Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ünnepek közösségi közlekedés nélkül?

Győr - A helyi tömegközlekedés december 24-én és 31-én a többi naphoz képest korlátozott ideig működik. A VEKE győri tagszervezete úgy látja, szükség lenne ennek a gyakorlatnak a felülvizsgálatára, hiszen lenne igény a buszközlekedésre e két nap esti óráiban is.
Győr városában évtizedes hagyomány, hogy december 24-én 16 órakor, december 31-én 19 órakor leáll a teljes helyi tömegközlekedés. Emiatt csak költséges módon juthatnak haza az ilyenkor is dolgozók, valamint sokan lemaradnak a városi rendezvényekről. A VEKE Győri helyi tagszervezete kidolgozott egy költséghatékony megoldást, azonban úgy tűnik, a város egyetlen fillért sem hajlandó szánni erre a célra.

A karácsony mindannyiunk számára a szeretet ünnepe. December 24-én az emberek szerencsés többsége korábban befejezheti munkáját, és hazasietve a karácsonyfa mellett, szerettei körében töltheti a szentestét. Számukra teljesen érthető, hogy a helyi autóbuszjáratok is mindössze 16 óráig közlekednek, hiszen így a gépkocsivezetők és a forgalmi szolgálattevők is nyugodtan ünnepelhetnek. Az élet viszont a kórházakban, a tűzoltóságon és a rendőrségen ilyenkor sem állhat meg. A társadalomnak gondolnia kell azokra is, akik - mindannyiunk érdekében - ezen a napon is késő estig dolgoznak, és munka után szeretnének hazajutni. Márpedig tömegközlekedés nélkül ez nem magától értetődő.

Az idei szilveszter estéjén a belvárosban minden eddiginél színesebb programok, koncertek várják az érdeklődőket. Az éttermek, a szórakozóhelyek, a kávézók meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek, és természetesen hagyományosan megrendezésre kerül a szilveszteri tűzijáték is. Mindez sok érdeklődőt vonz a belváros irányába, akik a 19 órakor bekövetkező üzemzárás után sajnos nem tudnak autóbusszal hazajutni, ezért autóval jönnek, ismét előtérbe helyezve a belváros egyik legnagyobb problémáját, a parkolóhelyek hiányát. Ráadásul a szokásosnál többen is ittasan ülnek a volán mögé, veszélyeztetve ezzel saját és közlekedőtársaik testi épségét. Talán nem tennék, ha volna más, elérhető árú megoldás.

Szilveszterkor este sokan használnák a buszokat a belvárosi programok miatt. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Ezért a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Győri helyi tagszervezete - amely ez év januárjában átfogó tanulmányban vizsgálta felül a város autóbuszvonal-hálózatát a költségek csökkentése és a szolgáltatási színvonal javítása céljából, valamint kezdeményezőként részt vett a nagy sikerű szeptember 21-i Tömegközlekedés Napja megszervezésében - elkészítette javaslatát, amely az utazóközönség, az önkormányzat és a Volán érdekeit is figyelembe véve, mindössze 8 autóbusz használatával biztosítaná, hogy a város legnépesebb területeire 30, a többi területre 120 percenként szenteste és szilveszterkor is el lehessen jutni a közösségi közlekedés segítségével.

Ez hatalmas könnyebbséget jelentene az ilyenkor is dolgozó ápolóknak, ügyeletes rendőröknek, orvosoknak, tűzoltóknak, valamint elejét venné a szilveszteri torlódásoknak és az ittas, felelőtlen vezetésből fakadó baleseteknek. Továbbá azok a győriek is lehetőséget kapnának a polgármesteri köszöntő meghallgatására és az ünnepi tűzijáték megtekintésére, akik a belvárostól távoli peremkerületekben élnek, és - bár év közben ők is a városért dolgoznak -, ilyenkor nem engedhetik meg maguknak az akár 5-6 ezer forintos taxiköltséget.

