulás tényét a bevalláson nem kell jelölnie. A 2012 évi adatok alapján kell kitöltenie a bevallást.

"Ha a lakásvásárlásához szocpol-t vett fel, arra tekintettel a kedvezményt nem érvényesítheti"

- Érdeklődni szeretnék, hogy 2003-ban vettem fel kamattámogatott lakásvásárlási hitelt. Erre az 5 évi adókedvezményt igénybevettem. Legjobb tudomásom szerint ezt most újra igénybe vehetem az Önök honlapján lévő állásfoglalás szerint. Szeretném megtudni, hogy ez valóban így van-e, bár több dolgozójukkal beszéltem és erre senki se tudott választ adni. Ha igen az elmaradt adókedvezményt hogyan vehetem igénybe?

Válasz: A lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményének alapja, hogy a pénzintézet igazolást állítson ki arról, hogy a felvett hitel alapján jogosult a kedvezményre. A kedvezmény érvényesítésének a szabályai összetettek, ezért általánosságban annyit tudunk mondani, hogy amennyiben a pénzintézet igazolása alapján jogosult kedvezményre és van olyan gyermeke, aki után családi pótlétot folyósítanak és az összes jövedelme nem éri el a 3.400 ezer forintot, a kedvezményt igénybe veheti. Fontos azonban megjegyezni, ha a lakásvásárlásához szocpol-t vett fel, arra tekintettel a kedvezményt nem érvényesítheti. Amennyiben a korábbi években is jogosult lett volna a kedvezményre, azt visszamenőlegesen az igazolások alapján önellenőrzés keretében tudja figyelembe venni. Ugyanakkor javasoljuk, a rendelkezésre álló iratokkal keresse fel ügyfélszolgálatunkat, vagy levélben a lakóhely szerinti illetékes adófőigazgatóságot (Győr, Liszt F. u. 13-15.).

"Ha a termőföldet 1998-ban, vagy azt követően szerezte és az értékesítésből jövedelme származott adófizetési kötelezettség terheli"

- Kárpótlásból származó termőföldet adtam el 2012-ben. Kérdésem: be kell-e vallanom az eladásból származó jövedelmet?

Válasz: Az ingatlanértékesítésből nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az ingatlan szerzése 1997-ben vagy azt megelőzően történt, illetve ha az átruházásból származó bevételének összege nem éri el az elszámolható költségeinek összegét, vagy megegyezik vele.

Ha a termőföldet 1998-ban, vagy azt követően szerezte és az értékesítésből jövedelme származott adófizetési kötelezettség terheli. Ugyanakkor termőföld értékesítéssel kapcsolatban több adómentességi eset állhat fenn.

Az ingatlan értékesítéssel kapcsolatban az adóhatóság honlapján megtalálható tájékoztató füzetben talál részletes információkat, amely a termőföldhöz kapcsolódó speciális rendelkezéseket, így az adómentességi szabályokat is tartalmazza.

"Ha az alkalmi munkából származó jövedelem nem haladta meg a 840 ezer forintot és gyermekének nem volt más bevallásköteles jövedelme, 2012-ben, adóbevallást nem kell készíteni"

- Kérdésem az lenne, hogy a gyermekem, diákmunkásként illetve alkalmi munkásként volt foglalkoztatva 2012-ben. A bérösszesítőt "Egyszerűsített foglalkoztatott" címen kapta, milyen adóbevallásra kötelezett?

Válasz: A diákok foglalkoztatásának több formája van, de a leveléből arra következtetünk, hogy gyermekét az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján alkalmi munka keretében foglalkoztatták.

Ebben az esetben, ha az alkalmi munkából származó jövedelem nem haladta meg a 840 ezer forintot és gyermekének nem volt más bevallásköteles jövedelme, 2012-ben, adóbevallást nem kell készíteni.

"A táppénzt nem a munkáltatója, hanem az OEP fizette ki"

- 2012. november 30-án eltörtem a lábam, így december 1-től betegállományban voltam, egészen 2013. január 27-ig. Betegszabadságot, első 15 napot a munkáltatóm fizette, a továbbiakat mint táppénz az OEP utalta. Az első kifizetés 2013. január közepén történt, de ez még az előző év azaz 2012 december hónapra vonatkozott, legalábbis ahogy én számolom. (Majd utána még egyszer kaptam utalást az OEP-től február közepén.) Most már dolgozom rendesen.

