Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Ünnepi megemlékezések megyeszerte

"Október 23-a a magyar történelemben a győzelem és a diadal napja" - mondta Győrben Borkai Zsolt, a város polgármestere.
Győr

„Október 23-a a magyar történelemben a győzelem és a diadal napja. Valójában nem levert forradalmat, hanem egy sikerrel megvívott küzdelmet idézhetünk meg ilyenkor. Azt a küzdelmet, amelyet mi, magyarok a szocializmus és a szovjet megszállás ellenében a szabadság és a nemzeti függetlenség zászlója alatt vívtunk. Hosszú harc volt ez, melynek első, fájdalmas állomása 1956. Hosszú, fájdalmas harc volt ez, de végül, 34 év múltán, a rendszerváltoztatáskor, Magyarország újjászületésekor beteljesedett Márai Sándor versének jóslata: "Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből."" – ezeket a gondolatokat Borkai Zsolt győri polgármester mondta pénteken délelőtt a Golgotánál, a város hivatalos ünnepségén.

Fotók: Krizsán Csaba
Az eseményen több százan vettek részt, és méltósággal emlékeztek 1956 őszére, és figyelték, amint a Múzsák művészeti csoport korabeli hangfelvételekkel tarkított műsorral idézte meg a 53 évvel ezelőtt történteket. Az emlékműnél az önkormányzat és több szervezet helyezett el koszorút. Előzőleg a városvezetés megkoszorúzta az ötvenhatos mártír, Szigethy Attila két emléktábláját. Az ünnepi programot a Győri Balett emlékműsora zárta a Richter-teremben.


Kapuvár

Az '56-os forradalom és szabadságharc ünnepét péntek délelőtt tartották Kapuváron, a Fő téri emlékműnél. A megemlékezés szónoka Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő volt, aki beszédében kijelentette, a ma emberének méltónak kell lenni Kapuvár szülöttéhez, Szigethy Attilához. - Mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolni azért, hogy országunk, városunk boldogulását előbbre vigye - mondta az ünnep szónoka. Ezt követően a fúvószenekar zenei kísérete mellett a helyi önkormányzat és a pártok kapuvári szervezetei, valamint cégek képviselői helyezték el koszorúikat az '56-os emlékműnél.

Fotók: Turbók Attila
Mosonmagyaróvár

Míg más népeknek az október az őszi séták, a betakarítás ideje, nekünk a vér hava, az árulásoké – fogalmazott a Flesch Károly Kulturális Központban tartott október 23-ai mosonmagyaróvári rendezvényen ünnepi beszédében Böröndi Lajos költő, aki felelevenítette az októberi véres eseményeket, annak előzményeit. Mint mondta, Nagy Imre példája a remény a jövőre nézve. Bár az utóbbi években kicsit reménytelen, kicsit keserű ez az ünnep, azért 1956 a csillag. Vitéz Vilmos műsorvezető kifejtette: október 23. az emlékezés napja, a forradalom közel 2700 magyar áldozatáé, húszezernél is több sérülté, egy olyan nap, melyet sokáig ellenforradalomként emlegettek, és sokáig hallgatni kellett róla. A városi ünnepséget a Lajtha László Vegyeskar műsora mellett szavalatok és zene színesítette.

Fotó: Mészely Réka
Sopron

Az ötvenhatos események felidézésével, jánostelepi koszorúzással, a Nyugat-magyarországi Egyetem ’56-os emlékművénél tiszteletadással és Fő téri ünnepséggel emlékeztek a soproniak az ’56-os forradalom hőseire.
Sopronban már nemzeti ünnepünk előestéjén felidézték az 1956-os forradalom történéseit a megyeházán: Várnai László volt határőr főhadnagy, Bujdosó Alpár, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége akkori soproni elnöke és Katona Sándor, Sopron ’56-os rendőrkapitánya emlékezett az eseményekre. Az ünnepségsorozat tegnap a jánostelepi emlékhely koszorúzásával, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem ünnepségével folytatódott az ’56-os emlékműnél. Utóbbi helyszínen ifj. Sarkady Sándor, az egyetemi könyvtár főigazgatója és Németh Kálmán aranydiplomás mérnök, a MEFESZ vezetőségi tagja méltatta ’56 szellemét.

