Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Uri gellert kapott a Helga-ügyben

Uri Geller Angliából nyolc hétre Magyarországra költözött, a TV 2 A kiválasztott című műsorában szeretné megtalálni az utódját. A világhírű parafenomén 17 éve „nyomozott" egy magyar bűncselekményben is, megpróbálta felkutatni az 1991. június 27-én elrabolt szegedi diákot, Farkas Helgát. A lány édesapja, Farkas Imre azt mondta, bízott Uri Gellerben, és nem bánta meg, hogy akkor segítséget kért tőle.
Farkas Imre: Nincs esély, hogy elrabolt lánya élve előkerüljön. A parafenoméntől kértek segítséget a szülők

– Máig tartjuk a kapcsolatot. Bár ritkán beszélgetünk és még annál is ritkábban találkozunk, mégis kijelenthetem, hogy 17 éve jó barátok vagyunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Az esküvőjére Magyarországról csak engem hívott meg – mondta Farkas Imre, aki lánya, a 17 éves Helga elrablása után néhány hónappal Uri Gellert, a világhírű parafenomént kérte meg, hogy segítsen felkutatni és megtalálni a gyermekét.
Farkas Helgát 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között rabolták el.

Suttogó rabló

A tettesek néhány órával később telefonáltak a lány Szegeden élő szüleinek: egy férfi suttogva mondta Farkas Imrénének, hogy ne várják haza Helgát, mert elrabolták és 500 ezer márkát (akkori árfolyamon számolva 25 millió forintot) kérnek a szabadon bocsátásáért. A telefonáló figyelmeztette Farkasnét, hogy ne szóljanak a rendőrségnek. A Deák Ferenc Gimnázium akkori diákjának az autóját másnap megtalálták az algyői Tisza-híd melletti szervizúton.

Az emberrablók június 27. és 30. között még tizenháromszor telefonáltak. Többször megállapodtak a pénz és a lány „kicserélésében", ám a találkozó mindannyiszor kudarcba fulladt. Helga elrablói június 30-án este telefonáltak utoljára, ezután megszakadt a kapcsolat a lány fogvatartói és a család között. Soha többé nem jelentkeztek.

Farkas Imre 17 éve és ma: azt mondja, nincs esély, hogy elrabolt lánya élve előkerüljön. Fotó: DM/DV
Farkas Imre 17 éve és ma: azt mondja, nincs esély, hogy elrabolt lánya élve előkerüljön. Fotó: DM/DV


Több ezer bejelentés

A rendőrség kezdetben nem nagyon vette komolyan az emberrablást, nem hitték, hogy ilyen bűncselekmény Magyarországon megtörténhet. Sokáig biztatták is a szülőket, hogy az egyébként az egész országot foglalkoztató ügy magától megoldódik, Farkas Helga napokon belül előkerül, hazasétál.

A Farkas család felkérésére Uri Geller, az Angliában élő világhírű parafenomén is Magyarországra utazott és megpróbálta megoldani az ügyet. „Részeredményeket" elért, de neki sem sikerült megoldani a rejtélyt.

A szegedi Deák-gimnázium diáklánya, Farkas Helga 1991-ben. Fotó: DM/DV
A szegedi Deák-gimnázium diáklánya, Farkas Helga 1991-ben. Fotó: DM/DV


Utolsó szalmaszál

– Hatvanezer dollárt fizettünk Uri Gellernek, akit azért kerestünk meg, mert nem sokkal korábban Angliában megoldott egy hasonló ügyet. Amikor megérkezett, kislányunk elrablása óta már hónapok teltek el. Mi nem akartuk tétlenül megvárni, hogy hátha történik valami. Minden szalmaszálba belekapaszkodtunk, benne is bíztunk. Sajnos nekünk nem tudott segíteni – emlékezett vissza az előzményekre Farkas Imre.

