Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ünnepel a Kossuth-iskola

Bő 130 éves múltra tekint vissza a győri Kossuth Lajos Általános Iskola. Március legszebb ünnepét számos sport- és kulturális vetélkedővel teszik emlékezetessé.

Márciusban a többinél valahogy szebb napokat jegyeznek a győri Kossuth-iskolában, ahol közel 260 diák készül a hagyományos Kossuth-napokra, s idevárják a város többi intézményeinek tanulóit is sport- és kulturális vetélkedőkre, különböző programokra.

Németh Zoltán 26 évvel ezelőtt itt kezdett, múlt év augusztusától vezeti az iskolát.

– A költségvetésünk présben van, a tavalyinál is kevesebb összeg jut a karbantartásra és fejlesztésre – szögezte elöljáróban az igazgató –, ám pályázatokból, szponzorok segítségével keressük a lehetséges forrásokat. Az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportra: dzsúdót és dzsesszbalettet kínálunk leendő elsőseinknek. Gyimes Nikolett egykori tanítványunk edzősége várhatóan sok kisdiákot vonz. Mindenesetre tatamiszőnyegekre gyűjtünk, reményeink szerint a tantestület elképzeléseit siker koronázza. A tavalyi alig tíz jelentkezőhöz hasonlítva mindenesetre már tizenhét szülő jelezte, ide szeretné íratni a gyermekét.

A Kossuth-iskola tanulói ma reggel megkoszorúzzák az iskola bejáratánál lévő névadó emléktábláját, majd emlékműsor szól a márciusi ifjak tiszteletére. Ezt követően győri és Győr környéki iskolák részvételével Kossuth-vetélkedőt rendeznek a könyvtárban, de az egyéb sport- és kulturális programok közül mindenki kedvére válogathat. A Kossuth-kupáért hagyományosan pörög a labda mind a futball-, mind pedig a röplabdapályán.

– Büszke vagyok az iskolámra, a névadónkra – állítja a hetedikes Sári Richárd. – Ezért veszek részt a történelmi vetélkedőn is. Petőfi, Jókai és a többiek neve, élete azért is fontos, mert kiálltak a többiekért, életüket adták azért a nemes ügyért, amit ma szabadságként említünk. Akkor sem hagyták cserben a népet, amikor mindenki egyedül hagyta a magyarokat. Hát nekem ezért példaképem Petőfi, aki megtehette volna, hogy szép csendben egy szobában verseket ír, mégsem ezt tette.

– A csatatéren halt meg – veszi át a szót Böröcz Gergő, aki csupán néhány hónapja jár ide, mégis úgy érzi, otthonra talált a Kossuth-iskolában. – Kíváncsi vagyok, milyen lesz az ünnep itt, úgyhogy a társaimmal együtt részt veszek a programokon. Kokárdám? Naná, hogy lesz, de nem azért, mert kötelező. Én így emlékezem rájuk, a kokárda hozzátartozik az ünnephez, a márciusi ifjakhoz.

Harcsás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranytollak, vándordíjak

Kedden a győri Lapcom székházában az idei sajtónapi díjazottak átvették elismeréseiket. Tovább olvasom