Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Újra toboroz a honvédiskola

A jövő tanévben újra indíthat osztályokat a győri honvédkollégium, így megmenekült az iskola a bezárástól.
A győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium 1992 óta működik mint az ország egyetlen katonai előképző középiskolája. Az intézményt 1999 óta háromszor akarták megszüntetni. Legutóbb a Kisalföld tavaly június 22-i számában foglalkozott az iskola bezárásával. Új fejlemény: jövő tanévre újból megkezdődhet a beiskolázás.

– Amikor a megszüntetés szele egymás után háromszor megcsapta az iskolát, mindig az volt az álláspontom: amíg nem zárták be, bármi megtörténhet. Sikerült olyan elismerést kivívni magunknak, hogy szívesen irányítják hozzánk gyermekeiket a szülők – kezdte megkeresésünkre az iskola igazgatója, Borkai Zsolt alezredes.

Borkai Zsolt igazgató a korábban tervezett megszüntetés okáról elmondta: a honvédelmi tárcánál többször gondolták úgy, hogy a haderő-átalakítás során, a profi hadsereg megjelenésével a képzési rendszert is átalakítják. A tiszthelyettesképző iskolákban és a Nemzetvédelmi Egyetemen is csökkent a létszám, így az utánpótlásra nincs szükség.

– A napokban azonban úgy döntött a honvédelmi tárca, megtartja és tovább működteti az iskolát. Részleteket még nem tudok mondani, de még mielőtt jövő szeptemberben az új osztályok megkezdik a tanévet, minden tisztázott lesz. Az biztos, a minisztérium három osztály elindítását engedélyezte. Ebből két kilencedik évfolyam indul, a katonai jelleg megmarad – vázolta az elképzeléseket Borkai Zsolt.

Az alezredes újdonságként említette a nulladik évfolyam indítását, amelyben – a katonai pályán egyre inkább nélkülözhetetlen – angol és német nyelv oktatása kiemelt lesz, heti 20 nyelvórával.
A győri 12. légvédelmi rakétadandár, a korábbi megszüntetés miatt kifutó osztályok tanulói után felszabadult kollégium helyén honvédszállót alakított ki. Borkai alezredes ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: jelenleg három 11. és két 12. évfolyam van az iskolában. Jövő szeptembertől felszabadul a végzősök helye, így a beiskolázás után még nem lesz elhelyezési probléma. Utána, 2007-től valószínűleg gondolkodni kell a változtatáson. A megyei hadkiegészítő parancsnokság és a középiskola december 7-re és 14-re szervez nyílt napot.

– A honvédelmi tárca személyzeti főosztálya keresett meg bennünket, hogy segítsük a nyílt napok megszervezését, s a beiskolázást. Felvettük a kapcsolatot az önkormányzatok oktatási irodáival, s minden általános iskolába levelet küldtünk, tájékoztattuk őket az újabb továbbtanulási lehetőségről – tudtuk meg Verba Lajos alezredestől, a hadkiegészítő parancsnokától.

Az alezredes elmondta még, örülnek az új feladatnak, mert így Győr a légvédelmi rakétadandárral, a katonai ügyészséggel és bírósággal, a hadkiegészítővel, s most már az iskolával együtt, az ország egyik katonai fellegvára lesz.

A rakétadandár parancsnoka, Varga László dandártábornok lapunk azon kérdésére, hogy az alakulatot hogyan érinti a változás, annyit válaszolt:
– Várom elöljáróim döntését, hogy mi lesz a honvédszállóval, s esetleg ki kell-e onnét költözni. Gondolom, számos egyeztetésre lesz még szükség a jövővel kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol jó élni Győrben?

Győr nemrégiben elkészült rendezési tervéhez lakossági véleményfelmérést is végeztek, amelynek során 800 helybelit kérdeztek meg. A kérdések egy része annak kiderítésére irányult, hogy a győriek hol szeretnének lakni a városon belül. Mindenki három városrészt nevezhetett meg. A felmérésből az is kiderül, hogy mely városrészek a legnépszerűbbek a győriek körében. Tovább olvasom