Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

ÚMVP: technológiai fejlesztések a mezőgazdaságban

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mezőgazdaságigép-beszerzést támogató intézkedései jelentős mértékben segítik a technikai eszközpark megújítását.

Az államtitkár az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az ÚMVP által lehetővé tett technikai-technológiai megújítási folyamatot sikeresnek ítélte.

Az ÚMVP három gépbeszerzési jellegű támogatása nyomán összesen mintegy 300 milliárd forint értékű beruházás jött létre. A növénytermesztésben használt gépek, berendezések beszerzéséhez nyújtott 42 milliárd forint segítségével 160 milliárd forint összegű gépbeszerzés valósulhatott meg. A gazdálkodókat megillető pénz nagyobb részét, 36 milliárdot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már kifizette a gazdálkodóknak.

Gőgös Zoltán hozzátette: a fennmaradó hatmilliárd jelentős részét az információk szerint azért nem vették még igénybe az arra jogosultak, mert várják a számukra kedvezőbb vásárlási lehetőséget. A türelem a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt különösen érthető, hiszen a gépek túlnyomó többsége importtal kerül a kereskedőkhöz.

A kertészeti technológia korszerűsítésére megközelítőleg 15 milliárd forint jutott, itt 35 százalékos a támogatási arány.

Az állattenyésztésben a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés és a komplex beruházások keretében is lehetőség nyílt az eszközök korszerűsítésére. Az államtitkár szerint ez a rendelkezésre álló 230 milliárd forintos támogatási forrás hozzávetőlegesen 40 százalékát teheti ki.
Gőgös Zoltán jelentős előrelépésnek tartja, hogy a technológiai megújítást szolgáló beruházások megvalósításával a magyar mezőgazdaság eszközparkjának életkorát tekintve eléri a régi uniós országok átlagát, sőt, egyes területeken – például az erőgépek átlagos életkorát tekintve – valamivel meg is haladja azt. A hazai mezőgazdaság az uniós támogatások felhasználását követően az unió 27 országának technikai színvonala fölé kerülhet.

Azért, hogy a technikai-technológiai fejlesztés tovább folytatódhasson és a többi, ÚMVP-forrást igénylő beruházás se szenvedjen késedelmet, az agrártárca a kormány elé terjeszti az Európai Bizottsággal már hosszabb ideje egyeztetett javaslatát az előlegek folyósításáról. Ennek lényege, hogy a támogatási határozatban szereplő összeg 20 százalékát előlegként vehetik majd fel a gazdálkodók az állattartó, élelmiszer-ipari, kertészeti, öntözés- vagy szárítótechnológiai fejlesztéseik megvalósításához. További cél, hogy az év második felében a beruházásokhoz nyújtott előleg mértékét megduplázzák, 40 százalékra emeljék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégeső Győrsövényházán

Csütörtökön délután egy-két csepp esőt követően 5-6 percig borsónyi jegek estek Győrsövényházán,… Tovább olvasom