Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Uniós találkozó a gimnáziumban

Miközben az önkormányzat a győri egészségügyi gimnázium bezárását fontolgatja, Máltáról és Lengyelországból érkeztek az iskolába azok a vendégek, akik vállalták a partnerséget az uniós felkészülést szolgáló Socrates-programban.
Tapasztalatszerzés: A vendégek óralátogatáson ismerkedtek a gimnáziumban folyó tanítási módszerekkel és az iskolarendszerrel.
A Petz Lajos Egészségügyi Gimnázium vezetése – akkor még nem tudván, hogy az önkormányzat az intézmény bezárására tesz javaslatot – kapcsolatot keresett nyugat- és közép-európai iskolákkal, hogy az EU-hoz kapcsolódó felkészülés keretében velük közösen vegyenek részt a Socrates-programban. Végül Németországból, Máltáról és Lengyelországból jelentkeztek iskolák a győri gimnáziummal közös programra.


A program célja kettős. Egyrészt az iskolarendszerek működésének megismerése, a nevelési program megbeszélése és a tapasztalatok átadása. Mindezt a későbbiekben a tanulók tapasztalatcseréjével bővítenék ki. A részvétel beletartozik abba a folyamatba, amely felkészítést jelent arra, hogy a csatlakozást követően az iskolarendszerek jobban idomuljanak egymáshoz.

A mostani győri az első találkozó az intézmények között. A gimnázium igazgatója, Miklósy Gyula az interneten jelentkező partnerek találkozójaként említette a mostani látogatást, amelyre mindegyik résztvevő nagyon készült. Különösen arra, hogy a kapcsolat ne formális legyen, azt tartalommal töltsék meg. Február 1-jéig kell elkészíteniük azt a projektet, ami az együttműködésük tartalmi részét és annak formai keretét rögzíti. Az igazgató elmondta, hogy a felkészülésben igénybe vették más iskolák tapasztalatait is, ami sokat segített nekik abban, hogy már működő programokat megismerjenek.

A program gimnáziumon belüli „motorja", Pappné Puskás Klára szerint a kapcsolat kiváló lehetőséget ad egymás oktatási rendszereinek megismerésére, majd a közös program kidolgozására. A találkozónak azért is van külön jelentősége, mert az interneten levelezve sok mindent le lehet írni, de a projekt megvalósítását csak személyesen lehet véghezvinni. S csak akkor van lehetőség arra, hogy az elképzeléseket a Socrates nemzeti iroda elfogadja, ha világosan körvonalazzák, milyen eredményre számítanak.

A vendégek kitűnőnek tartják azt a programot, amivel a Petzben fogadták őket. Az iskolai tapasztalatok bemutatásán túl a magyar oktatási rendszert is megismerhették. Örültek, hogy olyan országba és olyan iskolába kerültek, ahol érdemi munkával foglalkozhattak, s ez előrevetíti a program sikerét. A lengyel vendégeknek külön öröm volt, hogy a Győrben élő lengyel kisebbségiekkel is találkozhattak.
Remélhetően nem ez volt az iskola utolsó uniós találkozója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabezárások: döbbenet és tiltakozások

Megdöbbenve fogadták az érintett szülők és pedagógusok a győri városvezetés terveit a Balázs Béla… Tovább olvasom