Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Ünnepel a helyi festők korelnöke

Győr - Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Győr közkedvelt festője és megannyi generáció mérnök-tanára, Szentiványi Károly. Az 1918-ban született alkotó ma is a régi lendülettel dolgozik műtermében.
Nemzedékének helybéli nagyjai, Cziráki Lajos vagy Tóvári-Tóth István – már mindketten megboldogultak – személyes jó barátai voltak az egyébként korát meghazudtoló, bölcs és derűs tekintetű festőnek, aki 1975-ös kiállítása alkalmából így vallott magáról: „Képeim tartalmában semmi nem öncél. Minden képem gondolata az ember.  Örömeink, fájdalmaink, sikereink, válságaink, felismeréseink és tévedéseink elbeszélése – ceruzával vagy ecsettel."

Szentiványi Károly Marosvásárhelyen született, s szobrász apja keze munkáját figyelve tanult rajzolni már háromévesen. Már 73 éve fest, amióta Aba-Novák Vilmos szabadiskolájában ismerkedni kezdett a művészettel. Pályáját derékba törte a háború, a grúziai, szovjet fogság, ahonnan viszont – rá jellemzően – kötetnyi derűs történetet hozott, amelyeket ma is nevetve mesél barátainak és tisztelőinek. Erre egyébként igazán volt alkalma, mivel főállásban a győri Hild építőipari szakközépiskola tanára volt, s tanítványai között már akad hetvenesztendős is. Mint vallja, a szigorúbb világú ábrázoló geometria – amit oktatott – a rajzai, grafikái elkészítésénél is sokat segített, de lazításképpen igen szerette például lerajzolni tanítványait dolgozatírás közben.

A régi rajzokon szereplő, ijedt és kétségbeesetten töprengő diá-
kok ma már negyven-ötven évesek és szívesen emlékeznek vissza tanárukra.

Szentiványi Károly festőművész - Fotó: Szük Ödön

Említettük: Szentiványi Károly ma is a régi lendülettel dolgozik, győri panellakásában a képeken 2003-as vagy éppen 2007-es évszámokat találunk. Valóban az ember festője ő, aki akkor is a mának alkot, amikor bibliai, mitológiai történeteket jelenít meg a vásznon. Érdekesen vall saját gondolkodásáról, szívesen nézi mások munkáit, de soha nem vizsgálta őket alaposan. Mint emlékszik, már a művészeti főiskolán is a legkevésbé tehetséges professzort választotta tanárául a hatból – mind a hat szívesen tanította volna –, hogy ezáltal ne váljon mestere epigonjává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Artisjus-díjas fuvolaművész

Győr - Szívvel-lélekkel tanít az a győri fuvolaoktató, aki kiemelkedő munkájáért az Artisjus Zenei… Tovább olvasom