Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Út a gerillák között az állatokért

Győr - A szudáni polgárháborús övezetbe utazik dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója. A menekülő, összezsúfolódott állatállományt méri fel az afrikai országban, s közben egy humanitárius segély útját is előkészíti.
Pénteken délután indul útnak dr. Andréka György és fotós kollégája, Kovács Róbert Afrika legnagyobb – és egyben legveszélyesebb – országába. Mindkettejüket egy álom hajtja.

– Elsősorban a vadállományon szeretnék segíteni. Mivel az ország északi területei elsivatagosodnak, a legelők elfogynak, a nyugati részeken pedig harcok dúlnak, soha nem látott állatvándorlás indult el a déli nemzeti parkok felé. Elefántok, antilopok, oroszlánok ezrei indultak útnak a déli tartományok felé, ahol mára az elmúlt évszázad legnagyobb állatsűrűsége halmozódott fel. Az sem kizárt, hogy egy részüket más területekre kell majd átköltöztetni. A szudáni állam segítségével részt veszek a vadállomány felmérésében, hogy utána ki lehessen találni, hogyan vehetnek részt az európai, köztük a magyar állatkertek az állatmentő programban – vázolta a helyzetet dr. Andréka György, miközben az utolsó instrukciókat adta itthon maradó kollégáinak. Az igazgató előtt nem ismeretlen a fekete kontinens, többször járt vadbefogáson, „tanulmányúton" az ottani nemzeti parkokban. Eddig szerencséje volt: az igazán veszélyes helyzetek elkerülték, s nem kellett a saját bőrén megtapasztalnia a fegyveres konfliktusokat. Amiből van bőven: bár az északi és déli törzsek között az elsivatagosodás miatt indult, több mint negyven éve tartó polgárháború hivatalosan 2005-ben véget ért, ez csak papíron van így.

A legsúlyosabb a helyzet Darfúr tartományban, ahol ma is mindennaposak a harcok, az országban több mint harminc fegyveres csoport – gerillák, szabadcsapatok, nemzeti frontok – fenyeget. Dr. Andréka György útitársa, Kovács Róbert fotósként tart vele, hogy megörökítse azt az országot, ahová turista nem nagyon teheti be a lábát. Igaz, nem is akarja: a páratlan szépségű természeti adottságok mellett humanitárius katasztrófa sújtja az államot, menekültek ezrei zsúfolódtak össze a táborokban, taposóaknák veszélyeztetik az embereket. Dr. Andréka György mégis bízik a szerencséjükben.

Utolsó vizit: Indulás előtt dr. Andréka György még megvizsgálja az állatkertben nevelt elárvult rókakölyköket. Fotó: K. Cs.
Utolsó vizit: Indulás előtt dr. Andréka György még megvizsgálja az állatkertben nevelt elárvult rókakölyköket. Fotó: K. Cs.

– Az ígéretek szerint a szudáni állam minden segítséget megad, beleértve a katonai kíséretet is. Magam nem viszek fegyvert, úgy vélem, anélkül nagyobb biztonságban van az ember. – S a kiélezett helyzet ellenére eddig akárkivel beszéltem, mindenki a világ egyik legvendégszeretőbb népének tartja a szudániakat, akik örülnek, ha valaki kíváncsi az országukra, az életükre – mondja az igazgató. Az állatvédelem mellett még egy fontos küldetése lesz Szudánban: egy magyar humanitárius segély útját készíti elő. Ezt sem először; három éve már a koordinálásával eljutott egy orvosi műszerekkel, gyógyszerekkel felszerelt mentőautó az országba – azóta is használják –, akkor a Magyar Iszlám Közösség kereste meg. Most a szudáni állam egy kórház kialakításához kérte a közösség közreműködését, amely egy hajókonténernyi eszközt – többek között EKG- és mobil röntgenkészüléket – gyűjtött össze adományként magyar cégektől. Ennek a szállítmánynak az útját és fogadását szervezi most az állatkert-igazgató, mielőtt két hétre útnak indulnak a vadregényes déli nemzeti parkok felé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől fő lassabban a leves?

Győr - Kihelyezett fórumon mutatta be a fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőinek a győri… Tovább olvasom