Kérdésem: a decemberi táppénzt mikor kell bevallanom? Kapok erről a kifizetésről igazolást az OEP-től (valami olyasmire gondolok mint a 12M30 munkáltatói igazolás)? Eddig még nem kaptam semmit, csak a bankomtól jött értesítési sms a pénz érkezéséről. Vagy mivel csak januárban fizették ki, majd a 2013-as Szja-val kell bevallanom? Úgy gondolom, hogy most kell, mivel 2012. december hó 2. felére vonatkozik, de kérem segítsen ennek megválaszolásában.

Válasz: A személyi jövedelemadó törvény fő szabálya szerint a jövedelem után abban az évben kell adót fizetni, amelyben azt a magánszemély ténylegese megkapta. A fő szabálytól eltérően, ha a munkaviszonyból származó, előző naptári évre vonatkozó bevételt, vagy a munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást a következő év január 15-ig kifizetik, azt az előző év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni.

Az Ön esetében a táppénzt nem a munkáltatója, hanem az OEP fizette ki, így ebben az esetben az a tényleges kifizetés évében – esetünkben 2013-ban – lesz adóköteles. Ebből következően a táppénzt majd a 2013. évre szóló, 2014 május 20-ig beadandó  bevallásában kell szerepeltetni. A kifizetésről természetesen igazolást is fog kapni az OEP-től.

A munkáltatója által kifizetett betegszabadság után 2012. évben kell adóznia, de a munkáltató által kiadott igazolás már tartalmazza ezt az összeget is.

"A szolgálati járandóság adómentes jövedelem"

- A fiam esti tagozaton tanul (21 éves) és mellette édesapámat ápolja. Ápolási díjat kapott az önkormányzattól, ha jól tudom, akkor ez esetben nem kell adóbevallást benyújtani, mert ez nyugellátásnak számít. Köszönöm a választ előre is!

Válasz: Az ápolási díj adómentes jövedelem. Amennyiben a fia az ápolási díjon kívül egyéb, bevallási kötelezettség alá eső jövedelmet nem szerzett, 2012-es évre vonatkozóan nem kell bevallást benyújtania.

- Szolgálati járadék és alkalmi munka után kell-e adóbevallást készíteni? Amikor nyugdíjas státuszban voltunk nem kellett.

Válasz: A szolgálati járandóság adómentes jövedelem, azt az adóbevallásban nem kell szerepeltetnie. Amennyiben 2012. évben a szolgálati járandóságon kívül csak alkalmi munkából (egyszerűsített foglalkoztatásból) származó jövedelmet szerzett és az nem haladta meg a 840 ezer forintot, nem kell bevallást készítenie.

"Az adóbevallást alapvetően a munkáltatók, kifizetők által kiadott igazolások alapján kell elkészíteni"

- Ugyanazon a munkahelyen dolgoztam vagyonőrként. Munkáltatóm ellen eljárást indított a NAV és egy másik munkáltató foglalkoztatott tovább. Mint utólag kiderült a régi munkáltatóm hatalmas adóhátralékot halmozott fel. Munkaviszonyom megszüntetéséről és az adóbevalláshoz szükséges okmányokból semmit sem kaptam. A fizetésem átutalással kaptam. Havi bérpapírjaim közül sajnos nem mindegyik van meg.

Alkalmazásom során úgy tudtam, hogy régi munkáltatóm befizette utánam a szükséges adókat és járulékokat... aztán kiderült, hogy nem. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom így elkészíteni az adóbevallásomat, illetve a gyermekek (3) után járó adókedvezmény igénybe tudom-e venni? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: Az adóbevallást alapvetően a munkáltatók, kifizetők által kiadott igazolások alapján kell elkészíteni. Amennyiben igazolással nem rendelkezik, kérjük írásban keresse meg az Ön lakóhelye szerint illetékes állami adóhatóságot, amely a szükséges eljárást lefolytatja.