Fotó: Magasi Dávid


A Fő téri, ötvenhatot látványosan megidéző, dramatizált életképekkel kísért  programban Firtl Mátyás országgyűlési képviselő állt a mikrofon elé, aki hangsúlyozta: „1956 ősze olyan forradalom volt, amely erkölcsileg és együttes akarattal tette helyre a kizökkent időt".

Csorna


˝1956-ban az igazi kérdés nem a politika volt, hanem az emberi méltóság. 1956 nem a jobb- és a baloldal küzdelme volt, hanem a becsületes és a becstelen emberek küzdelme˝ – mondta Navracsics Tibor csütörtökön Csornán.  Turi György polgármester köszöntője után  arról beszélt a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, hogy akkor jön el október 23. igazi ünnepi jelentősége, ha teljes konszenzus lesz 1956 megítélésében.

A rákóczis diákok műsorukban felidézték az 1956-os eseményeket. Fotó: Cs. Kovács Attila


– A becsületes emberek küzdelmében voltak jobb- és baloldaliak, akik talán nem értettek egyet hazánk jövőjének minden kérdésében. De abban igen, hogy a jövő Magyarországának demokratikusnak, függetlennek és szabadnak kell lennie. Olyannak, ahol mindenki becsületesen, szabadon és őszintén élhet – hangoztatta a politikus.
Az ünnepség után a résztvevők az 1956-os emlékműhöz vonultak és elhelyezték koszorúikat, virágaikat.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2009. október 25. 02:13
  „56 az sorsdöntö volt nekem. Elhagytam Mo.-t és a bukott kontinenst. Nem akartam mártir lenni.”
 • 4. Orfeusz 2009. október 24. 20:15
  „SOPRON szépen ünnepelt. A megszállt városokat ( Budapest és a többi liberálbolsevik vezetésű város )
  az örömtelen emlékezés és a félelem hangulata szállta meg, formális koszorúzások történtek. Micsoda világ az, hogy a pesti lakosok elmenekülnek a városból, szülők kérlelik gyermekeiket, nehogy 23-án a Belvárosba tévedjenek! A kormánykitüntetések címzettjei sokszor az előző rendszer kiszolgálói és az "átvedlettek" voltak. Nem baj, 2010-ben már országszerte szabadon fogunk emlékezni.
  SOPRON Firtl Mátyás beszédével és az azt követő történelmi visszatekintő műsorral, majd a vastapssal és a lelkesedéssel méltón ünnepelt. Két dolog mégis hiányzott, a Fő térről az értelmiség és a házakról a nemzeti színű zászló. Súlyos figyelmeztetés, hogy az értelmiség nem vesz részt a megemlékezéseken és ünnepről ünnepre üresek maradnak, sokszor még a középületek homlokzatai is. Ébresztő!!!!!!!!!!!”
 • 3. Patriot 2009. október 24. 09:37
  „Nem tudom miért kell a rendőröknek gépfegyverrel álldogálni az ötvenhatos emlékműveknél. Miért is?
  Úgy látszik ez a vidéki városokban mint valami kommunista folklór marad fenn,mit sem törődve azzal az elhanyagolható ténnyel,hogy ez a CIVILEK forradalma volt!

  A 2006-os események után pedig erkölcsi alapjuk sincs ott állni. Szerintem!”
 • 2. C-Dúr 2009. október 24. 09:31
  „Kedves sme! Mégis, mit hiszel, miben járt el rosszul a Kisalföld?H ha valaki ott volt, tudja, milyen volt, aki meg nem volt ott, azt meg úgysem érdekli. Másrészt a képgaléria - amit mindenki láthat - hű képet fest a cikkben is említett látványos dramatizált életképekről. Ha a tudósítók a megye összes műsoráról részleteket írtak volna, milyenek voltak, talán még holnap reggelre sem olvasnád el az egészet. Ha egyáltalán elolvasnád.”
 • 1. sme 2009. október 24. 08:30
  „Ezt ugye a Kisalföld szerkesztősége sem gondolja komolyan, hogy mindössze egy mondatot írnak a soproni fő téri megemlékezésről??? Ennél jóval többet érdemeltek volna, már csak a résztvevő színészek munkája miatt is. Nagyon látványos volt és képes arra, hogy az ember igazán 56-ban érezze magát. Országos szinten is megállta volna a helyét. Mindem elismerésem a műsor készítőinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CO-mérgezés - Előzze meg a tragédiát!

Gyakran szólnak arról a hírek, hogy szén-monoxid-mérgezésben halnak meg emberek. Pedig a baj megelőzhető. Tovább olvasom