Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Ünnep utáni szombat is lehet munkanap

˝Cégünknél elrendelték, hogy augusztus 21-én kötelező három műszak. Gratulálok hozzá! Péntek pihi, szombaton meg mehetek dolgozni! Normális?˝ - kérdezi olvasónk.

Olvasói kérdés

Cégünknél elrendelték, hogy augusztus 21-én kötelező három műszak. Gratulálok hozzá! Péntek pihi, szombaton meg mehetek dolgozni! Normális?
Ha a cégnél munkaidőkeretet alkalmaznak, akkor normális, azaz nincs törvényes akadálya, hogy augusztus 21-e munkanap legyen. A munkarendet, a munkaidőkeretet, a napi munkaidő beosztásának szabályait a munkáltató állapítja meg, kivéve, ha kollektív szerződést kötött az üzem szakszervezetével és ez a dokumentum erre vonatkozó előírásokat határoz meg.

Kollektív szerződést csak szakszervezet köthet, ezért is javasolható, hogy a dolgozók hozzanak létre munkavállalói érdekvédelmi csoportot. Ha valamelyik nagyobb érdekképviseleti konföderációhoz csatlakoznak, akkor független – fizetésüket nem a cégtől kapó – szakértők is segítségükre lehetnek, amikor munkaadójukkal a munkarendről, a munkaidőkeretről közösen tárgyalnak a munkások. Ilyen téren, ha egyedül állnak főnökük elé, szinte egyáltalán nincs esélyük a változtatásra.

A tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik, Molnár Ákos és Potyondi Antal adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

 • 7. bibics 2010. augusztus 18. 16:34
  „Hát igen... érdekes ez a munkaidőkeretesdi! Nálunk minden délelőttös szombat munkanapnak számit, akkor dolgozzuk le a napi 10 perces szünetet. Nem kapunk érte plussz szabadnapot. (két müszak, ezért minden második szombat) A munkaidőkeretnél több óránk jön ki, akkor 50 %-os bérpótlékot kapunk rá. Sima összeszerelői munka, nem készenléti és nem is melegüzem. Évek óta megy a harc, feljelentgetések.... de törvényes (azt mondják). Sajnos a törvények ilyenek, munkáltatói nem pedig munkás pártiak.
  És az a szomoru, hogy ez csak rosszabb lesz! És lehet fokozni...még rosszabb és még rosszabb...”
 • 6. babyke 2010. augusztus 07. 12:07
  „(aanikaa )Van felvétel ,minden nap hirdeti az újság miért nem jössz ??Most akarnak felvenni 150 dolgozót csak nincs jelentkező! Vajon miért nincs?”
 • 5. aanikaa 2010. augusztus 06. 19:20
  „Legalább van hova bemenned!!! 3 hete áll a cégünk a múlt hónapra csak 8 napra kapok fizetést, ebből éljek szeptemberig meg indítsam iskolába meg egyetemre a gyerekeimet?? Szívesen dolgoznék, mert olyan ez a kényszerszabi, mintha elvesztettem volna a munkahelyemet. És most kellett egyben kivenni. Az év többi napján meg güri. De nem bánom, csak már had mehetnééék!!!”
 • 4. LadyGaga90 2010. augusztus 06. 14:54
  „Gondolok egy cégre!!Hát igen,bármit csinálhatnak velünk.”
 • 3. miracle 2010. augusztus 06. 13:31
  „Mondom, +8 óra. Kapsz érte egy hétközi szabadnapot a kinullázásához, amikor csinálhatsz olyanokat, amiért az irodásnak szabit kell kivennie. vagy túlóra pénzt.
  Pechnek pech, az nem vitás. Biztos külföldi anyacég.”
 • 2. babyke 2010. augusztus 06. 12:01
  „Bezzeg az irodásoknak nem kell bemenni dolgozni,ők megtehetik,hogy pihenjenek!
  Nekünk nem lehet hosszú hétvégénk ,hiszen mi nem akarunk pihenni.”
 • 1. miracle 2010. augusztus 06. 10:35
  „De ez +8 órát fog jelenteni, úgyhogy továbbra is többlet lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító darvak gyerekektől

Ezer papírdarut hajtogatott két, a győri Petz-kórházban kezelt kis beteg: a színes origamikat a… Tovább olvasom