Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Újvárosban is lesz részönkormányzat

Újvárosban is alakulhat jövőre részönkormányzat – döntött a csütörtöki közgyűlés.
Győrben jelenleg Ménfőcsanakon, Gyirmóton, Likócson, Győrszentivánon, Kismegyeren és Bácsán működik részönkormányzat, s elvileg Pinnyéden is működhetne. A szám jövőre bővülhet, ugyanis a közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadta, hogy Újvárosban is alakuljon ilyen, miután az érintett választópolgárok több mint 10 százaléka írásban kérte.

Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP) indítványára a képviselők megszavazták egyrészt, hogy a választás reggel nyolc órától tartson este hétig, másrészt, hogy a részönkormányzatok 1200 lakosig három, ötezerig öt, kilencezerig hét, afelett kilenc főből álljanak. (A testületeknek a településrész önkormányzati képviselője automatikusan tagja és egyúttal vezetője.)

A napirendi pontok között még egy Újvárost érintő előterjesztés szerepelt, a városrész rehabilitációjának előkészítéséről. A közgyűlés felkérte Borkai Zsolt polgármestert, hogy dolgoztassa ki a településrendezési szerződések módozatait. (A témáról a jövő héten részletesen beszámolunk.)

Autóvásárlási támogatás

A képviselők megtárgyalták az önkormányzat és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozások közötti szerződéseket. A városban 52 háziorvosi, 26 házi gyermekorvosi praxis – ezekhez tartozóan ügyeleti szolgálat –, 2 fogszabályozási, 29 fogorvosi alapellátási praxis és 3 fogászati röntgen működik területi ellátási kötelezettséggel. Győr szerződésben vállalta ezek támogatását, és vállalásait csütörtökön megerősítette. Ennek költségei jövőre várhatóan 36 millió 170 ezer forintot tesznek ki. Az összeg abból adódik, hogy az önkormányzat hozzájárulást nyújt a gáz, a villamos energia, a távhő, a szemétszállítás, az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás díjához, a riasztófelügyelethez, valamint a bérleti díjakhoz és a közös költségekhez. Ugyan a pénzügyi bizottság azt javasolta, hogy a támogatásokat a következő években csökkentsék, és 2012-re szüntessék meg, de az indítvány elvérzett a közgyűlési szavazáson.

A testület azt ellenben megszavazta, hogy a város ötmillió forintot álljon annak a két új autónak az árából, amelyet az ügyeleti szolgálat vásárol két Suzuki lecserélésére. Ezek darabja 5 millió 67 ezer forintba kerül. Bécsi Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese a támogatás helyességét nem vitatva megjegyezte: sokallja az árat, mert ennyi pénzért már felső középkategóriás limuzin kapható. Somogyi Tivadar arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a járművek éjjel-nappal mennek, és üzembiztosaknak kell lenniük.

Drágul a fogászat

A közgyűlés rábólintott arra a javaslatra, hogy a fogászati ellátások térítési díjai 5 százalékkal emelkedjenek 2007-ben. Így például a sürgősségi ellátásba nem tartozó fogeltávolításért 2600, egy koronáért 12.600, fogtömésért 7350, hídtestért (pótolt foganként) 6300, korona, híd eltávolításáért (horgonykoronánként) 1900 forintot kell fizetni. Teljes és részleges fogsor készítése akrilátlemezzel állcsontonként 35.700, részleges fogsor készítése fém alaplemezzel állcsontonként 42 ezer, a fogsorjavítás 4400, az intraorális röntgenfelvétel 1050, míg az extraorális röntgenfelvétel 4200 forintba kerül. (A díjak a fogtechnikai munkák árát nem tartalmazzák.)

A közgyűlés jóváhagyta, hogy a Radnóti utca 41. szám alatti házi gyermekorvosi praxis feladatait dr. Schmidt Péter lássa el január 1-jétől. Ugyanettől az időponttól a ménfőcsanaki Hegyalja utca 34. szám alatti új háziorvosi praxist dr. Horváth Zsuzsanna foglalhatja el.
A képviselők a Győrszentivánon épülő többfunkciós csarnoknak a Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház nevet adták. (Molnár Vid Bertalan szerzetes, tábori lelkész, címzetes kanonok 1813-ban született Szentivánon.) Cseh Ferenc, a közterület-felügyelet vezetője nyugdíjba vonul. A testület munkáját megköszönve június 20-ig mentesítette a munkavégzés alól. Feladatait a poszt betöltésére kiírt pályázat elbírálásáig az eddigi helyettes, Balogh Attila látja el.

A csütörtöki közgyűlésen ünnepélyes pillanatok is voltak. Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke átadta a megye zászlaját Borkai Zsoltnak. Kara Ákos kiemelte, hogy a megye településeit egy dolog biztosan összeköti: a cél, hogy értéket őrizzenek és teremtsenek.

Egy választópolgár egy jelöltet ajánlhat

A győri helyi választási bizottság csütörtöki ülésén 2007. január 28-ra, vasárnapra írta ki a településrészi önkormányzati képviselők választását Bácsa, Gyirmót, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Szentiván, Pinnyéd és Újváros városrészekben. A szavazás az október 1-jei önkormányzati képviselő-választáskor is működtetett szavazóhelyiségekben reggel nyolctól este hét óráig tart. Kismegyeren, Likócson és Pinnyéden két-két, Gyirmóton négy, Bácsán és Ménfőcsanakon öt-öt, Szentivánon és Újvárosban hat-hat képviselőt választanak. A választópolgárok a névjegyzékbe való felvételről külön értesítést nem kapnak.

A választást jelölés előzi meg: jelölt az lehet, akit a településrész választópolgárainak 0,5 százaléka, de legalább 15 ember ajánlott. Ez a szám Gyirmóton, Kismegyeren, Likócson és Pinnyéden 15–15, Újvárosban 23, Bácsán 24, Ménfőcsanakon 35, Szentivánon 37. Az ajánlott választópolgárnak írásban kell nyilatkoznia arról, hogy választójoga van, a jelölést elfogadja. Az ajánlóíven fel kell tüntetni a jelölő szervezet nevét vagy a független jelölés tényét. Jelölteket ajánlani december 1-jétől december 18-án 16 óráig lehet. Az ajánlóív a polgármesteri hivatal önkormányzati és szervezési irodáján (Városház tér 1., I. emelet 43.), valamint a településrészen megválasztott képviselőnél szerezhető be. Egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távhőügyben a kormánynak ír a közgyűlés

Éles vitát folytatott a győri közgyűlés csütörtökön a távhődíjakról, pontosabban arról, milyen eszközökkel éljen a témában. Borkai Zsolt polgármester a Fidesz–KDNP frakció kezdeményezésére azt a javaslatot tette, hogy az önkormányzat használja ki felterjesztési jogát, és kérje a kormányt: alakítsa a távhőszolgáltatást igénybe vevők gázár-támogatási rendszerét. Tovább olvasom