Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Újrakezdődött az ásatás a téren

Csütörtökön reggel hét órakor újrakezdődött a győri Dunakapu téri ásatás, amely hétfőn szakadt félbe.
Ahogy arról kedden beszámoltunk, ennek oka az volt, hogy a feltárást végző Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága szerint a megrendelő győri önkormányzat hétmillió forintnyi elvégzett munkát nem fizetett ki. A városháza vitatta a tartozás tényét. Perger Gyula múzeumigazgató emellett akkor azt nyilatkozta: a szádfal és a dúcolások hiánya miatt nincsenek meg a biztonságos munkavégzés feltételei, noha ezek megvalósítását korábban a város vállalta.

A Dunakapu téri ásatás október végéig és 80 millió forintos keretösszegig folyik. fotó: H. Baranyai Edina
A Dunakapu téri ásatás október végéig és 80 millió forintos keretösszegig folyik. fotó: H. Baranyai Edina

Szádfalra vagy dúcolásra azért van szükség, mert a munkavédelmi előírások értelmében másfél méternél mélyebben ezek nélkül nem lehet dolgozni, ugyanis a föld ráomolhatna az emberekre.

Perger Gyula, a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az ásatás folytatása a keddi egyeztetés eredménye, amelyen tisztázták a vitás kérdéseket, az önkormányzat vállalta az elvégzett munkák kifizetését, de a szerződést egyelőre nem módosították. A feltárást a szerződésben biztosított bruttó 80 millió forintos keretösszegig folytatja a múzeum. Hozzátette: egyelőre csak azokon a részeken dolgozhatnak, amelyek biztonságosak, azaz nem mélyebbek másfél méternél.

Az ominózus tárgyaláson Borkai Zsolt polgármester is részt vett. A politikus kifejtette: arról állapodtak meg, hogy a feltárás október elejéig befejeződik és a költségek a 80 millió forintos keretösszeget nem haladják meg. „A beruházás így is csúszásban van, hiszen korábban azt terveztük, hogy ilyenkor már zajlik a kivitelezés. Abban bízunk, hogy még az ősszel elkezdődhet a munka és jövő év végére átadhatjuk a fejlesztést" – mondta a polgármester. Az első kapavágás egyébként akkor sem történhetne meg, ha a régészek már befejezték volna a feltárást, ugyanis az önkormányzat és az óriásparkolót építtető önkormányzati tulajdonban lévő Győr-Szol zrt. által kiírt közbeszerzési eljárások még nem zárultak le.

A városvezetés korábban azt tervezte, 2013 nyarára felújítja és átalakítja a Dunakapu teret, ami alá több mint 200 autó befogadására alkalmas mélygarázs épül. Az utóbbi létesítmény miatt írta elő a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája, hogy megelőző ásatást kell folytatni a területen, amely a római kor óta lakott és ahol a XVI. században a győri vár Duna-bástyája épült fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrészek fóruma - Kérdezzen!

Új cikksorozatunkban, amely a Városrészek fóruma címet kapta, Győrrel kezdünk. Tovább olvasom