Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Uniós elvárás az épületek energetikai tanúsítványa

Győr - Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Ezt segíti sok más mellett praktikákkal az Energia Klub és a Reflex Egyesület „Lakcímke" kampánya, amelyet tegnap mutattak be a győri környezetvédők.
Egy uniós elvárás nyomán a közeljövőben hazánkban is bevezetik azt a tanúsítványt, amely igazolja, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia. Az ehhez szükséges vizsgálatok, az energiafogyasztás csökkentéséhez vezető praktikák, technológiák közérthető megismertetését szolgálja az Energia Klub és a Reflex Környezetvédő Egyesület „Lakcímke" kampánya.

Az „épületek energetikai tanúsítványa" – Nagy Péter, a Reflex egyik programfelelőse szerint – kacifántos fogalomnak tűnhet, ezért a kampány részeként kiadott ingyenes füzettel mindenki számára érthető módon segítik a válaszadást, a szlogenként megfogalmazott „Hogyan növelhetjük otthonunk értékét?" kérdésre. Így például az érdeklődők megtudhatják, hogy például a kazánok rendszeres tisztítása megvéd a helytelen üzemeltetéstől és növeli a tüzelési hatásfokot. Miként az is, ha a fűtőtesteket nem zárják körül bútorokkal, nem akadályozzák a meleg levegő áramlását. Kiderül a füzetből az is, hogy a túlméretezett tárolós vízmelegítő, a felesleges vízmennyiség felmelegítése és hosszú ideig tartó tárolása energiaveszteséget okoz. Részletkérdéseknek tűnhetnek ezeken kívül még a mosás, szárítás, a világítás, a légkondicionálás, a homlokzat, a nyílászárók megfelelően megválasztott módozatai, de a környezetvédők szerint a sok kicsi, tudatos megtakarítás növeli a pozitív energiatanúsítvány esélyeit. Hogy miért fontos ez? Mert a kedvezőbb minősítésű „lakcímke" értelemszerűen növeli az ingatlan értékét.

Az ingyenes kiadvány a 96/316- 192-es telefonszámon, a reflex@c3.hu e-mail címen, illetve személyesen a Bartók Béla u. 7. szám alatti Reflex-irodában igényelhető, illetve az internetről a www.lakcimke.hu címről tölthető le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapták pénzüket az üzletkötők

Győr - Az Allianz Hungária Biztosító Rt. korábbi ügynökei nemrég azzal keresték fel… Tovább olvasom