Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Újságíróbál a sziluettek jegyében

A hétvégén Győrött megtartott bálokat nyugodtan lehet a legek mulatságainak nevezni. A megyei újságíróbált a Rába Hotelben, míg a IV. Győri Lokálpatrióta Bált az új győri egyetemi csarnokban rendezték meg.

Sztárvendég: A bálozók Keresztes Ildikó (kis képünkön) énekes műsorát figyelik.
Így aztán nem volt könnyű a választás annak, aki a nyilvánosságot is kedveli és lokálpatrióta is. Szammer István, a Kisalföldet is kiadó Lapcom kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott a Lokálpatrióta című báli újság köszöntőjében, hogy minden jó szándékú, segítőkész ember lokálpatrióta, és minden jó újságíró is szükségszerűen az. A két, párhuzamosan zajló bálnak a vígságon kívül további közös nevezője volt a jótékonyság. Az újságíróbálon összegyűlt pénz a rászoruló kollégák megsegítését szolgálja, míg a lokálpatrióták a Pannonhalmi Karitásznak gyűjtöttek egy buszra, amely a mozgáskorlátozottak életét könnyítheti meg.

Soha ennyi tollforgató nem vett még részt, és soha ilyen kevés politikus nem volt a megyei újságíróbálok több mint fél évtizedes történetében, mint a szombati vigasságon, amely minden tekintetben a sziluettek jegyében telt.

A Rába Hotel alkalmi báli bukmékerirodájában néhány újságíró sajátos játékba kezdett, s azt találgatta, hova tűntek a politikusok. Volt, aki azt mondta, tavaly választások voltak, s messze még a következő. Mások szerint más bálba mentek, s olyan cinikus vélemények is voltak, hogy a politikusok szombaton este is dolgoztak.
A hiányérzet persze nem okozott különösebb lelki megrázkódtatásokat a szakmának, már csak azért sem, mert a wel-

come drink újabb spekulációkra adott okot. A Sierre Sunrise névre keresztelt italban az eltérő fajsúly miatt volt, ami lentre került, a másik középre, a harmadik pedig a csúcsra. A találgatások pedig arra vonatkoztak, az újságírás hol foglal helyet a képzeletbeli társadalmi pohárban: alul vagyunk, középen, netán felül? A vita eldöntésére a bálban a Magyar Újságírók Országos Szövetségét képviselő Szalay Zoltán sem vállalkozott. A MÚOSZ választmányának elnöke diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy a magyar újságírás állapotban van, s alkalmazkodnia kell ahhoz, amiben élünk és amiben élni fogunk.

Egy jó olló kell

Az alkalmi polémiák hamar feledésbe merültek, amikor a gasztronómia lett a főszereplő vacsora formájában. Az evés alatt munkához látott az est egyik főszereplője, akiért félórányit is várakoztak a résztvevők. Dluhopolszky László, az ismert karikaturista arra vállalkozott a Kisalföld jóvoltából, hogy elkészíti az önként jelentkezők sziluettjét.
Mint a hiánygazdaságban a banánért, úgy kígyózott a sor a sziluettkészítő asztala előtt. Egyesek még azt sem bánták, ha kihűl az asztalon az étel, mindent alárendeltek a sziluettnek. Dluhopolszky pedig rajzolt és vágott, négy-öt perc leforgása alatt bámulatos ügyességgel készítette el a munkát.
Kérdésünkre, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó sziluettes legyen, nemes egyszerűséggel csak annyit mondott, egy jó olló, ami húszezer forintba kerül.
A Rába Hotel éttermének emeleti részén még a harmadik fogással bíbelődött a nép, amikor Rózsa B. György örökös báli főszervező magához ragadta a mikrofont, s Ivanics Ferenc megyei közgyűlési alelnök és Szalay Zoltán választmányi elnök társaságában megnyitotta a bált. Az utóbbi példásan rövid beszédében arra hivatkozott, hogy az idén a sajtó leggyakrabban használt szava a csatlakozás lesz, s ennek jegyében csatlakozásra szólította feleségét, László Ágnest, a MÚOSZ érdekvédelmi bizottságának elnökét.

