Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Ünnepi gondolatok - Isten láthatatlan ajándéka

Pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap az egyházi tanítás szerint a Szentlélek eljövetelének napja. A ˝mindennapokban megtapasztalható jelenlétéről˝ Tóth András görög katolikus parókussal beszélgettünk.

A karácsony, a vízkereszt és a húsvét mellett pünkösd a kereszténység egyik központi ünnepe. A Bibliában olvasható tanítás szerint a Szentlélek eljövetelének napja, amikor a húsvét utáni ötvenedik napon Isten saját erejével töltötte el az apostolokat.

– Azok az apostolok, akik tanúi voltak Krisztus tetteinek, hallották tanításait, átélték a nagyhét eseményeit, találkoztak a feltámadt Krisztussal, félelmükben bezárkózva várakoztak – a hagyomány szerint – az utolsó vacsora termében. Hiányzott belőlük valami, ami lázba hozza, bátorítja őket. Aztán mikor a Megváltó – ígérete szerint – elküldi nekik a vigasztaló Szentlelket, azok az apostolok, akik addig féltek, elbujdostak, attól megvilágosodva, megerősödve visszatarthatatlan vágyat éreztek arra, hogy továbbadjanak mindent, amit addig átéltek, megtapasztaltak – idézte fel a Szentírásba foglaltakat Tóth András győri görög katolikus parókus.

– Hogy magyarázható a láthatatlan?

– Szokták mondani: azt hiszem, amit látok. Hajdanán Krisztus Tamásnak mondta: boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek. Erre én is nagyon egyszerű képekkel tudok válaszolni. Az éltető levegőt sem látjuk, de ha befognánk az orrunkat, szánkat, pár perc múlva fulladoznánk. Nem látjuk a szeretetet, a szerelmet sem, mégsem mondja azt senki, hogy az bizony nem létezik. Az elektromos áramot sem látjuk, de igencsak éreznénk hatását, ha hozzányúlnánk egy vezetékhez. A hajókat, vitorlásokat repítő szél sem látható, mégis megtapasztalható, hatalmas erő.


– Fordítsuk le ezt az erőt a mindennapokra!

– Létét sokszor utólag érjük tetten. A mindennapi életünkben ezt az erőt, energiát olyankor tapasztaljuk meg, amikor elfogynak saját erőforrásaink, gyengének, tétovának, kevésnek érezzük magunkat valami feladat elvégzéséhez, cél eléréséhez. Saját életemben is sokszor megtapasztaltam, hogy mikor emberileg lehetetlennek látszó dologba vágtam bele, mindenki azt mondta körülöttem, hogy biztosan nem sikerül. Én pedig mertem segítségül hívni Istent, kinyitottam az ajtót a Szentléleknek, és akkor csodálatos módon megsokszorozódott az erőnk, a láthatatlan kulcstól megnyíltak lehetőségeink.


– Isten mindenkinek felajánlja kegyelmét?

– Igen, ebbe az energiaforrásba szabad akarattal mindenki belekapcsolódhat. Ez a szeretetenergia ad erőt életünk nehézségeiben, szenvedéseinkben, küzdelmeinkben, de hivatásunkban, örömeinkben is. Ebből a folyamatosan áramló szeretetből, csendből életünk minden történéseiben feltöltődhetünk.


Pünkösdi népszokások

A pünkösdhöz népszokások is kapcsolódnak. Legjellegzetesebb az ügyességpróbákkal egybekötött pünkösdikirály-választás és a termésjóslással egybekötött tavaszköszöntés. Ezenkívül szintén jellegzetes szokás a pünkösdikirályné-járás, s a faluköszöntő pünkösdölés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalmi borvidék - A borturisták igényeihez igazodnak

Pénteken szakemberek bírálták, szombaton a környék termelői mind megkóstolhatják a borvidék… Tovább olvasom