Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Uniós pénzek: 110 millió forint miatt indult nyomozás

110 millió forint uniós támogatás kapcsán indult nyomozás a régióban, de az adminisztrációs hibákat leszámítva eddig nem sok esetben merült fel bűncselekmény gyanúja.

"A Nyugat-dunántúli régióban elkövetett, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt összesen két esetben folytat nyomozást – az európai uniós pályázatok kapcsán kiutalt pénzekkel kapcsolatban – a regionális nyomozó hivatal" – kezdte a kisalfold.hu-nak Cséve Szabolcs főhadnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtóreferense.


Sok-sok euró, s sok uniós pályázat. Fotónk illusztráció.
Sok-sok euró, s sok uniós pályázat. Fotónk illusztráció.


"Az eljárások során összesen 110 millió forint támogatási pénz esetén merült fel bűncselekmény gyanúja.

A nyomozati adatok szerint az uniós pénzeket nem a támogatási szerződésben meghatározottak szerint használták fel a pályázat nyertesei, például nem új eszköz beszerzését fedezték az összegből.

Akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető

A hatályos büntető törvénykönyv szerint akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető az a személy, akiről bebizonyosodik az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése" – folytatta Cséve Szabolcs.

Bár nem kevés pénz a 110 millió forint, ám az utóbbi időben az országba áramló több milliárdos uniós eurókhoz viszonyítva elhanyagolhatónak mondható.

S ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy ezekből a milliárdokból a Nyugat-dunántúli Régiónak jutott a legkevesebb.

"Még nem kellett büntető feljelentést tennünk"

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Horváth Jácint megkeresésünkre úgy nyilatkozott: "mi az esetek 80-85 százalékában önkormányzatokkal állunk kapcsolatban, s uniós pénzek törvénytelen felhasználásának gyanúja miatt még nem kellett büntető feljelentést tennünk.

Utóbbira hazai finanszírozású projektek esetén sincs sok példa; még 2000-2001-es pályázatok kapcsán, hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás két esetben".

Azok a fránya adminisztrációs hibák!

Arra a felvetésünkre, hogy szóbeszédek szerint az uniós pénzek felhasználása során nem ritkán adminisztrációs hibákat követnek el a nyertes pályázok, Horváth Jácint úgy válaszolt: "valóban vannak erre példák, de azt szeretném hangsúlyozni, hogy kisebb hibák miatt nem szenvedett pénzügyi kárt egyetlen önkormányzat sem, vagyis a támogatási összeg nem került veszélybe".

"Az uniós pályázatok adminisztrációs rendszere bonyolult – rengeteg papírmunkát igényel –, de nem következetlen. Ha valaki kétszer-háromszor dolgozott már ilyennel, akkor könnyen belejön" – mondta végszóra Horváth Jácint.

Olvasóink írták

  • 2. fióka 2010. február 08. 15:19
    „Imcsi 2010.02.05. 12:45--->hát igen ez a szó,hogy akár már szlogen lett Magyarországon mint ahogy a lehet a talán......,de tény ennyi pénzért bárki helyett bevonulok a sittre.Várom a jelentkezőket.”
  • 1. Imcsi 2010. február 05. 12:45
    „"Akár 5 szabadságvesztéssel is büntethető"
    ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszullétek többnyire ittasság miatt

A mentőket számos alkalommal riasztották csütörtökön Győrben, nagyrészt rosszulléteknél kértek… Tovább olvasom