A sajtó mint tükör

A sziluett mellett a régimódi fotózás is a bál slágerei közé tartozott. A jól bevált korábbi gyakorlatnak megfelelően a pápától az apácán át a lovagiig jelmezek tucatjai közül választhattak a résztvevők, miközben néhány szakmabeli azzal élcelődött, hogy újságírónak is beöltözhetnének néhányan.
Miként a korábbiak, az idei sajtóbál sem jöhetett volna létre, ha nincsenek szponzorok.
A kiemelt támogató, az Audi Hungaria Motor Kft. képviseletében Lőre Péter kommunikációs vezető arról beszélt, hogy a sajtó tükröt tart a társadalom elé, s ez különösen fontos akkor, ha a gazdaság változó és érdekes korszakát éli. Lőre Péter úgy véli, csak egy jól működő gazdaság képes biztosítani a helyi társadalom boldogulását. Mivel az Audi Hungaria Motor Kft. jól működik, képes hozzájárulni a régióban élők boldogulásához.

– Elemi érdekünk, hogy a sajtón keresztül láttassuk a vállalatot, ebből következik, hogy nyitottak vagyunk a sajtó és a helyi társadalom felé – fogalmazott Lőre Péter, aki végezetül annyit fűzött hozzá, örül annak, hogy a bálon keresztül támogathatják a médiát.
A Westel Rt. képviseletében Süle Róbert ügyfélmenedzser azt fejtegette, régi keletű együttműködési szerződés van érvényben a Westel és a MÚOSZ között. Ennek keretében az újságírók kedvezménnyel vásárolhatnak mobiltelefont, s ma már a média képviselőinek élete elképzelhetetlen lenne mobil nélkül.

Korrekt tájékoztatás

– Továbbra is azon leszünk, hogy a Westel és az újságíró-szövetség jó kapcsolata megmaradjon, s mindkét fél eredményei növekedjenek – zárta mondandóját Süle Róbert. A Kereskedelmi és Hitelbankot Balogh Éva, a nyugat-magyarországi lakossági régió értékesítési vezetője képviselte a bálon. P azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a bank számára a sajtó jelenti azt az utat, amelyen keresztül információikat a leggyorsabban eljuttathatják a lakossághoz. Most éppen a fix plusz zárt végű befektetési alap kapcsán fordulnak a sajtóhoz, s azt kommunikálják, hogy milyen előnyei vannak annak, ha valaki a hároméves, fix futamidejű befektetési alapot választja január 27-től, amikor is a jegyzés kezdetét veszi.

A báli szponzorok sorához a Matáv is csatlakozott. Pongrácz Béla, a soproni területi műszaki szolgáltatási központ vezetője érdeklődésünkre elmondta, jó véleménye van a sajtóról, korrekt tájékoztatást tapasztalnak. Ezért is döntöttek úgy, hogy nevüket és pénzüket adják a bálhoz. Pongrácz Béla úgy véli, a Matáv érzi azt, hogy a mobiltelefon egyre nagyobb konkurenciát jelent a vezetékes vonalnak, cége azonban mindig megtalálta a kihívásokra a megoldást. Így volt ez az ISDN-nel, és így lesz most az ADSL-lel, amely a szélessávú internet-hozzáférést teszi lehetővé.

– 2003 az ADSL éve lesz – fogalmazott Pongrácz Béla.
Miközben a tudósító a szponzorokat faggatta, a színpadon az est sztárvendégét, Keresztes Ildikót hallgathatta a közönség. Az erdélyi származású művész 1998-ban az év musical-énekesnője lett, 2000-ben pedig az év énekese.
– Jó a viszonyom az újságírókkal, nem vagyok az a típus, aki mindenképpen hírt akar adni magáról, hogy ma éppen milyen színű bugyit vettem fel – mondta Keresztes Ildikó, aki azt vallja, a kevesebb mindig több.
Ezúttal is népes mezőnyt alkottak azok, akik dolgoztak. A Szabó Band mellett a Győr TV stábja is szorgoskodott, a bálról készült összefoglalót pénteken este hat és hét óra között vetítik a Munka – piac – gazdaság című műsorban.

– Azért ebben, mert dolgozunk, a bálban pedig a piac résztvevői vannak jelen, akik a gazdaság meghatározói – érvelt O. Horváth Márta igazgató.
Éjfél után a tombola és a pincepörkölt hozta izgalomba a résztvevőket. Előbbiben értékes ajándékokkal, utóbbiban pedig kilókkal lehet gyarapodni. A hajnali órán pedig az volt a fő téma, másnaposság ellen mi lehet az ellenszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terítéken az utak és a peremkerületek

Az útfelújításokról és a peremkerületekről tették fel a legtöbb kérdést a hozzászólók a csütörtöki… Tovább olvasom