Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újrahasznosítják a használt égőket

Az elhasználódott világítótesteket, elektronikus berendezéseket a forgalmazó üzleteknek kötelező visszafogadniuk.

A Szinflex Plus Kft. hazánkban az egyik legrégebbi cég, amelyik az újrahasznosításukkal foglalkozik.

Hazánkban évente 10 millió energiatakarékos izzót, fénycsövet, gázkisüléses égőt adnak el. Uniós előírás szerint 2009-ben ezek 30 százalékának megfelelő számú elhasználódott fényforrást kell újrahasznosítani. A folyamat infrastrukturális háttere még gyenge, ám a visszagyűjtést országosan szervező budapesti Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kht. és a Szinflex Plus Kft. négyéves együttműködése példamutató eredménnyel járt Kelet-Közép Európában.

– Az Európai Unió irányelve, hogy a tagállamok 2016-tól az elektromos hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák – mutatott rá Kovács Béla, az Electro-Coord divízióvezetője a két társaság hétfői győri tájékoztatóján. A Szinflex győri üzemében ennek megfelelően a haszontalanná vált fényforrásokat szétszerelik, és itt, vagy Németországban dolgozzák fel.

Hazánkban jelenleg 2500 gyűjtőhelyen lehet lerakni az ilyen hulladékokat. Sárközi Imre a Szinflex vezetője felhívta a figyelmet, hogy a műszaki üzleteken kívül a hiper- és szupermarketek is helyeztek ki elektromos hulladék befogadására alkalmas gyűjtőedényeket. Győrött a hulladékká vált fényforrások 84 százalékát teszik alkalmassá újrahasznosításra. A tervek szerint ez évben 50 tonna égőt – a környező országokhoz képest sokkal többet – dolgoznak fel újrahasznosításra.

A Kisalföld kérdésére, hogy vajon a Szinflex Kft. foglalkozik-e a hasonló elvek alapján megvalósított regionális lerakóba érkező elektronikai hulladék újrahasznosításával, Sárközi Imre elmondta, hogy tudomása szerint a Komszol egy másik, számukra ismeretlen céggel kötött szerződést a feladatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondásra szólították fel az SZDSZ-es képviselőt

Lemondásra szólították fel mandátumáról Mohos Péter győri önkormányzati képviselőt a Szabad… Tovább olvasom