Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Újváros tartaléklistára került

Győr - Hivatalosan is „tartaléklistára" került, így legjobb esetben is csak 2010-ben érkezhet pályázati pénz Sziget–Újváros rehabilitációjára. Addig is a város több kisebb beruházást önállóan próbál megvalósítani.
Két nagy projektet nyújtott be tavaly Győr városa a „funkcióbővítő városrehabilitáció" címen elnyerhető uniós támogatásra. Az önkormányzat által első helyre rangsorolt Széchenyi tér azonban, amelyre 900 millió forintos támogatást szavazott meg szeptemberben a kormány, ha lehet így mondani, első körben „elvitte" a pénzt. Így a beharangozott, a város életében példátlan nagyságú újvárosi rekonstrukció háttérbe került: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hivatalosan is tartaléklistára tette, így leghamarabb jövőre nyújtható be pályázat a városrész megújítására. Nem hivatalos értesülések szerint akkor, ha a Széchenyi téren megtörtént az első kapavágás, arra azonban Lipovits Szilárd győri jegyző szerint minimális az esély, hogy még 2009-ben döntés is születik.

Egy-egy kiemelt fejlesztésre legfeljebb 900 millió forintra pályázhatnak a városok a nyugat-dunántúli régiónak jutó 2,5 milliárdos keretből – ennyire számított Sziget–Újváros kapcsán is az önkormányzat.

Az biztos, hogy felül kell vizsgálni a városrész rehabilitációjára tavaly áprilisban elkészült akcióterv újvárosi részét, több pontban ugyanis „változott a tényállás", s ez módosíthatja az elvileg ez alapján beadandó konkrét pályázatot. Függőben van még például a leendő „olajgyári kultúrpalota" ügye. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig kezdeményezte közel húsz lakóház védetté nyilvánítását – köztük több, eredetileg lebontásra szántét is, mint például a Kossuth utca 28. szám alattit –, ami nemcsak a tervezett utcaképet befolyásolja, hanem az épületfelújítások költségét is alaposan megemeli. A benyújtott pályázatban szereplő területen a rehabilitáció kizárólag a kormánydöntést követően indulhat meg, ezért a vizsgálat kiterjed arra is, hogy mely elemeket lehet kiemelni a projektből, és a támogatásról szóló döntés előtt önkormányzati forrásból megvalósítani.

Bár az idei költségvetésben szerepel egy 300 millió forintos tétel az újvárosi rehabilitáció előkészítési munkáira – ez többek között tervezésre, közműkiváltásokra, kisajátításokra (lenne) fordítható –, ennek kétharmadát biztosan nem sikerül idén elkölteni.

A Kossuth u. 58. szám alatti épületet hamarosan felújítják, benne a családsegítő központ kap helyet. Fotó: Bertleff András
A Kossuth u. 58. szám alatti épületet hamarosan felújítják, benne a családsegítő központ kap helyet. Fotó: Bertleff András

– Egyelőre ugyanis nem tisztázottak a jövőre beadható pályázat pontos feltételei, s így nehéz konkrét munkákba belefogni. A pénz egy részét a rehabilitáció első ütemében szereplő lakóházak, többségében önkormányzati bérlakások felszabadítására használta fel az önkormányzat. Felmérte a Tűz utca–Zúgó utca–Dankó Pista tér környékének ingatlanpiaci helyzetét és tulajdonosi körét is, amely ugyan kívül esik az első ütemben megvalósítani kívánt fejlesztéseken, de illeszkedik Újváros rehabilitációs elképzeléseibe – mondta Lipovits Szilárd győri jegyző. Utóbbi területen a tizenkilenc érintett magántulajdonú épület megvásárlása után az egyik elképzelés szerint lakóházak épülnének – ez esetben a terület értékesítéséből származó százmillió forintos nagyságrendű bevételt a város visszaforgatná az akcióterület rehabilitációjába –, de felmerült kisebb kereskedelmi egység(ek) létesítésének lehetősége is.

A terület rendezése akár már idén elkezdődhet. A rehabilitáció előkészítési munkáira egyébként Lipovits Szilárd szerint jövőre is áldoz a város, ennek nagyságrendjét azonban még nem lehet tudni.

Csak azt, hogy az idénről megmaradt pénz jelentős részét az ingatlan-tulajdonviszonyok rendezésére fordítja majd a város.

Az is kérdéses még, hogy a városrész felújítása milyen formában történik majd, azaz tisztán az önkormányzat vagy egy önkormányzati tulajdonú, de piaci alapokon működő kft. végzi-e a lebonyolítást. Információink szerint erről egy hónapon belül döntés születik; a mérleg nyelve mindenesetre az erről döntő Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél az utóbbi felé billen. Ilyen formában történt meg többek között a mintaprojektnek tekintett sikeres ferencvárosi rehabilitáció is, s ez esetben a Győri Városfejlesztési Kft. „menedzselheti" mindkét nagy rekonstrukciót. Az eredetileg a mára „ellaposodott" Pólus-programok kezelésére létrehozott, Pólus Kft.-ből átkeresztelt céggel egyébként az önkormányzat már kötött egy előzetes együttműködési megállapodást (amire többek között a Széchenyi tér közelgő, akár már februárban megkezdhető felújítása miatt volt szükség), de az egyes munkákról egyenként is külön szerződés születik majd.

Addig is, amíg remény nyílik a várt, közel egymilliárdos pályázati támogatás elnyerésére, az önkormányzat próbál kisebb fejlesztéseket önállóan megvalósítani. Így például biztos, hogy megújul a Kossuth u. 45. szám alatti épület, s a helyi részönkormányzat székhelye lesz majd, az 58. szám alatt pedig családsegítő központ és nyugdíjas napközi otthon kap helyet.