Helga apja elmondta, hogy 1991-ben Ferihegyről útban Szeged felé megkérdezte Uri Gellertől, tényleg különleges képességek birtokában van-e, vagy csak szerencséje volt. A parafenomén azt válaszolta, hogy erről meggyőződhet: néhány kilométer múlva az autópálya melletti földúton látni fognak egy velük szembe jövő lovas kocsit, a lovak szürkék, a kocsis kalapot visel. Néhány perc múlva felbukkant a lovas kocsi a szürke lovakkal és a kalapos kocsissal. Ez meggyőzte Farkas Imrét.

– Egy percre sem adtuk fel, a mai napig nyomozunk. 1991. június 27. óta mindent elkövetünk, hogy Helgát élve vagy halva megtaláljuk. Arra szerintem már nincs esély, hogy élve előkerülhet, bár az édesanyja érthetően még mindig bízik benne – mondta Farkas Imre. – Az a célom, hogy a tetteseket gyilkosság miatt is elítéljék!

Uri Geller: A bennünk lévő energiát megtanultam erővé összegyűjteni. Fotó: TV 2
Uri Geller: A bennünk lévő energiát megtanultam erővé összegyűjteni. Fotó: TV 2


Ítélet

A rendőrség közvetett bizonyítékok alapján bizonyítottnak vélte, hogy Farkas Helgát két régi orosházi ismerőse, Cs. József és J. Benedek rabolta el, ők tartották fogva a lányt egy orosházi garázsban, és ők követeltek 500 ezer márkát a családtól. Arra, hogy Farkas Helga meghalt, máig nincs bizonyíték. J.-t 1995-ben megölték. A Legfelsőbb Bíróság nyolc éve bizonyítottnak látta, hogy Cs. bűntársával, J.-vel rabolta el Farkas Helgát. Az, hogy utána mi történt a lánnyal, hogy megölték-e, nem tudták rájuk bizonyítani. Cs.-t tíz év fegyházbüntetésre ítélték, két éve kedvezménnyel kiszabadult.

Családtörténet 1991-től

A Farkas házaspár Helga elrablása után nem sokkal elvált. Farkas Imréné továbbra is Szegeden él, egy belvárosi vendéglátóhely üzletvezetője. Farkas Imre a Balaton déli partjára költözött, és ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó céget alapított. Helga húga, Kinga a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. A két szülő nem adta fel, a lányukat mindketten szeretnék megtalálni. Ebben segít nekik az a nyomozó, aki Farkas Helga elrablása után egy évig éjjel-nappal a család „közelében" volt. Palatinus Gábor máig nem tudta megemészteni, hogy a Farkas Helga-ügy nem oldódott meg, a nyugdíjas rendőrtiszt még mindig nyomoz, és azt mondta, „a tettesek nyaka körül szorul a hurok".

A kiválasztó

Online interjú Uri Gellerrel a Kisalfold.hu-n április 25-én
A kisalfold.hu segítségével most személyesen kérdezhetik Uri Gellert! Fogalmazza meg kérdéseit és küldje el nekünk az online@kisalfold.hu e-címre és mi továbbítjuk azokat a világhírű mentalistának. Uri Geller április 25-én, pénteken válaszol az addig összegyűlt olvasói kérdésekre a kisalfold.hu-n. 
„4 éves koromban kezdődött. Hihetetlen, evés közben a kanál egyszerűen eltörött a kezemben. Ahogy nőttem, ez az erő egyre jobban körvonalazódott bennem. A Geller-effektus első igazi megjelenése több mint 30 éve történt a kamerán keresztül a BBC-ben. Akkor a tv-t nézők kanalai elgörbültek, a rég nem járt órák elindultak. Pillanatokon belül szétesett a BBC telefonrendszere, annyian telefonáltak. Később értettem meg, hogy mi történt. Azt hittem, hogy én küldöm az erőt a kamerán keresztül az emberek felé. De nem. Én itt csak a ravasz voltam a fegyveren, katalizátorként működtem. Összegyűjtöttem az emberekben lévő energiát, erőt. A legtöbben persze csalással vádolnak, mondván, biztos valamilyen bűvésztrükköt alkalmazok. A kezemmel kémiai úton puhítom meg a kanalat és így tovább. A magyarázat nagyon egyszerű: van egy bennünk lévő energia, én megtanultam, hogyan lehet ezt erővé összegyűjteni. A kanálhajlítás nem lényeges, az csak egy történet, ami híressé tett" – mondta Uri Geller. Aztán 2007-ben interjút adott a Magische Welt című lapnak: „Többé nem állítom, hogy természetfeletti erőm van. Szórakoztató művész vagyok. Jó show-t akarok csinálni."