"A családi kedvezmény adóalap kedvezményként vehető igénybe"

- Azt szeretném megkérdezni, hogy 3 gyermek után, utólag, tehát adóbevalláskor éves 1.440.000 adóalap után (230.400 befizetett Szja esetén) mennyi családi kedvezményt lehet érvényesíteni? Vissza lehet igényelni mind a 230.400 Ft-ot, vagy csak ennek egy részét? Ha 3 gyermek esetén gyermekenként és havonta 206.250 Ft-tal csökkenthető az adóalap, akkor 1.440.000 Ft esetében 1.237.500 Ft-tal csökkenthető (mert ez osztható 206.250-el, s akkor a visszaigényelhető Szja is osztható lesz 33.000 illetve 99.000 Ft-tal, 198.000 Ft visszaigényelhető Szja végeredménnyel) vagy a tört résszel is lehet kedvezményt érvényesíteni, s akkor 1.440.000 Ft adóalap kedvezménnyel visszajár az összes befizetett Szja, ami 230.400 Ft, de nem osztható egészként 33 ezer illetve 99 ezer forinttal. Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: A családi kedvezmény adóalap kedvezményként vehető igénybe, amely kedvezmény az úgynevezett összevont jövedelmek adóalapjából érvényesíthető. A kedvezményt a jogosult az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesítheti. Kedvezményezett eltartott többek között az, akire tekintettel a magánszemély a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult.

A családi kedvezményt érvényesítő magánszemély tehát az összevont adóalapját csökkentheti a családi kedvezménnyel, és az adót a családi kedvezménnyel csökkentett összeg után kell kiszámítani. A csökkentés csak az összevont adóalap összegéig lehetséges.

"Mivel az éves összevont adóalapja a levele szerint 1.440.000 Ft, ezért a családi kedvezményt is ekkora összegben tudja figyelembe venni"

Amennyiben Ön 2012-ben mind a három gyermek után, egész évben jogosult volt családi pótlékra, összesen 7.425. 000 Ft családi kedvezményt érvényesíthet. Mivel az éves összevont adóalapja a levele szerint 1.440.000 Ft, ezért a családi kedvezményt is ekkora összegben tudja figyelembe venni. Amennyiben a munkáltatója, kifizetője az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után adóelőleget vont le, vagy egyébként Ön fizetett előleget, a befizetett, levont előleget a bevallás 55. (vagy 60-64.) sorába kell beírnia. Ha egyébként más jövedelme, fizetési kötelezettsége nem volt, a levont adóelőleg visszaigényelhető.

A családi kedvezmény azon részét, amelyet nem tudott figyelembe venni, az Önnel közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal – amennyiben a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát az élettársak egyike sem veszi igénybe – az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával közösen is érvényesítheti A családi kedvezmény megosztása független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembevétele.

A családi kedvezmény érvényesítésének minden esetben feltétele az adóbevalláshoz tett írásbeli nyilatkozat (1253-03-as lap).

"Az örökség címén megszerzett vagyoni érték mentes a személyi jövedelemadó alól"

- Hagyaték útján megörököltem banknál vezetett folyószámlát. A hagyaték megnyitásakor a számlán lévő összeget a bevallás melyik sorába kell feltüntetni?

Válasz: Az örökség címén megszerzett vagyoni érték mentes a személyi jövedelemadó alól, azt a bevallásában nem kell feltüntetnie.

"A vállalkozói adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalék, a felettes rész után 19 százalék az adó mértéke"

- Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy főállásban dolgozom szakképzett asszisztensi munkakörben egy kórházban, de sajnos a fizetésem nem elég a mindennapi megélhetéshez, s ezért vállaltam munkát egy másik kórházban vállalkozóként. A főállású kórház természetesen vonja a közterheket. Másodállásként kapott bérezésem után milyen adó- és járulékterhek vannak vagy milyen kedvezményekben részesülhetek? Ha a teljes adó- és TB-terheket vesszük figyelembe, akkor a másodállásom nem működőképes, mert a keresetem közel 50 százaléka a terhekre megy. Megjegyzem, mindkét kórháznak szüksége van a szakképzett munkámra, de így sajnos nem éri meg a közterhek miatt.

Válasz: A válaszadás során abból indulunk ki, hogy Ön nem saját jogú nyugdíjas, és a főállású munkaviszonya legalább heti 36 óra, továbbá feltételezzük, hogy egyéni vállalkozóként nem az átalányadózás szabályai szerint adózik, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) sem választotta.

A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó jövedelmét a vállalkozói bevételből az elismert és igazolt költségek levonásával állapítja meg, és figyelembe veheti a korábbi évek elhatárolt veszteségét is. A vállalkozói adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalék, a felettes rész után 19 százalék az adó mértéke. A 10 százalék adókulcs feltétel nélkül alkalmazható.

