Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Ünnepi fények egészen vízkeresztig

Győr - Sötétbe borul a győri belváros november 30-án délután öt óra tájt, s aztán a polgármester gombnyomására felgyulladnak az ünnepi fények, ami jelzi a Győri Téli Fesztivál programsorozatának kezdetét is. A díszvilágítás fényfüzérein ötvenezernél több égő sugároz meghitt hangulatot egészen vízkeresztig.
Győrött idén már 11. alkalommal gyulladnak fel a díszvilágítás égői – ötvenezernél több – a belvárosban. A részletekről a hétfői városházi sajtótájékoztatón a „fényfelelősök", vagyis a Komszol, a Vill-Korr, a Lavill, a Kisosz és az E.ON vezetői, képviselői beszéltek.

A városháza idén is a már megszokott fénypompájában köszönti az ünnepi készülődést, bejárata elől nem marad el a betlehemi jászol,

a megyeháza előtti téren pedig most is várja a gyerekeket a szárazvirágból készített, rénszarvasok által „húzott" szánon a Télapó. Messziről is jól láthatók lesznek a megyeháza üvegpalotáján a fénylő fenyősziluettek.

A belvárosban összesen 138, fényfüzérrel feldíszített fa (ebből 57 a Baross úton) és 57 hullócsillag fokozza a hangulatot. A Szent István úton és a Baross hídon 10–10 kandeláberen helyeznek el díszítést. Újdonság, hogy – a kereskedőknek köszönhetően – már a Jedlik Ányos utcának a Kreszta-háztól a Dunakapu térig terjedő szakaszát, valamint a Czuczor Gergely utcát a színháztól a Széchenyi térig is fényfüzérekkel, díszekkel szerelik fel.

A díszvilágítást már hagyományosan a Vill-Korr és a Lavill dolgozói szerelik. Három és fél, négy hétig tart ez a munka, gyakran munkaidőn túl is dolgoznak, hogy sokaknak örömet szerezzenek. A közérdekű kötelezettségvállalás felajánlás idén a Vill-Korr esetében 10 millió, a Lavill részéről pedig csaknem 2 millió forint. Idén az égők beszerzéséről, cseréjéről is a Vill-Korr gondoskodik, mivel a korábbi mecénás, a Philips „kiszállt a városból". Külön is említésre érdemes a belvárosi kereskedők összefogása, amivel némiképp ellensúlyozni próbálják a bevásárlóközpontok csillogó vonzását.

Az üzlettulajdonosok 415 ezer forintot gyűjtöttek össze, érdek-képviseleti szervezetük, a Kisosz pedig 480 ezer forintot utalt díszvilágítás céljára. Az E.ON nemcsak az ünnepi pillanatok idején gondoskodik a világítás bekapcsolásáról, hanem felajánlásaként a díszfények áramköltsége nem terheli a város közszámláját.

Elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a Komszol nem csak a belváros ünnepére gondol. Idén már összesen 27 helyen (közterületeken és temetőkben) állít feldíszített „mindenki karácsonyfáját". A fák általában a városrészek központi helyein díszlenek. Megemlítendő, hogy Bácsán a részönkormányzat vállalta a fa állítását és díszítését, a Bácsai út–Votinszky utca, illetve a Bácsai út–Fenyőszer utca kereszteződésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év polgárőrei a lakótelepeken

Győr - „Az év polgárőr-egyesülete" címet nyerte el az Arrabona Polgárőr Egyesület az országos… Tovább olvasom