Olvasóink írták

 • 6. K.Sz. 2008. április 24. 21:28
  „Azért ahhoz nem kell nagy látnoknak lenni,hogy az Alföld felé haladva találkozzanak lovaskocsival.Uri is megéri a pénzét.Ha mégsem jött volna lovaskocsi az úton, kitalált volna valamit.Nekem a legbeszédesebb a hatvanezer dolcsi volt,amit zsebre tett.A műsorát az első adás után nem nézem.Sajnálom a neves művészeket,akik odaállnak bohóckodni és statisztálni,pénzért.Mentalista...Szerintem nem tudja letörölni a floppyt,és semmi ilyen képessége nincsen.De jól menedzselte magát,az biztos.Jól fizet ez a mentalista élet.”
 • 5. kuangeleven 2008. április 24. 21:08
  „"A parafenomén azt válaszolta, hogy erről meggyőződhet: néhány kilométer múlva az autópálya melletti földúton látni fognak egy velük szembe jövő lovas kocsit, a lovak szürkék, a kocsis kalapot visel. Néhány perc múlva felbukkant a lovas kocsi a szürke lovakkal és a kalapos kocsissal. Ez meggyőzte Farkas Imrét."

  Ez volt a részeredmény? Semmi olyasmi, amit egy ügyes csaló nem tud megrendezni, ha a valódi problémát, amiért meghívták nem képes megoldani, de azt a látszatot, akarja kelteni, hogy azért tud valamit. Igy senki nem fogja, azt hinni, hogy egy szélhámos, hanem elhiszik a gyengülő rezgésekről, meg a a hasonlókról szóló kifogásait.”
 • 4. K.Sz. 2008. április 24. 12:44
  „Uri rémesen néz ki.Hát nálam nem görbült el a kanál és nem indult el az óra.A gyerek viszont sírva fakad tőle,ha meglátja ezt a halálfejet.”
 • 3. andy 2008. április 23. 08:16
  „"összegyűjtöttem az emberekben lévő energiát,erőt"
  Tessék mondani kérem:energiavámpírkodunk?
  S erre még büszke is?
  Nem az emeberektől kell energiát gyűjteni,megvan annak a természetes módja is!
  Amikor az embertől elvonják az enrgiát,az az ember e lecsökkent energiarendszerével kiszolgáltatottá és írányíthatóvá válik!.....”
 • 2. K.Sz. 2008. április 20. 12:01
  „Hát,valszeg azért nem találta meg,amiért mondjuk mást se,csak erről nem tudunk,mert csak a nagy "sikereket"tudatja a sajtóval,a buktákat nem.Azért hatvanezer dolcsit biztos nem lett volna pofám zsebre tenni egy gyermekét kereső apától,ha mégoly gazdag ember is Farkas Imre.Főleg,hogy egyetlen "attrakciója"az volt,hogy "megjósolta",hogy az Alföld felé haladván lovaskocsival találkoznak....”
 • 1. uri 2008. április 19. 21:58
  „Miért nem találta meg Farkas Helgát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevertek egy 21 éves fiút Tényőn

Tényő - Nem tudta megemészteni, hogy barátnője új fiúval jár, ezért a hódítóra támadt a haverjával… Tovább olvasom