Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Üldözéssel ért véget a gyorsasági futam

A győri ipari parkban rendszeresen tartanak illegális gyorsulási versenyeket, de az első rendőri beavatkozásra csak a hétvégén került sor. A rendőrség szigorú ellenőrzéseket ígér, a résztvevők további derbiket. A hétvégi „futam” a közutakon folytatódott, a szemtanúk balesetről és filmbe illő üldözésről beszéltek.
Az illegális gyorsulási versenyek helyszínét és időpontját zárt láncon – SMS-ben, egymás között –, illetve az interneten hirdetik a szervezők. Nyílt titok: Győrben, az ipari parkban rendszeresen tartanak futamokat, a legutóbbi azonban rendőrségi intézkedéssel (a szemtanúk szerint üldözéssel) ért véget.

Már háromszázan

A kronológia mentén haladva mindez pénteken este háromnegyed tízkor kezdődött. A Győri Rendőrkapitányságra bejelentés érkezett, hogy az ipari park területén autók gyülekeznek, s minden valószínűség szerint gyorsulási futam lesz. Mire a rendőrök a helyszínre értek, már körülbelül 300 autó(s), motorkerékpár(os) gyülekezett.

A hatóság végül 55 vezetőt ellenőrzött – a futamra érkezők nagy része gyorsan elhagyta a helyszínt –, s mivel akkor éppen nem volt verseny, ezért „csak" a forgalmi engedélyben nem jelzett átalakításokért büntetett: feljelentést tett. A járműtulajdonosokat – tízet – a legmagasabb, tehát 10 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtották az intézkedő rendőrök. De ezzel még nem ért véget az este.

Két táborra szakadtak

A társaság egyik fele ezután az ESSO-benzinkúthoz vonult, a másik a Széchenyi-egyetem parkolójához. Az előbbiek a kútról a Vasvári Pál utca kórház és plaza közötti szakaszán folytatták az estet, egészen addig, amíg meg nem jelent ismét a rendőrség. Újabb bejelentés érkezett ugyanis a kapitányságra, ezúttal a kórház környékéről. A szemtanúk szerint nem itt, hanem a másik helyszínen, tehát Révfaluban zajlottak a filmbe illő jelenetek. A rendőrség ugyanis az egyetemhez is követte az autóik gyorsulását fitogtató vezetőket, melyből aztán üldözés, sőt – információnk szerint – baleset is történt.

Schubert Tamás őrnagy, a rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője annyit erősített meg: az este voltak balesetek, de ezek nem hozhatók összefüggésbe a gyorsulási versennyel. Az ütközések ugyanis nem a futam helyszínén történtek, s a résztvevők sem állították (miért is tették volna), hogy azelőtt a futam résztvevői voltak. Az osztályvezető hangsúlyozta: a rendőrség mostantól nagyon komolyan veszi az ellenőrzéseket, így aki gyorsulási versenyen vesz részt, számolhat azzal, hogy a vezetői engedélyét kockáztatja. „Ilyen versenyeket csak zárt területen – például a Rábaringen – lehet szervezni, így legális. Ilyen, illetve a hétvégihez hasonló esetekben viszont a résztvevők közúti veszélyeztetést követnek el, ami büntetőjogi tétel."

Hétfőn ismét

Arra a kérdésünkre, hogy ezekről a futamokról tudtak-e, az őrnagy azt válaszolta: az ipari parkból eddig egyetlen bejelentés sem érkezett, s mivel ott biztonsági szolgálat felügyeli a rendet, így feltételezhették, ha van, jelzik is. Ezzel együtt hétfőn ismét intézkedniük kellett a parknál, délután öt órakor egy jóval kisebb társaság gyülekezett ismételten. Megítélésük szerint 8–10 főből álló szervezői csoport áll a háttérben, akik zárt körben terjesztik a futamok időpontját. Erről értelemszerűen nem értesítik a rendőrséget, gond az is, hogy az internetes belső levelezésükhöz sem tudnak hozzáférni.

Mi a veszélyes?

Ez a része nyilván nem zavarja a gyorsulási versenyek résztvevőit, egyikük – név nélkül – elmondta: nyílt titok volt, hogy ezek a versenyek léteznek. Szerinte eddig semmi gond nem volt ebből, a hétvégi rendőrségi üldözés azonban azóta téma közöttük. A nagy többség egyébként egyetért abban, a Vasvári Pál utca valóban veszélyes ötlet volt, az ipari parknál viszont nem okoztak „közúti veszélyeztetést". Hogy lesz-e a folytatás a rendőrségi bejelentés után, kurta és rövid volt a válasz: „Persze. Máshol és máskor."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyi tér halott, de vajon miért?

A Kisalföld cikke után (Soproné a tér, Győr ráér – 2004. szeptember 28.) civil fórumon is… Tovább olvasom