Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Újranyittatnák a parcellákat

A Civil Fórum a Nádorvárosi Temetőért tovább küzd, hogy a sírkert lezárt parcelláit újranyitassák.
A Civil Fórum a Nádorvárosi Temetőért nem adta fel a küzdelmet, hogy elérje a sírkert lezárt parcelláinak újranyitását. A polgármester szerint félreértésről van szó. A témát decemberben tárgyalják a képviselők.

A győri közgyűlés négy éve határozott arról, hogy a nádorvárosi köztemető IV., VII., XI., XIX., XX. és XXI. parcelláját lezárja. Azóta ezekben koporsós temetés csak sírboltba vagy már megváltott sírhelyre engedélyezhető. A tilalom a sírhelyek újraváltására nem terjed ki. Az indokok között szerepelt, hogy a sírtábla betelt, de az is, hogy a lakosságot rábírják a szabadhegyi új köztemető használatára. Idén februárban civil fórum alakult azért, hogy a képviselő-testületet rábírja korábbi döntése felülvizsgálatára.

Csaknem ezer aláírás

Az ad hoc szervezet – amelynek tagja Bárány István bácsai önkormányzati képviselő is, a Pro Urbe Egyesület frakciójának vezetője – aláírásgyűjtésbe fogott: két hét alatt csaknem ezren támogatták szignójukkal a kezdeményezést. Az aláírási íveket Balogh József polgármesterhez juttatták el egy levél kíséretében. Ebben egyebek mellett azt javasolták: vizsgáltassák felül a rendeletet és a kegyeleti törvénnyel összhangban nem álló, valamint a győri polgárokat sértő rendelkezéseket haladéktalanul szüntessék meg.

A politikus válaszában leszögezte: a temetők működési szabályai megfelelnek a hatályos jogszabályoknak. „A »győri polgárokat sértő« rendelkezések alatt feltételezésem szerint az idegenek általi új sírszerzési korlátozással terhelt parcellák újranyitását érti a levélíró. E törekvésével a kezdeményezőknek azért nem tudok egyetérteni, mert Győr városa rendelkezik olyan új köztemetővel, ahol a folyamatos szabályozott sorba temetést le lehet bonyolítani, ennek következtében semmi nem indokolja, hogy azon néhány parcellában új sírhely-értékesítés történjen, ami a helyi rendelet alapján korlátozás alatt van" – fogalmazott a polgármester. Szerinte ellene szól az ötletnek az is, hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) felmérése szerint például a VII. parcellában a 117 sírhely háromnegyedét látogatják, így újranyitás esetén olyan emberek kegyeleti érzéseit sértenék meg, akik nem megváltott sírokat gondoznak.

Tervek a kegyeleti parcellára

Balogh József beszámol a tervekről is. Eszerint az önkormányzat arra törekszik, hogy a köztemető hosszú távon biztosítsa a benne nyugvók békéjét és a hozzátartozók kegyeleti jogát. A Komszol elkészítette a lezárt VII. parcella kegyeleti parcellává alakításának tervét. Ennek lényege, hogy az utakat díszburkolattal fednék le, a nem megváltott és senki által nem gondozott, értékes sírjel nélküli sírokat virágágy vagy pihenőhely kialakításával alakítanák át. „E program el nem indítása esetén olyan elöregedés következne be a parcellákban, ami gondozatlanná tenné a területeket és harminc év múlva a parcella felszámolására kényszerítené az akkori üzemeltetőt" – tette hozzá a polgármester. Megjegyezte azt is, hogy ez is bizonyítja, senkinek nem áll szándékában a temetőt bezárni és felszámolni.

Nem felel meg az előírásoknak?

A civil fórum tagjai ezekkel a megállapításokkal nem értenek egyet. A Horváth Mária Stefánia által jegyzett válaszlevélben az áll, hogy a temető üzemeltetőjét a parcellák lezárása helyett korszerű sírhelygazdálkodásra kellett volna kötelezni, mert egy akkora temetőben, mint a nádorvárosi, a nagy számok törvénye alapján annyi sírhely jár le évente, mint amekkora igény keletkezik az újakra. „Nem szorul különösebb bizonyításra, hogy ezekkel a lehetőségekkel élve a temető kapacitását minden különösebb költség nélkül meg lehetne négyszerezni" – olvasható. Szerintük nem szabadott volna arra való hivatkozással a korlátozó döntést meghozni, hogy a szabadhegyi új temetőt végre meg lehessen nyitni.

A fórum úgy véli, a rendelet sírtáblák lezárásáról és nem sírhelyek megszüntetéséről szól, ráadásul a „mintaparcella" nem felel meg az előírásoknak, és az sem ismert, ki fizeti a költségeket. A civil szervezet szerint miután a tiltás miatt egyre több sírhelyet nem váltanak meg, a végeredmény egy elhanyagolt, gondozatlan temető lesz.

A Kisalföld kérdésére Bárány István önkormányzati képviselő azt is nehezményezte: az elkészült rendezési tervben semmilyen utalás nincs arra, mi a szándéka a városnak a temetővel. Lapunk megkereste az ügyben Balogh Józsefet is, aki elmondta: félreértésről van szó, mert a sírkertet senki nem akarja bezárni, de egyes parcellák egyszerűen beteltek. A civil fórum ezt nem hiszi el, legalábbis ez olvasható abban a tájékoztató levélben, amelyet az elmúlt napokban osztogattak a temető látogatói között.

A közgyűlés december 22-i ülésén foglalkozik a témával.
A civil fórum nem ért egyet azzal, hogy 2004 óta a nádorvárosi köztemetőben nem lehet a temetési és a sírokkal kapcsolatos ügyeket intézni. A szervezet az ezt biztosító iroda visszaállítását követeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lift a mozgáskorlátozottaknak

A mozgáskorlátozottak is könnyedén tudják ügyeiket intézni a győri városházán, ha elkészül a lift az… Tovább olvasom