Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Újra veszélybe került az olcsó piac léte?

Győr - Alig fél éve nyílt meg (Bácsa után) Kiskúton az „olcsó piac", s bár rengeteg a vásárló, máris több körülmény kérdésessé teszi hosszú távon a működését.

A piac tavaly nyáron költözött Kiskútra, miután a megszokott bácsai – magánkézben lévő – piactéren más beruházást tervezett a terület tulajdonosa, s „menesztette" az árusokat. Egy győri vállalkozó az árusok képviseletében megteremtette a szükséges feltételeket, és végigvitte az engedélyeztetési eljárást, hogy végül az állatkert melletti területre költözhessen a minden héten ezreket vonzó, olcsó ruhaneműt és használt cikkeket kínáló piac. Egy ideig úgy tűnt, az új helyszín ideális – például busszal is könnyen megközelíthető –, most azonban gyülekeznek a felhők a piac fölött.

Kis híja van például, hogy nem szűnt meg a bérleti jogviszony a piac üzemeltetője és kezelője között. Fennakadás van ugyanis a bérleti díj kifizetésében, amelyet a piacot üzemeltető vállalkozó fizet havonta a területet kezelő győri állatkertnek.

A négyhektáros terület és a rajta lévő büfék bérleti díjából havonta közel 300 ezer forint bevétele van a vadasparknak, a cikk írásakor azonban 250 ezer forintos elmaradása volt az üzemeltetőnek – ennek felét az újságírói megkeresés után átutalta az állatkert számlájára.

Az olcsó piacon szinte mindig tömeg van; akad, akit az olcsó ruhanemű, mást a használtcikk-árusok sokszor kincseket rejtő kínálata vonz Kiskútra.


– Az állatkert többszöri fizetési felszólítást küldött, s mivel a bérlő csak az ügyvédi megkeresésre reagált, majdnem megszűnt a bérleti jogviszony. A szerződés szerint ugyanis, ha az ügyvédi felszólítás kézhezvételétől számított öt napig a bérlő nem rendezi az adósságát, ez automatikusan bekövetkezik – tudtuk meg dr. Andréka Györgytől, az állatkert igazgatójától.

Nem ez azonban az egyetlen probléma. Veszélybe került a nagy múltú győri kisállatvásár is – 1968-ban rendezték meg először Kiskúton –, amely a régió egyetlen hasonló rendezvénye, és szintén vasárnaponként tartották, havonta kétszer. Az már az elején látható volt, hogy a két rendezvény nem fér meg egymás mellett – már csak azért sem, mert a kisállatvásár belépődíjas –, így utóbbinak másik időpontot kerestek. Az egyedüliként szóba jöhető szombati azonban nem vált be, jóval kevesebb vásárlót, nézelődőt vonz.

Nem úgy, mint az olcsó piac, amely vasárnaponként „dugig  van" mind árusokkal, mind vásárlókkal. Ez a környező utcákon is látszik, a parkolás ugyanis máig nem megoldott. Tavaly szóba került ugyan, hogy az ETO-stadion parkolóját is használhatnák az autósok, ez a lehetőség azonban a stadion felújítása és az ETO Park építése miatt elúszott.
Az állatkert igazgatója azonban nem a parkolás miatt tartja problémásnak hosszú távon a piac működését.

– A piac ütközik az állatkert fejlesztési terveivel, később ugyanis szeretnénk a főbejáratunkat áthelyezni a város felőli oldalra, a jelenlegi „piactérre", előtte pedig szórakoztató-pihenő területet kialakítani – vázolta a terveket az igazgató, hozzátéve, hogy a mérleg másik serpenyőjében is vannak érvek. Az évi többmilliós bevétel mellett az is, hogyha csak egy-egy napra is, de élettel telik meg a városrész, s ez a vadaspark látogatottságát is növeli. (Igaz, ez a kisállatvásár idején is így van, mert ott ugyan kevesebb a látogató, mint az olcsó piacon, ők azonban garantáltan állatbarátok.)

A végső lökést azonban egy közelmúltbeli vasárnapi esemény adta dr. Andréka Györgynek ahhoz, hogy átgondolja a hosszú távú egymás mellett élés lehetőségét: egy bombariadó miatt ki kellett üríteni a teljes piacteret, ami hatalmas kavarodással járt.

– Nem biztos, hogy vállalom, hogy a piacosok, vállalkozók érdekellentétei miatt veszélybe kerüljön az állatkert nyugodt működése, s esetleg többször ki kelljen üríteni a szezonban napi 1500 látogatót vonzó parkot – mondta dr. Andréka György.

A piac működtetésére májusig adott engedélyt az önkormányzat – ezen belül hatvannapos felmondással bontható fel a bérleti szerződés –, addig van idő mérlegelni, hogyan tovább. Úgy tudjuk egyébként, hogy több piacszervező cég is jelezte, érdekelné az olcsó piac üzemeltetése, de más települések – például Abda – is szívesen látná az árusokat és a vásárlókat.

Olvasóink írták

  • 1. Korrekt 2008. február 26. 20:53
    „....mint mindig, elösször cselekednek és utánna gondólkoznak ez egy elragadó általános tulajdonság.
    Egyáltalán történt már olyan amit elöre megvgivizsgálták és utánna engedéjeztek.
    Igaz van egy másik gond, az absolut nem hozzáértés”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-teszt: Nem minden mellény fénylik

Győr-Moson-Sopron - Hat, boltban kapható és megfelelő engedéllyel rendelkező láthatósági mellényt… Tovább olvasom