Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra táncolják a régi sikereket

A Móra-iskolában újraalakult az egykor nagy sikerű táncegyüttes, hogy az elődök kitaposott ösvényein és az ő tapasztalataikra támaszkodva ismét meghatározó néptáncosközösséget adjanak a városnak. A kezdeményezés motorja újfent az a Ney Tamás, aki 1974-ben részt vett a megalakulásban.

A városi krónikában kiemelt fejezetben emlegetik azt a sikert, ami Adyváros egyik legmodernebb általános iskolájában született 1974-ben.

Mórások jegyezték Győr egyik gyermek-néptáncegyüttesét, majd a belőlük kinőtt Győr néptáncegyüttest. Major-Szemenov Judit és férje vezetésével nemzetközi sikereket értek el, eljutottak Európa több országába, de bemutatkozhattak Izraelben és Törökországban is. Különlegesség volt a csoport: lakótelepi gyerekekből verbuválódtak, nem apáról fiúra szállt a hagyományőrzés, hanem a tanáraiknak köszönhetően lett "vérükké" a néptánc. Ney Tamás megözvegyülve is folytatta a feleségével megkezdett munkát.

Egy év után színpadon: A Móra-iskola újraszervezett gyermek-néptáncegyüttese.
Egy év után színpadon: A Móra-iskola újraszervezett gyermek-néptáncegyüttese.

Iskolaigazgatói nyugalmazása után a kilencvenes évek közepén a táncegyüttes első fejezete véget ért, mígnem tavaly úgy gondolta a nyugdíjas pedagógus, hogy ideje és energiája van újraszervezni a csoportot.

Az ötletet Csengeri Mária intézményvezető is felkarolta. Felnőtté lett egykori táncosaival – Bőhm Csaba, Onda Lajos és Makkó Edina – eredményesen zárták az első évet.

Ney Tamás
Ney Tamás

– Mivel a magyar néptánc páros táncokra épül, a férfi táncosok nélkülözhetetlenek – tudtuk meg Ney Tamástól, aki szerint az érdemi munkához karizmatikus egyéniségek kellenek, akik összetartják a csoportot. A repertoár összeállítását a szülőföld táncaiból – Rábaköz, Dunántúl – indulva a bel-magyarországi táncok megismerése után követik az erdélyi ritmusok.

– Az együttes vezetői társadalmi munkában tevékenykednek, mivel tisztában vannak az iskolák is a szülők szűkös anyagi helyzetével.
– Az elmúlt évi munka eredményét több évnyitó ünnepségen bemutatjuk – mondta Ney Tamás. – Heti kétórás próbával színpadképesek lettünk, ami nagy eredmény, hiszen kisgyerekekről van szó. Szeretettel várunk minden táncolni vágyó gyereket és azokat a volt táncosainkat, akik segítenék a munkánkat. A fokozatosság elvét betartva pedagógiai programunkban ritmikai és tartásfejlesztéssel, ének-zenei ismeretekkel alapozzuk meg az első színpadi produkciót, amelyek kisebb táncbetétekből álló gyermekjátékok.

A tánccsoportba a moraneptanc@gmail.com e-mail címen jelentkezhetnek, további információt Ney Tamástól kaphatnak a 06-20/383-8490-es telefonszámon.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már hivatalos: Győrbe jön McFerrin

Bejelentette a Győri Filharmonikus Zenekar Bobby McFerrin győri fellépését. Az évad vendége lesz Kocsis Zoltán, új hangversenybérlet indul és fellép a zenekarral Szulák Andrea. Tovább olvasom