"A heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó társadalombiztosítás szempontjából biztosítottnak minősül"

Az adózás utáni jövedelemből – különböző növelő és csökkentő tételek figyelembevételével -  vállalkozói osztalékalapot kell számítani, amely után az adó mértéke 16 százalék.

A heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó társadalombiztosítás szempontjából biztosítottnak minősül, de a járulékfizetési kötelezettségét csak a vállalkozói kivétje után kell teljesíteni, azaz nem kell minimum járulékalappal számolnia.

A "másodállású" egyéni vállalkozó a vállalkozói kivétje után 10 százalék nyugdíjjárulékot, 4 százalék természetbeni, valamint 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, továbbá 27 százalék szociális hozzájárulási adót fizet.

Amennyiben nem számol el vállalkozói kivétet, járulékkötelezettsége sincs.

A válaszban terjedelmi okokból csak a legfontosabb szabályokat ismertettük, az egyéni vállalkozók adó-és járulékkötelezettségeivel kapcsolatban az adóhatóság honlapján közzétett 3. számú információs füzetben olvasható bővebb, részletesebb tájékoztató. A NAV információs füzetet ide kattintva tekinhetik meg.

Előzetes

A téma a 2012-es személyi jövedelemadó bevallás, melynek beadási határideje 2013. május 21. (A 1253-as bevallásról van szó.)

Akárcsak a tavalyi évben, ezúttal is az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) az Szja bevallással, illetve a kapcsolódó törvényi változásokkal kapcsolatban felvetett kérdésekre válaszolnak.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Szja 2012 -, vagy írják be a hozzászólások közé.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Mankapunka 2013. március 04. 00:27
  „Szóval feketén dolgozott, mert a segélyből megélni nem lehet.”
 • 24. Zöldfülü 2013. február 28. 06:34
  „Manka egy péló, ne is foglalkozz vele, egy tökéletes sofőr nem fog lealacsonyodni a szintünkre.”
 • 23. állampógár 2013. február 27. 20:53
  „Nekem nagyobbnak tűnik egy söralátétnél.”
 • 22. ferencgyáros 2013. február 27. 20:33
  „Hoppá 19-es az életkor sem talált.”
 • 21. ferencgyáros 2013. február 27. 20:30
  „19-nek. A te fantáziád határtalan,az élet pedig rendkivül bonyolult.Győrtől mi 60 km-re lakunk,úgy hogy nem talált ....”
 • 20. Mankapunka 2013. február 27. 15:57
  „Miben mertem volna fogadni, hogy nem fogunk erre választ kapni, miért van náluk ilyen sok adminisztrációs hiba.

  Elnézést kérek a jól munkát ott végző személyekkel, de ami ebben a győri hivatalban megy náluk, az valami nagyon ócska, még egy Digi ügyfélszolgálaton az első időkben is jobban dolgoztak.

  3 felszólító levelet küldött mindig a hivatal, de érdekes módon, mikor bement az ember, akkor mondták, hogy a gép szerint minden oké. <moderálva>”
 • 19. Mankapunka 2013. február 27. 15:52
  „Beteg lenne a fiad, akkor nem munknélkülisegélyen lenne. Tegyük fel, te lehetsz 60 körül, akkor is a fiadnak 40 körül kell lennie. Fénykorában van, de ha még ennél is fiatalabb, akkor meg férfi létére simán kellett volna munkát találnia Győr környékén.

  Máriakálnoki gombaüzem még a TV-ben is bent volt, hogy egyszerűen nem tudják még a munkanélkülin keresztül sem feltölteni a helyeket, mert nem akarnak az emberek dolgozni.”
 • 18. PeeTee_ttny 2013. február 27. 11:00
  „Tisztelt NAV!
  2012 teljes egeszeben Ausztriaban dolgoztam, magyar bevetelem nem volt. Szerettem voltna egyszerusitett bevallast leadni, de lattam, hogy ez kizaro ok. Kerdesem az lenne, hogy ilyen esetben mit kell leadnom az adobevallasomban?
  Valaszukat koszonom!”
 • 17. Lacika62 2013. február 27. 10:42
  „Ez nagyon tetszik!! 7. Mankapunka 2013.02.26. 15:40 Kérdez és nem oktat!!!! De nagyon is igaza van sok az adminisztrációs hiba a NAV nál..... Ki a felelős érte??? A számítógép hibázott, mondják,, de az adatokat is a gép vitte fel a rendszerbe??? Ugye nem.... Akkor miért az adófizetőt <moderálom> büntetik????”
 • 16. Tapmancs 2013. február 27. 10:36
  „Tisztelt NAV!

