Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Ünnepeltek a gönyűi protestánsok

Az új közös református- evangélikus templomot szenteltek fel ünnepi istentisztelettel egybekötve.
Az új templom.
A két gönyűi gyülekezet, a református és az evangélikus összességében pár száz lelket számlál. A protestáns hívek mégis már régóta szerettek volna maguknak olyan méltó helyet, ahol Isten igéjén kívül más nem hangzik el.

A Kossuth Lajos utcai telket – amelyen a csaknem száz négyzetméteres kistemplom végül felépült – több mint tíz évvel ezelőtt a bácsai téesztől kapták. 2003 augusztusában került a helyére a megáldott alapkő, 2004 végére elkészült az épület, aztán a belsőépítészeti munkák következtek. A padokat vörösfenyőből faragták ki, oltárkép helyett igefeliratok kerültek a falra.

Ritka dolognak számít, ha két különböző vallású gyülekezet épít közös templomot. A gönyűi 22 millió forintos költségéhez a püspökségek és a hívők is hozzájárultak. Így szombaton ünnepélyesen átadták azt rendeltetésének. Ittzés János evangélikus és dr. Márkus Mihály református püspök a templom harangját és az új épületet is felszentelte. S míg a megjelentek a bejárat előtti udvarról a belső részbe vonultak, a harang a helyére is került.

Mindezt nemcsak az összegyűlt helybeliek követték figyelemmel, a környező falvakból is érkeztek, Bőnyből többen is eljöttek az ünnepi imádságra. Az 1980 óta Gönyűn élő Barabás Lászlóné lapunknak elmondta: örült neki, hogy elkészült a tetszetős, egytornyú épület. Evangélikusként istentiszteletre az eddigiekben a faluházba járt. Oda is szívesen ment, de azért szerinte „mégis egészen más" a templom hangulata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költséges köztéri alkotások

Sok minden tartozik egy település lakóinak „komfortérzetéhez" – leglátványosabban talán (mondjuk a közlekedés mellett) a közterületek állapota: az utcák tisztasága, a parkok rendezettsége... És persze az úgynevezett köztéri alkotások, az emlékművek, szobrok, szökőkutak s mások. Győrben 92 ilyen alkotás van a város kezelésében, amelyek fenntartása elég költséges. Tovább olvasom