Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Ukrán és dán megfigyelő tartja szemmel a választások tisztaságát Győrben

Az ukrán Nadiya Pashkova és a dán Victor Hjort március közepe óta tartózkodik Győrben, s az EBESZ számára gyűjtenek információkat az április 6-i választásról. Szavazás.

A rendszerváltást követően negyedszerre járnak a parlamenti választások előtt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői hazánkban.

Viszonylag kis létszámú, korlátozott misszió dolgozik Magyarországon 

"Nem csupán a kisalföldi megyeszékhelyen kísérjük figyelemmel a választások előkészületeit, a pártok kampányát, hanem az egész Észak-Dunántúlon. Jártunk Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Veszprém megyében is.

Összesen tíz EBESZ-megfigyelő érkezett Magyarországra négy hete, ötször kétfős párosokra osztottuk erőinket, miközben Budapesten dolgozik a 13 fős központi stáb.

Csak viszonyításképpen: a közelgő ukrán választásokon például több mint 100 EBESZ-megfigyelő fog részt venni" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Nadiya Pashkova, aki hazájában eddig hat, míg külföldön egy választáson dolgozott.


A dán Victor Hjort és az ukrán Nadiya Pashkova március közepe óta tartózkodik Győrben - fotó: Bertleff András
A dán Victor Hjort és az ukrán Nadiya Pashkova március közepe óta tartózkodik Győrben - fotó: Bertleff András


"A választási rendszert nem lehet függetleníti az emberi tényezőtől, vagyis adott a hibázás lehetősége"

"A választási folyamat egésze érdekel bennünket. Nem csupán arra figyelünk, hogy a demokratikus választás tisztaságára vetül bármilyen apró árnyék a szavazás napján vagy előtte. A pártok kampányát, a sajtó választások előtt tanúsított hozzáállását szintén szem előtt tartjuk.

A választási rendszert nem lehet függetleníti az emberi tényezőtől, vagyis adott a hibázás lehetősége. A feladatunk többek közt azt is tisztázni, hogy ha történik is hiba, akkor a hivatalos szervek mit tesznek a következő esetleges tévedések elkerüléséért?" - közölte Victor Hjort.

A megfigyelők a választás folyamatával kapcsolatos, egyebek között a választási bizottságokhoz benyújtott panaszokról és fellebbezésekről, valamint a vonatkozó határozatokról gyűjtött információkat rövid kommentárokkal ellátva továbbítják a központi csapatnak további elemzésre.

A panaszokra és fellebezésekre válaszként született határozatok egyébként megtekinthetőek az adott választási irodák és a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán is.A győri börtönben is gyűjtöttek információkat a megfigyelők


A két EBESZ-megfigyelő sokoldalú munkájáról mindent elmond, hogy mielőtt leültek a kisalfold.hu munkatársával egy Széchenyi téri kávézóban csütörtök délelőtt, előtte a győri börtönben gyűjtöttek tapasztalatokat. Itt arról érdeklődtek a megfigyelők, hogyan valósul meg a rabok szavazati joga, ha van.

Az EBESZ-megfigyelők nem inkognitóban járják az állami intézményeket: minden egyes látogatáskor a nemzeti választási iroda által hitelesített kártyával igazolják magukat.

Arra a kérdésünkre, hogy eddig észleltek-e szabálytalanságokat a vizsgált öt megyében, Nadiya Pashkova úgy válaszolt: "erre nem válaszolhatok. A magyar országgyűlési választást követően két hónappal szervezetünk általános állásfoglalást ad ki, de ebben sem fognak szerepelni egyedi, helyi ügyek. Amennyiben felmerülnek súlyos aggályok, problémák, ezek kiküszöbölésére javaslatot tesz az EBESZ".


Íme, az EBESZ időközi jelentése a magyarországi választásról

Az EBESZ időközi, számos kritikát megfogalmazó jelentését a magyarországi helyzetképről ide kattintva tekinthetik meg a szervezet hivatalos honlapján!

A választások után két nappal búcsúznak Győrtől az EBESZ-megfigyelők

A választások napján a régiónkban tartózkodó ukrán és dán EBESZ-megfigyelő több szavazókörben is látogatást tesz, majd a választások után két nappal intenek búcsút Győrnek. Annak a városnak, melyben elmondásuk szerint örömmel teljesítették szolgálatukat.


Sopronban is járt az EBESZ delegációja

A Hűség városában még márciusban tettek megfigyelő látogatást az EBESZ munkatársai. Nadiya Pashkova és Victor Hjort felkereste a helyi választási irodát is. Tudomásunk szerint érdeklődtek a meghozott döntésekről, a választókerületekről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy autó Győrújfalu és Győrzámoly között

Az autó vezetőjénél ittasság gyanúja merült fel. Tovább olvasom