  Külföldi, nem EU-s, de EGT-tagországban szerzett, és ott leadózott jövedelmet fel kell tüntetni az adóbevalláson?
  Köszönöm!”
 • 15. ferencgyáros 2013. február 27. 09:14
  „A mondat mögött nem tudod milyen ember sorsa van ,ha lehet más dolgokon örvendezzél. Köszönöm.”
 • 14. Mankapunka 2013. február 27. 01:04
  „koppenhágó

  Viszont a 10. komment még nekem is tetszik. :)”
 • 13. Gina 2013. február 26. 22:01
  „Tisztelt NAV!
  Főállás mellett őstermelő. Ha jól tudom 600.000,- Ft-ig adómentes az őstermelő és akkor nem is kell a bevallásba beírni. Ha pl. 650.000,- Ft a bevétel, akkor az egész összeget kell szerepeltetni vagy csak a 600.000,- Ft feletti részt? Melyik sorba kell beírni? És mit kell utána fizetni, szja, eho?
  Köszönöm!”
 • 12. genius32 2013. február 26. 21:13
  „Tisztelt NAV!

  A befizetett lakáshitel utáni 120.000 ft-ra még jogosult vagyok. A bank küldte is az adóigazolást januárban.
  A bevallásomat elkészítettem február elején és fel is adtam a postán.
  Egy hete azonban a banktól kaptam egy új adóigazolást, melyben tájékoztatnak,hogy az előző adóigazolásban nem a valós adatokat adták meg és elnézést kérnek.
  A tavalyi évben befizetett összeg bank általi rossz és jó adat egyike sem befolyásolja a visszaigényelhető 120.000 ft-ot, de mégis úgy gondolom,hogy hivatalos adat.
  A kérdésem, hogy szükséges-e ezt hivatalosan jeleznem a NAV felé, és kell-e új bevallást készítenem?

  Köszönöm!”
 • 11. ferencgyáros 2013. február 26. 20:20
  „A földalapú támogatás bevételnek számít-e ,ha nincs más jövedelem? Őstermelő vagyok. Köszönöm .”
 • 10. ferencgyáros 2013. február 26. 19:27
  „A fiamnak tavaly csak munkanélküli segélyből volt jövedelme.Melyik sorba kell szerepeltetni? Köszönöm szépen.”
 • 9. Regina2 2013. február 26. 18:56
  „Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő: az OTP-től 60.000 Ft névértékű OTP részvény után 51.266 Ft nettó osztalékot kaptam 2012 júniusában. Kell-e szerepeltetnem ezt a 2012. évi SZJA bevallásban, (ha igen melyik lap, hányas sorában) illetve ha csak ez a jövedelmem volt tavaly, akkor kell e emiatt az osztalék jövedelem miatt bevallást adni? Válaszukat előre is köszönöm!”
 • 8. koppenhágó 2013. február 26. 17:47
  „:D :D :D sok okos kérdez :D :D :D
  nem lehet ennyi <moderálva> ember vagy de??? :D :D :D
  Dörgő : gratulálok....
  Manka 2 x like :D :D
  kismackó55 : NAV nak semmi köze a kinti jövedelmedhez... :D”
 • 7. Mankapunka 2013. február 26. 15:40
  „Nekem is lenne egy kérdésem?

  Hogy lehet, hogy a munkatársuk Győr helyett Mosonmagyaróvárt írt be a ház címéhez itt Győrben, és még utána majdnem mi vagyunk lehülyézve? Kicsit átnézhetnék a nyilvántartásukat, mert nagyon sok a hiba.

  Túlfizetések után miért nem kapunk kamatot? Mert ugye, ha nekünk van hátralékunk, akkor nekünk számolnak fel.”
 • 6. kismacko55 2013. február 26. 13:37
  „T. NAV!
  2012 aprilis 1-ig regisztralt, ellatas nelkuli allaskeresö voltam, eseti megbizassal reklamujsag terjesztessel foglalkoztam. Aprilis 1-töl Ausztriaban dolgozom.
  Milyen adatlapokra van szüksegem jelenlegi munkahelyemröl az adobevallas elkeszitesehez?
  Köszön!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piálós játék a Facebook-on - Fiatalok korsó sört húznak le

A megyei fiatalok nem a legdurvább változatát választották a piálós játéknak, hanem egy "könnyített… Tovább olvasom