Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

USA-ügyvivő Győrben - "A szankcióknak máris van hatásuk"

Látogatást tett M. André Goodfriend, az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes vezetője a Kisalföld győri sajtóházában. Interjú.

 Erős növekedés, alacsony munkanélküliség és infláció jellemzi idén a magyar gazdaságot. Fenntarthatónak tartja ezeket a folyamatokat?

– A magyar viszonylag kis gazdaság, amely nagy mértékben függ attól, mi történik Európában, az Egyesült Államokban és a keleti országokban. Emiatt nehéz megmondani, hogy az itteni folyamatok merre haladnak tovább. Ráadásul nem tudom megjósolni, milyen intézkedéseket fog hozni a magyar kormány. A befektetések ösztönzéséhez mindenesetre olyan környezetre van szükség, amely túlmutat a számokon, például az infláción.

Az átláthatóság, a nyitottság és a stabilitás erősítésével érhető el, hogy az itt befektető vállalatok több évre előre legyenek képesek tekinteni. Számukra a védelmet a törvények jelentik, és fontos, hogy azokat ne módosítsák radikálisan, előzetes egyeztetés nélkül. Fontosak emellett az elszámoltathatóságot biztosító stabil intézmények, a hosszú távú növekedési kilátások és azok az emberek, akik ebben az országban akarnak maradni és dolgozni.

– Szavai mintha a magyar demokrácia állapota felé mutatnának. Aggódik miatta?

– Nem az én feladatom, hogy aggódjam a demokráciáért. Az itt élőknek kell eldönteniük, milyen országban akarnak élni. Az Egyesült Államok és Magyarország egy sor intézményben szövetséges, mégpedig azért, mert a demokráciáról, az emberi jogokról és az egyéni szabadságjogokról vallott felfogásunk hasonló. Amikor eltérést érzékelünk, hangot adunk aggodalmainknak. Ezek azok a kérdések, amelyeket megvitatunk a magyar kormánnyal és nyilvánosan is.

– Gyakran kell hangot adniuk aggodalmaiknak?

– Gyakran beszélünk ezekről. Az egy év alatt, mióta itt vagyok Magyarországon – de biztos vagyok benne, hogy előtte is –, a legfontosabb törekvéseink egyike az volt, hogy beszéljünk egymással és ne elbeszéljünk egymás mellett. Úgy gondoljunk, minél többet tesszük ezt, annál jobb – ami nem azt jelenti, hogy aggódunk, csupán azt, hogy számunkra ezek a fontos kérdések.

M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője
M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője
– Visszatérve a gazdaságra: tart attól, hogy az ukrán válságnak komoly negatív következményei lesznek a térségben, azon belül Magyarországon?

– Az ukrajnai konfliktusnak negatív következményei elsősorban Ukrajnában vannak. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok összefogtak, Oroszországot büntető lépéseket tettek, amelyek tükrözik aggodalmunkat. Hiszünk az elvi alapú politizálásban. Való igaz, hogy Oroszország válaszintézkedései bennünket is kedvezőtlenül érintenek, s van hatásuk Magyarországra is. Magyarország azonban ebben az ügyben sincs egyedül, számíthat partnereire abban, hogy a szankciókból fakadó terheket megosszák, súlyukat csökkentsék.

– Sok olyan véleményt olvastam, hogy a Moszkva elleni szankciók nem vezetnek eredményre. Mit gondol erről?

M. André Goodfriend a Kisalföld szerkesztőségében. Fotó: Mészáros Mátyás
M. André Goodfriend a Kisalföld szerkesztőségében. Fotó: Mészáros Mátyás– Máris van hatásuk. A megoldás persze tárgyalásokon érhető el, a szankciók abban segítenek, hogy Moszkva nehezen tudja fenntartani jelenlegi politikáját. Reméljük, hogy Oroszország felismeri, milyen egységbe tömörültünk és így elérhetjük, hogy távozzon Ukrajnából. Nagyon lényeges viszont, hogy megmaradjon a nemzetközi egység, emellett mindkét oldalon szükséges az elszántság a politikai megegyezésre.

– Elégedett a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatokkal?

– Mindig van lehetőség a további növekedésre. Mi azon dolgozunk, hogy az egész világon olyan gazdasági környezet alakuljon ki, ahol az amerikai cégek eredményesen tudnak működni.

– Ennek egyik eszköze a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, a TTIP. Milyen előnnyel járna ez Magyarország számára?

– A közös szabályokkal, a vámok és az exportra rakódó egyéb költségek leépítésével az Egyesült Államoknak és Európának is több lehetőséget hozna a kereskedelemben és a gazdasági együttműködésben A magyar cégek nagyobb piacot érhetnének el, az amerikai vállalatok pedig könnyebben telepedhetnének le itt, hogy innen értékesítsék termékeiket a térségben.


M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője Győrbe látogatott, egész napját a városban töltötte szerdán. Találkozott Fekete Dávid győri alpolgármesterrel, majd eljött a Kisalföld szerkesztőségébe.

Később Szabó Sándornéval, az MSZP és az Együtt-PM polgármester-jelöltjével találkozott.

Megtekintette a Győri Balett egyik előadását, és este 6 órakor pedig a volt zsinagógában részt vett és beszédet mondott a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett emlékkoncerten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi járőrverseny és katonai bemutató Győrben - fotók, videó

Látványos gyakorlatok színesítették a döntőt, a győri Aranyparton. Tovább olvasom