A karácsony esti és szilveszteri közlekedés Magyarország más, Győrhöz hasonló méretű városaiban természetes szolgáltatás: Pécs, Miskolc, Szeged és Debrecen is az általunk javasolthoz hasonló elégséges szolgáltatást biztosít mindkét ünnep alkalmával. A fővárosban szilveszterkor sűrítve közlekednek az éjszakai autóbuszjáratok, a 6-os villamos pedig - csak ezen a napon - egész éjszaka 10 percenként közlekedik. Szégyen lenne, ha ezzel szemben a győriek semmiféle utazási lehetőséget nem kapnának az önfeledt ünnepléshez. Márpedig a dolgok jelenlegi állása szerint idén is pontosan ez várható: a város egyetlen fillért sem szán arra, hogy az ünnepi programokhoz legalább minimális szintű közösségi közlekedést biztosítson. (Meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben bevezették volna az egyesületünk által még januárban kidolgozott új vonalhálózatot, az ebből fakadó megtakarítás bőven fedezte volna a két ünnepi est közlekedésének költségeit. Erre azonban érthetetlen okokból nem került sor, mi több, azóta a kérdés is lekerült a napirendről.)

Kérjük Győr város vezetőit, hogy a lakosság érdekében támogassák kezdeményezésünket! Bízunk abban, hogy ebben az évben végre megtörhet a jég, és immár a győriek is biztonságosan, kényelmesen utazhatnak az év végi ünnepek alkalmával.

Dobronyi Tamás
Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Győri helyi tagszervezet vezető

Olvasóink írták

 • 10. Utazó 2007. december 22. 10:39
  „A szilveszteri közlekedés biztosítása a teljes szilveszteri program keretének kb. 5%-a lenne. No comment...”
 • 9. Egy tömegközlekedő 2007. december 22. 10:27
  „A címbeli kérdésre immár a hivatalos válasz: igen, se szent este, se szilveszterkor nem lesz hosszabbított üzem, így december 24-én 16:00-kor, szilveszterkor pedog 19:00-kor mennek el az utolsó járatok a decentrumokból. A hivatalos indoklás szerint nincs a városnak erre megfelelő fedezete.”
 • 8. Cseter János 2007. december 21. 18:20
  „Kedves Csete Miklósné, mint régi ismerőse én is szeretném felhívni a kedves figyelmét arra, hogy az autóbuszvezetői hivatás nem igényel olyan kiváltságokat, amely nem tartozik a munkaköri leírásaik közé! Sőt, ezt sem Ön sem más nem képes megváltoztatni!Még is vannak döntéshozók, akik még mindig azon spekulálnak, hogy lehet megröviditeni jogaikat és megkeseríteni életüket! Ha valóban segiteni akar, akkor tegye meg a volt főnöke segítségét kérve!Az, hogy a kismamák, hogy és mikor élhetik életüket az pedig sajnos az olyan fönökeik kéj,kedve szerint múlik, akik ma is mondhatják azt, hogy "nem áll módomban a beosztásán változtni"! Vagy nem ért hozzá, vagy annak, aki döntéshelyzetbe hozta annak úgy is jól van!Nincs, aki kivizsgálja!”
 • 7. Hajtó Bálint 2007. december 21. 15:48
  „Kedves Csete Miklósné Úrhölgy!

