Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Újraéled a Vaskakas-ház

A sejtettnél 300 évvel korábban épült részek is vannak a győri Vaskakas-házban.
A tulajdonos az épületegyüttesből kiállító- és közösségi teret, valamint éttermet alakít ki félmilliárd forintból.

Ritka, hogy egy felújítást, átalakítást ilyen alapos előzetes kutatás előzzön meg – mondta Erős Erika, a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodájának munkatársa a győri Vaskakas-ház-projekt tegnapi nyitórendezvényén.

Ahogy arról lapunk már beszámolt, a Bécsi kapu téri épületegyüttes fejlesztésére 250 millió forint uniós támogatást nyert el a tulajdonos Energorg Energetikai Tanácsadó Kft.

épületegyüttese a felújítás után.
Látványterv - épületegyüttes a felújítás után. 


A tulajdonos, Nagy László a szerdai eseményen is elmondta: a saját erővel együtt több mint félmilliárd forintból az egykori Vaskakas étteremből újra éttermet alakítanak ki. Felette, az udvaron terasz és 600 négyzetméteres fedett közösségi tér lesz, amely többek között lakodalmak, társas összejövetelek számára nyújthat különleges miliőt. Szó van képzőművészeti aukciók megrendezéséről is. A szomszédos klasszicista épületben kiállítások kapnak helyet. Nagy László – aki ismert műgyűjtő – hozzátette: élettel teli képtárat szeretne zenével, kávézóval, nem olyat, ahol ˝hallani a cipők kopogását, és érezni a felvigyázó néni szúrós tekintetét˝. A különleges tárlatokra a budapesti galériákkal meglévő jó kapcsolata a garancia.

a
Abban az épületrészben, ahol egykor a Vaskakas étterem
 működött, újra éttermet alakítanának ki. Fotó: Bertleff András


Az eseményen Józsa Ágota és Józsa Dávid építész-tervezők mutatták be az épületegyüttes múltját és jövőjét. Ismertették, hogy az előzetes kutatás megcáfolta azt a vélekedést, miszerint a ház egy ütemben, 1840-ben épült. Kiderült, hogy 1561-ben már állt ott egy reneszánsz ház, ami a győri vár építésekor készült katonai célokra, s egy időben például a tábori lelkész székháza volt. Ebből egy falazat maradt meg. Az utcai helyiségsor 1737-ben épült. Az ingatlan utána került a katonaságtól a város, majd polgárcsaládok tulajdonába. Az első emeletet 1790–92-ben, a második emeletet valamikor 1790 és 1839 között húzták rá. Az épület 1924-ben lett újra a városé.

A sokáig Vaskakas étteremként működő épületrész a látszat ellenére nem tartozott a győri kazamatarendszerhez, sőt, nem is a várral egy időben épült. Ezt mutatja a cseh süvegboltozat, ami csak a XVIII. század elején terjedt el Magyarországon.

Nagy László a rendezvényen bejelentette: a munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek meg, míg a befejezést 2013 októberére tervezik. Az engedélyezési tervek már jogerősek, a kiviteli tervek pedig készülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vascsövek zuhantak az útra a likócsi körforgalomnál - képek

Vascsövek zuhantak az útra a likócsi körforgalomnál szerdán. Tovább olvasom