Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Usain Boltnak sincs esélye ellene: Angliát hódítja az öttevényi agár

Bencze Béla kutyája, Kengyelfutó Snow az első hazai angolagárként vágtázhatott a világhírű Angol Derbin. Videóval.

A villámléptű agarak gazdáját, az öttevényi Bencze Bélát 2008-ban ismerte meg az ország. A kisalfold.hu akkor elsőként írta meg, hogy a Rini névre hallgató angolagára a hollandiai világbajnokságon 28,05 másodperc alatt repesztett végig a 475 méteres pályán.

Rini idén sajnos nem száguldhatott

Ez nem csupán azt jelentette, hogy átlag sebessége megközelítette a 60 km/órát, de Rini meg is nyerte az amatőr világbajnokságot.

"Rini sajnos az idei szezonban lesérült, s nem tudott rajthoz állni a versenyeken. Jövőre ettől függetlenül nagy reményekkel visszatérhet, s a rábapatonai pályán védheti meg világbajnoki címét" – kezdte a kisalfold.hu-nak Bencze Béla.

"Szerencsére azonban a 2009-es évben sem maradtunk sikerek nélkül, s egyben régi álmom teljesült. Hosszú ideje terveztem ugyanis, hogy az agárversenyek csúcsát jelentő angliai profi versenyekre nevezek egy kutyát.

Mindez persze nem egyszerű mutatvány: rengeteg pénz van a rendkívül népszerű futamokban, szinte minden a fogadásról szól, s ennek megfelelően a színvonal is nagyon magas.A rábapatonai pályáról Angliába: nézze meg hogyan száguld Kengyelfutó Snow! Videó: Cseh Róbert.


Kengyelfutó Snowban a neves angol tréner is fantáziát látott

A Kengyelfutó Snow névre hallgató, jövő januárban harmadik születésnapját ünneplő angolagárról már korán kiderült, hogy nagyon sok van a lábában.

Azt azért nem mertem megkockáztatni, hogy egyből indítom a szigetországi profi versenyeken, ezért elvittem az egyik leghíresebb angol trénerhez, Mark Wallishoz, aki már harmadszor lett az év trénere Nagy-Britanniában. Neki annyira megtetszettek Kengyelfutó Snow képességei, hogy szinte rögtön felajánlotta: felkészíti a versenyekre" – folytatta Bencze Béla.


Kengyelfutó Snow (balról) és egy társa Rábapatonán.
Kengyelfutó Snow (balról) és egy társa Rábapatonán.


Angol Derbi: Rábapatonáról a világ leghíresebb profi agárversenyére

"Úgy érzem, a kutyám maximálisan rá is szolgált a bizalomra: a wimbledoni Angol Derbin indulhatott – vagyis bekerült a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező versenyére –, s ez még egyetlen Magyarországról, sőt az Európai Unió tagállamaiból származó agárnak sem sikerült.

Noha ebben a csillogó közegben egyelőre tapasztalan kutyának bizonyult Kengyelfutó Snow, azért szép diadalokat is elért. (Végül egyébként Wallis úr egy másik kutyája nyerte meg az Angol Derbit.)

A szintén óriási presztízsű viadalon, a Kenti Derbin Kengyelfutó Snow megnyerte az előfutamot, s a döntőben is lett volna esélye, de egy kisebb sérülés végül akadályozta a dobogóra kerülésben. Kengyelfutó Snow a Peterborough-i Derbin szintén döntőbe jutott" – mondta az öttevényi gazda.

Egy kis hazai pihenés

Kengyelfutó Snow a napokban tért vissza megyénkbe, s téli hónapokban itthon töltődik fel a jövő évi versenyekre.Kengyelfutó Snow közelről. Képek: Cseh Róbert.
Kengyelfutó Snow közelről. Képek: Cseh Róbert.


"Ha sikerül sérülésmentesen felkészülnie tavasszal, akkor természetesen újraindítjuk a szigetországi profi versenyeken. Ha nem, akkor sem veszik majd el különleges gyorsassága, hisz Kengyelfutó kölykeinek minden esélye meglesz arra, hogy apjuk nyomdokaiba lépjenek" – búcsúzott Bencze Béla.


Profi stábok és doppingellenőrzés

Az agársportra nem csupán az jellemző, hogy tizedmásodpercek döntenek egy-egy bajnoki címről, de a profi világban a kutyák mögött álló szakmai stáb szerepe is egyre jelentősebb. A legsikeresebb agarak felkészülését 2-3 tréner végzi, s többnyire még táplálkozási szakértő is segíti.

Akárcsak az élsportban, a versenyek után itt is vizelet mintát kell szolgáltatniuk az ebeknek. Az ok természetesen a doppingellenőrzés, ahol egyelőre kevés agár akad fenn, de elnézve a sportágban egyre magasabb pénzdíjakat, az elővigyázatosság semmiképp sem árt.

Olvasóink írták

 • 4. Túrabakancs 2009. december 09. 22:57
  „Dombigabi!
  Kikezdte bizony, azóta tyúkmellem van. :)
  Szerintem az volt a gond, hogy aránylag vékony a bokám, és így
  a kutyák megérezhették a csontom szagát, emiatt startoltak
  rám ezerrel. Aztán végül az ultrahang riasztó segített! Emiatt
  van nálam azóta mindig.”
 • 3. Dombigabi 2009. december 09. 18:44
  „Kikezdte a szél a melledet, mi?

  Jó dolog az agarazás. Grat a blökiknek, meg az edzőnek is,de ez a kutyák érdeme :)”
 • 2. Túrabakancs 2009. december 09. 14:45
  „Overdose után jönnek az agarak, ez jó!
  Egyébként Usain Bolt elszégyelné a tempóját ha meglátott volna engem egy kisebb
  kóbor kutya falka elől menekülni ! :) Lényegében kifutottam a szememet a helyéről.”
 • 1. Esther 2009. december 09. 12:59
  „Gratulalok a trenernek es az agarnak is!!Igy tovabb!!!!Kengyelfuto Show...ez egy tök jo nev:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Római Klub egyeztetett: egészségügy lesz a téma

Győr - A rangos európai szervezet, a bécsi székhelyű Római Klub tanácskozásának az Audi adott… Tovább olvasom