  "Eddig is megvolt mindenki tömegközlekedés nélkül ezeken a napokon."
  Cikáznak a gondolataim, amikor az Ön városában végzett közlekedésmérnökként sorait olvasom és eszembe jut sok szép emlék közt sajnos az is, hogy miért fordulhat elő az a fiaskó, hogy a közlekedéstudományok fellegvárának városában, hogy a közösségi közlekedés olyan Önöknél, amilyen. Eszembe jut, hogy térképen milyen szép és dús az a hálózat. Eszembe jut, hogy 103 autóbusz kering csúcsidőszakban és mégis Marcal, Ady és Sziget körzetében 100% körüli a zsúfoltság, pár háztömbbel odébb kihasználatlanok a járatok és rengeteg a feltáratlan része Városuknak. Hadd ne folytassam, jól emlékszem arra, milyen büszke a győri ember (amely önmagában nem baj), és az építő kritikát pedig rögtön személyes sértésnek veszi (ez már baj). Remélem, Ön nem hordozza az utóbbit.
  Szóval cikáznak a gondolataim:
  1. Amíg valaki nem fedezte fel az elektromosságot, az emberiség jól megvolt nélkülr. Amíg nem különültek el térben a mindennapi élet fontos helyszínei, közlekedésre sem volt szükség.
  2.Ha Ön lenne a "Jézuska" és a sok-sok jó gyerek megajándékozásával nem végezne délután négyig, kinek nyújtaná be a taxiszámlát?
  A közösségi közlekedés színvonala mindig képviseli az adott település városházának hozzáállását. És egy város vezetősége, azok hozzáállása pedig a város polgárainak tükre (személy szerint én naponta szenvedek épp ettől Budapesten). Ha "jó időben", "jó helyen" hinti el gondolatait, félő, hogy az életben nem lesz elfogadható a közösségi közlekedésük. Az életben nem lesz jól és szakszerűen elosztva a kapacitás, az életben nem lesz megbízható és számítható szolgáltatás a közösségi közlekedésük. Sajnos jelen esetben úgy fest, hogy a bizalmat kapott városvezetés, ha a közösségi közlekedés javítása, felülvizsgálata kerül szóba, zárja a sorokat. Nem lokálpatriotizmusból, hanem rövidlátásból.
  Más.
  Szerény személyem harmadik esztendeje un. négyes túrban dolgozom. Azaz nappal, éjszaka, pihi, pihi. Kétféle szolgálatom létezik: a nappalos és az éjszakás. Függetlenül Karácsonytól, Szilveszteről, Húsvéttól, 30. szülinapomtól s egyéb sátoros ünnepektől. Dolgoztam már Szenteste és Szilveszter éjjel is. A Szentestétől féltem egy kicsit. Addig mind a 27 Szentestémet otthon töltöttem. Szigorúan, de önként, eltelve Jézus Krisztus és a Fény megszületésének örömétől. Mind az addigi 27 Karácsonyom gyönyörű volt. De az egyik legcsodálatosabb épp az a munkával töltött lett. Eljöttek Szüleim, barátaim is beugrottak pár jó szóra, munkatársaimmal beszélgettünk, szaloncukroztunk és énekeltünk. Éjjel, amikor elcsitult a Pályaudvar, nem maradt már más a kuckómban mint a kis műfenyő és én. Még ma is könny szökik a szemembe, ha átérzem, micsoda isteni, áldott érzés volt egymagamban, a szeretteim biztos tudtában elénekelni a "Pásztorok, pásztorok"-at. Akkor és ott velem volt a Jóisten is. Négyszemközt. Csak velem. Senki sem "zavart". Ezt nem élhettem volna át otthon...
  Köszönöm, hogy elolvasta soraimat. Ezt a kis intim élménybeszámolót azért osztottam meg Önnel, Asszonyom, hogy tudtára adhassam, hogy nem pokol Szenteste, éjszaka dolgozni.
  Áldott Ünnepelet, és a kollektivitásra, szélesebb látokörre ébredő Új esztendőt kívánva, tisztelettel: Hajtó Bálint, Budapest”
 • 6. att 2007. december 20. 21:12
  „Kedves első beiró arra még nem gondolt, hogy sokan vagyunk akik nem szórakozásból dolgozunk 24-e, 31-e éjszaka is. Hanem azért, hogy Ön nyugodtan együtt örülhessen a családjával és legyen áram, folyjon a viz, a betegszik jöjjön a mentő stb. Ennyit nem érdemlünk meg, hogy aznap is tudjunk közlekedni.

