Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Usztics második regényét dedikálta

A népszerű színész, Usztics Mátyás szombaton a győri Kalligráf könyves- boltban dedikálta a könyvhétre megjelent Isten tenyerén című regényét. Az Isten tenyerén filmforgatókönyvnek készült nyolc évvel ezelőtt, majd, hogy hősei ne „ vesszenek el ” , Usztics Mátyás regénnyé alakította át alkotását.
Usztics Mátyás
– Ez a második könyvem, az első Esküdtek címmel jelent meg négy évvel ezelőtt. A mostani negyvennyolcas szabadságharc utáni rendcsinálásban sáncfogságra ítélt s azt letöltő fiatalok életét mutatja be, érdekes kérdéseket felvetve, amikre az olvasónak kell megtalálni a választ – tudtuk meg a szerzőtől.
– Hőseink letöltik a büntetést, majd Amerikába készülnek, mert az a hír járja, hogy az az állam majd segít. Csak most oda kell menni egy kicsit harcolni, meghalni. De nem jön senki segíteni. Meggyőződésem, hogy ennek a nyugati hazudozásnak vagyunk az áldozatai a mai napig, mert valami romantikus alapállásból még hiszünk a külföldnek, holott erre a világon semmi okunk.
Regényében éppen a veszélybe került értékekre akarja felhívni a figyelmet Usztics, hiszen mindig akadnak olyanok, akik meg akarják azokat védeni. De mert ezek nem pénzben kifejezhető értékek, nagyon nehéz helyzetben vannak.
– Ezzel a mai pénzdiktatúrával szemben keserves felvenni a harcot, csak a hagyományokhoz, az értékekhez körömszakadtáig ragaszkodással lehet. Az egyik ilyen felbecsülhetetlen érték a történelmünk, amiben olyan személyiségek akadnak, akiknek az egész élete példa kell hogy legyen. Olyan emberek, mint Rákóczi, Petőfi, Bem, akik életüket adták azért, ami nekik nem jutott. Ez a szabadság.
A népszerű színész még nem mondott le arról, hogy egyszer láthatók lesznek hősei a moziban.
– A harmadik ciklusban tapasztalhatjuk, hogy a kedvezményezettek szűk köre bármilyen összeghez hozzájut, a többi vár. Én nyolc éve várok, hogy most kiadott regényemből film készülhessen. De nem hagyott nyugodni hőseim sorsa, megírtam regényben. Hogy mikor lesz belőle film, nem tudom. Talán ha lesz rá hatszázmillió forintom – zárta beszélgetésünket Usztics Mátyás.
„ Egész történelmünk hemzseg a hazug ígéretektől, becsapásoktól. Csak elfoglalni, elhurcolni, megvásárolni, elvinni jöttek ide az idegenek, hozni semmit a rossz szokásokon és egy elviselhetetlen idegen kultúrán kívül. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A könyvsikert nem szabad megszokni

– Írok, mert mást nem tehetek – vallotta érdeklődésünkre az ünnepi könyvhét győri… Tovább olvasom