Olvasóink írták

 • 12. karzat 2008. október 20. 14:43
  „http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_469146”
 • 11. colomano 2008. október 20. 10:55
  „Egy-két nap s költözöm Újvárosból.
  97 óta éltem itt, és minden évben jöttek a szokásos rehabilitációs dumával. Választáskor különösen.
  Egyedül Jungi Csaba tett valamit is ezért a városrészért, mióta ő nincs, Újváros lassan, de biztosan leépül.”
 • 10. Egy Győri 2008. október 19. 22:48
  „Azért az elmúlt 18 év Sziget-Újvárosi semmittevéséhez a most hatlmon levő erők is kellettek. Pedig a város a helyi adók tekintetében regionális szinten valóban az előkelőbbek között van. Ennek ellenére az olajgyár, szerszámgépgyár lerombolva, a közbiztonság hagy némi kívánnivalót maga után, a 14-es buszjáratot egyik hatalmon levő sem akarta meghosszabbítani az 1-es végállomásáig, és a buszokon tapasztalható atrocitások, randalírozások, rongálások ellen pedig senki sem lép fel. Igaz némi árok és útfejlesztés tapasztalható volt a közelmúltban. Reméljűk hogy a pályázati és egyéb források keresése mellett a térségben élők igényeit is meghallgatják és figyelembe veszik a döntési jogkörrel rendelkezők.”
 • 9. premi 2008. október 19. 21:21
  „Azért érdekes, ha a szocik teszik felelőssé a maiakat, hogy miért nem fognak neki a rehabilitációnak. A szocik, akik hagyták leélni, a szocik, akik betelepítették ide a cigányokat, a szocik, akik le se fütyülték, hogy mi lesz ezzel a városrésszel, a szocik, akik hagyták bezárni az újvárosi üzemeket (olajgyár, kekszgyár), szóval a szociknak nem kéne durrogni, mert ez az ő saruk, nem a két éve regnáló új városvezetésé.”
 • 8. Sally 2008. október 19. 15:32
  „Az oké, hogy mi lesz a házakkal. Szépen felújítják majd őket. De a mostani lakókat hova fogják kipaterolni? Vagy nekik is építenek új házakat? Na nehogy már "gettósítsák" őket, mert aztán mennek az ombudsmanhoz :PPP”
 • 7. sappy 2008. október 19. 13:06
  „azért abban van igazság, ha mehet pályázati pénzből, akkor csináljuk abból.”
 • 6. Zsoltika 2008. október 19. 11:51
  „Valéahogy az ott élőkön sem látom a nagy elhatározást. Ezeknek az épülteknek tulajdonosa is van nem? Ők hol vannak amikor felújitani kéne? Azért nekik is kéne törödni a városrésszel.
  Ha meg a város a tulajdonos, akk nekik! És akk jogos a felháborodás. Tudtommal Újváros emlékmű jellegű épületekkel van tele, amiknek egyébként a felujitása elég macerás, és főleg költséges, viszont nagyon szép lenne. Sajnos ugy gondolom, ez a téma Győr legmacerásabb dolga, aminek a megoldása még sokat várat magára.”
 • 5. Oszkár 2008. október 19. 09:17
  „Tessék mondani az Audi által befizetett 7,2 milliárd forintnak mi lesz a sorsa? Ebből a városháza előtti tér " csak" 15o millióba került. Miért mindent az államtól meg az Eu-tól várnak? Ilyen sok saját bevétele egyetlen megyeszékhelynek sincs. Mire tartogatják? Erre valaki igazán válaszolhatna már érdemben.Aztán meg tarthatnának valami fontossági sorrendet!”
 • 4. környéken élő 2008. október 18. 23:50
  „A gond abban rejlik csupán, hogy 2010-re ezek a jobb sorsra érdemes építészeti remekek összedőlnek az *emberek* közt... Vagy így is, úgy is bontásra ítéltetett ez az elátkozott városrész?!
  "Függőben van még például a leendő ,,olajgyári kultúrpalota" ügye." - mégis meddig?! Megvárjuk, hogy a falakat összetartó üvegcserepek a fejünkre potyogjanak?! Félelmetes.
  Ide nekünk 4 Lidl, Plus, Family Center, miegymás, dehogy ÉRTÉKeinket megóvjuk, hogy az utókornak is maradjon vmi szép... Ugyan minek?! ...”
 • 3. Hugi2 2008. október 18. 23:31
  „Hát igen erre nemérdemes eljönni, de viszont az egész dzsumbuly közepére épitettek egy méregdrága játszóteret .Sajnos nálunk itt minden máskép müködik, az idős emberekre nembaj hogy rádülik a ház , itt a központba legyen minden szép és jó a többi nemszámít .Én személy szerint elhoznám erre a helyre a turistákat Kossuth ut és a hires lapos felé nézék meg Győr nevezetességeit.Mert ez már az hisz vannak 200 éves házak is a laposon.........”
 • 2. győri nagyi 2008. október 18. 16:54
  „Persze hogy nem járnak, mert kibicsaklana a bokájuk, olyan rossz az utcák burkolata...”
 • 1. matriné 2008. október 18. 16:24
  „No erre sem járnak azok akik a Városház térre kíváncsiak! Igaz ide nem is ajánlatos ellátogatni főleg éjszaka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három utcát újítottak fel Dél-Nádorvárosban

Győr - Nádorváros déli részén három utca felújítása fejeződött be, ezeket pénteken adták át… Tovább olvasom