  A vidéki buszok jegyzem meg akkor is járnak csak a győri peremkerületekbe nem lehet eljutni ilyenkor ilyenkor bezzeg nem vagyunk város”
 • 5. Utazó 2007. december 20. 20:25
  „Kedves Csete Miklósné! Ne haragudjon, de elolvasta Ön a cikket, vagy csak az első bekezdést? Senki sem beszélt szentesti bevásárlásról. Összesen 8 buszvezetőnek kellene dolgoznia, ennyien biztos, hogy el tudnák válallni. Öntől idézek: "ilyenkor maradjon mindenki otthon, ha nem tud, mert olyanok a körülményei, akkor oldja meg másként. Nagyon önzők kezdünk lenni.". A második mondatával teljesen egyetértek, az első mondat szép példa rá... A tömegközlekedés ugyanolyan szolgáltatás, mint pl. az orvosi ellátás. Az orvos sem mondja azt a betegnek, hogy tartsa vissza a rosszullétét másnapig, mert ő most ünnepelni akar. Sőt, még a helyközi buszok is járnak! Szilveszterkor komoly utazási igény van (főleg idén, amikor egész estés programsorozat lesz!), és rendkívül balesetveszélyes, ha mindenki részegen autóba ül.”
 • 4. Kiss Géza 2007. december 20. 20:18
  „Kedves Csete Miklósné!

  Ön önző.
  Szégyellje magát.”
 • 3. Albert 2007. december 20. 18:19
  „Igazából én biciklis vagyok,teljesen mindegy,hogy mikor megy,vagy nem a busz,de a pihenést,az ünnepet ők is megérdemlik!”
 • 2. Kicsilány 2007. december 20. 17:11
  „Igenis legyen ilyenkor is közlekedés! Vannak emberek, akik nem tudják másként megoldani a gyerekekhez vagy szülőkhöz való eljutást. Szilveszterkor meg sokan vándorolnak. Miért fizessenek taxira? Így is kevés a pénz. Mi van ha éppen a kórházi dolgozók, az áramszolgáltatók, vagy más olyan munkahelyen is beszüntetnék a munkát ami fontos? Ha például nem lenne fűtés a panelben mert karácsony van vagy szilveszter? Ez jó lenne? Ugye nem. A kórházi dolgozók is mennek ezeken a napokon. A vasutasok is. Legyen felülvizsgálás.”
 • 1. Csete Miklósné 2007. december 20. 14:56
  „Úgy gondolom, felesleges felülvizsgálni!
  Eddig is megvolt mindenki tömegközlekedés nélkül ezeken a napokon.
  Talán a buszsofőrőknek is jólesik karácsonykor a családdal lenni.
  A vendéglétóegységek is bezárnak ilyenkor.
  Ne legyünk már telhetetlenek! Jó, hogy nem akarunk Szenteste éjszaka bevásárolni menni!!!
  Ez az este a szűk család ünnepe, ilyenkor maradjon mindenki otthon, ha nem tud, mert olyanok a körülményei, akkor oldja meg másként. Nagyon önzők kezdünk lenni. Saját ünnepünket, vagy gondunkat ne más rovására próbáljuk meg megoldani. A taxisok önként (?!) vállalják a szolgálatot, ők "csak" a gazdasági kényszer miatt dolgoznak ezeken az estéken, éjszakákon is.
  Elég szomorú dolog, hogy néhány családnak nincs jobb "szórakozása" hétvégén, mint járni a bevásárlóközpontokat sokszor karonülő gyerekekkel. Látni este 11-kor szinte csecsemőkorú csöppséget bizonyos hipermarketben. Legalább a szeretet ünnepén legyen együtt a család, ahol megtehetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntés háromezermilliárd forintról

Magyarország - A kormány háromezermilliárd forintnyi európai uniós támogatást érintően hozott… Tovább olvasom