Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Újra távol a távoltartástól

Győr - Felnőtt egy generáció, amióta vajúdnak a törvényhozók és a segítőszakma megannyi képviselője, miként szabjanak gátat a családi erőszaknak. Kérdés, ki költözzön és hova?


Úgy tűnik, nincs megoldás, sajnos akad olyan édesanya, aki – bántalmazottként – az ország másik végéből menekült Győrbe, s évek elteltével is félve hajtja álomra a fejét, s gyermekei is rettegésben nőnek fel.

Hazánkban havonta egy gyermek, hetente pedig egy feleség vagy élettárs hal meg családi erőszak következményeként. A régóta tervezett távoltartás intézményét szorgalmazókat így ugyancsak váratlanul érintette az Alkotmánybíróság döntése, miszerint a bírák alkotmányellenesnek minősítették a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló passzust. (A testület szerint a távoltartás „korlátozza a személyi szabadságot, bevezetéséhez garanciális szabályok is szükségesek. A törvényben az erőszak fogalma részben értelmezhetetlen, továbbá a hozzátartozó fogalma is lehetőséget ad visszaélésekre" – részlet az indoklásból.)

Márta egy Miskolc melletti településen ült vonatra nyolcéves kislányával, nyolc hónapos terhesen. Két év múltán is könnyek közt meséli, mi mindenre kényszerítette a párja, s ha nem tette, állapotosan is megverte, megerőszakolta. A férfi ráadásul adósságokba keveredett, tartozott fűnek-fának, így soha nem volt pénzük. Az asszony most egy győri krízislakás szobájában él, a tágabb családja is csak azt tudja róla, hogy elmenekült.

Legyinthetne bárki, hogy a családi ügyeknek a négy fal között a helyük, ám ha szigorúan a számokat nézzük, miszerint tavaly összesen 30 esetben indult büntetőeljárás a győri, a soproni, a mosonmagyaróvári és a csornai kapitányságokon a családban történt erőszak miatt, már árnyaltabb a kép.

Az agresszivitás nem születik velünk, a jól működő család ma is védelem a külvilág veszélyei elől. Felvételünk illusztráció: Krizsán Csaba
Az agresszivitás nem születik velünk, a jól működő család ma is védelem a külvilág veszélyei elől. Felvételünk illusztráció: Krizsán Csaba

A megrontástól a kiskorú veszélyeztetéséig, illetve szemérem elleni erőszakig a bűnlajstrom elrettentő. Ha a fizikai bántalmazás vagy a lelki terror mögötti mindennapokra gondolunk, nem túlzás, hogy a helyzet a sértett felet s a gyermekeket is megbetegíti.

Sokan évekig halogatják a döntést: menni vagy maradni, ám egyszer csak szakad a cérna. Gyakran a hajléktalanszállókon találnak menedékre az érintett menekülő nők, gyermekeikkel együtt. Idő kell, mire rendeződik a kicsik és a felnőttek sorsa. Polgár Tiborné, a likócsi Segítőház intézményvezető-helyettese a jelenleginél egységesebb szakmai állásfoglalást és intézményesített rendszerek kialakítását szorgalmazná.

– Az ellátórendszerünk nem erre jött létre, de az adott helyzeteket minden esetben kezelni kell – tudtuk meg Polgár Tibornétól. – Szükség lenne olyan szociális ellátóhálózat kialakítására, amely kifejezetten erre szakosodott és kezelik a problémát. A távoltartásra azonban a szakma sem készült fel: nincsenek jó megoldási technikák, modellek, a családsegítők kezében nincs kellő eszköz, a bántalmazottnak gyakorta nincs hova mennie, a védett szállásokon is innentől kezdve legfeljebb rendőrt lehet hívni.


A jól működő család maga a védelem

Dr. Ranschburg Jenő pszichológus, a szakma nagyágyúja szerint a távoltartás nem lehet jó megoldás, „Meghitt erőszak" címmel könyvet is írt a témáról. A tanár úr meggyőződése, vissza kellene állítani az apaság rangját. Ennek érdekében már gyerekkorban tanítani kellene a fiúkat erre a szerepre. „Az agresszivitás nem születik velünk, a jól működő család pedig ma is védelem a külvilág veszélyei elől" – szögezte le a kiváló szakember.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. május 15. 09:39
    „Szerintem meg nem csak a fiukat kell tanítani az erőszakmentességre hanem a lányokat az erőszakra! Ha brutális a férje ne tűrje,kapja elő az öntöttvas húsdarálót aztán suhintson,de nagyot ám!
    Az a baj,hogy az asszony köténye mindent eltakar!,Az első pofonnál világgá kellene kiabálni,mit művel a drága,hogy tudják meg a rokonok,barátok,szomszédok! Na ez egy megoldás lenne!Ha másra nem arra,hogy jogos önvédelem volt a húsdaráló használata!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palota lesz a ronda Lloydból - Ön lebontaná? Látványtervek

Győr - Sok győri szíve szerint lebontatná a Lloyd Rákosi-barokk épületét, a tulajdonosa azonban… Tovább olvasom