Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Űrszonda-becsapódásra is van intézkedési terv

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az előjelzések ellenére elkerülte hazánkat. A katasztrófavédelem felkészülten várta, a média folyamatosan sugározta: ne nyúljon senki a szerkezethez, hívják a 105-öt, s majd a szakemberek megteszik, amit kell. Mint amikor bombát találunk egy építkezésen.

A világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda földet érési helyét az űrügynökségek nem tudják pontosan meghatározni, s azt sem tudták teljes bizonyossággal kizárni, hogy a darabokra széteső műhold egyes részei Magyarország területén csapódnak be. A katasztrófavédelem a médián keresztül kérte a lakosságot, ne nyúljanak az esetlegesen ide hulló darabokhoz. Végül nem sokkal vasárnap este 8 óra után az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetsége megerősítette: az űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe, s földet ért.

– Leegyszerűsítve, ha Magyarországon értek volna földet az űrszonda darabjai, ugyanazt kellett volna tenni a lakosságnak, mint amikor valaki bombát talál a kertjében vagy egy építkezésen. Nem szabad hozzányúlni, értesíteni kell a hatóságot, amely intézkedik az elszállításról. Ne gyűjtsön senki relikviákat, mert egy világűrt megjárt szerkezetnél akár vegyi vagy radioaktív sugárzás veszélye is előfordulhat – mondta el megkeresésünkre Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Az ezredes úgy tájékoztatott, az igazgatóságnak minden elképzelhető katasztrófahelyzetre van kidolgozott intézkedési sora, abban a feladatok egészen egységekre, személyekre le vannak bontva a híradó-ügyeletestől a parancsnokokon át a kirendeltségekig.

– Ebben az esetben is megvolt a szervezeten belüli információ. Ennek megfelelően kialakítottuk a szolgálatot, megerősítettük a híradóügyeletet, ha több bejelentés érkezne, kezelni lehessen. Egy bejelentés érkezett, méghozzá a szlovákiai Csicsóról, de már akkor, amikor az űrszonda darabjai földet értek. Mindenesetre ez is azt jelenti, hogy a lakosság figyel a felhívásainkra, még a határ túloldalán is – mondta végül Sallai Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focikupa: gyermekeken segíthet

A Lions klub részeként működő ifjúsági egyesület három sérült gyermek támogatását tűzte a februári jótékonysági teremtorna zászlajára. Tovább olvasom