Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Újra támadnak az aranyáron dolgozó csatornatisztítók megyénkben!

A kisalfold.hu információ szerint csak Győr környékén négy olyan ügy történt az utóbbi hónapokban, ahol súlyos százezrekkel károsítottak meg vállalkozásokat aranyáron dolgozó csatornatisztítók.
Alig pár napja Bőnyön egy közintézménnyel próbálkozott a brigád, de onnan elzavarták őket.

"A legpofátlanabb húzás az volt, amikor a Buda utcában víznyelő tisztításáért kértek és kaptak pénzt"

"Többféle módszerről tudunk. Lényegében mindenhol félrevezető módon akarnak megrendeléshez jutni. Többnyire azt a látszatot keltik, mintha előre megbeszélt, a főnök rendelte munkáról lenne szó.

A 2000-2500 forint ár egy méter hosszú csatornára vonatkozik úgy, hogy megrendelő lapon csak ezt a számot tüntetik fel. Ezt követően képesek 15-20 perc alatt akár 100 métert is megtisztítani, majd átnyújtják a 250 ezer forint körüli számlát.

Volt rá példa, hogy egy tanítónő az iskolaudvaron a gyerekekkel foglalkozott, mire bementek az udvarra és egyszerűen dolgozni kezdtek. A legpofátlanabb húzás az volt, amikor a Buda utcában víznyelő tisztításáért kértek és kaptak pénzt" - kezdte portálunk érdeklődésére Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.


Ha bárkit megkárosítanak a csaló csatornatisztítók, a rendőrség kéri, hogy jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebbi rendőrőrsön! 

Ha ilyen papírt tolnak az orruk elé gyanús alakok, rögtön hívják a rendőrséget!
Ha ilyen papírt tolnak az orruk elé gyanús alakok, rögtön hívják a rendőrséget!


Íme, az elsőszámú célpontok


Jó tudni: a méregdrágán dolgozó csatornatisztítók szinte mindig intézményeket, üzleteket, közületeket vesznek célba. "Az évek során már több rászedett ügyféllel beszéltem: vállalkozás irodája, általános iskola, bútorraktár, benzinkút, állami szervezet műszaki telephelye - ezek az elsőszámú célpontjuk.

Nem környékbeli vállalkozásról lehet szó, néhány napig a megyében tevékenykednek, aztán amikor már forró a talaj a lábuk alatt, akkor továbbállnak" - folytatta Tóth László.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen jelek utalhatnak a csalási kísérletre, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője úgy válaszolt: "általában régebbi típusú furgont, személygépkocsit vagy 20-30 éves szippantókocsit használnak. Túlzottan magabiztosak, rámenősek, nincs egyenruhájuk.

A mi hibaelhárítóink mindig Pannon-Víz logós gépkocsit, szippantó-, csatornamosó kocsit, vagy kisteherautót használnak és logóval díszített egyenruhát viselnek. Hibaelhárításnál a szerelőink mindig név szerint a bejelentőt keresik. Fontos hangsúlyozni, hogy a csaló csatornatisztítók mindig elvégzik a munkát, s mindig adnak számlát".


Fotó: Pannon-Víz Zrt.
Fotó: Pannon-Víz Zrt.

A Pannon-Víz csatornatisztítói mindig narancssárga autóval érkeznek - leszámítva Nyúl térségét, ahol fehér színű a jármű -, a munkatársak egyenruháján pedig ott a szolgáltató logója.

"A trükkös társaság ugyanis a mi díjunk többszörösét kérte ezért a munkáért"

Hogy ne váljanak csalás áldozatává, érdemes megjegyezni, hogy magánvállalkozások milyen esetekben és hol végezhetnek egyáltalán csatornatisztítást.

Az utcai csatornarendszer működtetése a Pannon-Víz feladata, ennek megfelelően legfeljebb a társaság megbízottjai dolgozhatnak itt. Utcai csatornák tisztításáért tehát soha senki nem kérhet pénzt.

A magánterületek esetében mindenki többször gondolja át, kit enged dogozni a rá bízott területen vagy intézményben, mivel a tapasztalatok szerint a csalók kizárólag a belső hálózatot akarják takarítani.

Arra a felvetésünkre, miszerint az utóbbi években mely esetekben bizonyosodott be, hogy csalást követtek el az "aranyáron" dolgozó csatornatisztítók, Tóth László úgy felelt: "néhány éve egy rendőrségi eljárásban vettem részt tanúként.

Arról kellett nyilatkoznom, hogy megrendelés esetén a Pannon-Víz mennyiért tisztítana egy 40 méteres csatornaszakaszt. A trükkös társaság ugyanis a mi díjunk többszörösét kérte ezért a munkáért".

A rendőrség nyomoz

A kisalfold.hu a szóban forgó csalássorozatban megkérdezte a megyei rendőrség sajtósát is, aki nyomozati érdekre hivatkozva egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A csaló csatronatiszítóknak többször meggyúlt már a gondja a törvénnyel: tavaly júliusban Héderváron indítottak ellenük eljárást csalás bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt, de valószínűleg ugyanaz a banda feltűnt már Balatonlamádiban és Tapolcán is.


A Pannon-Víz Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a dugulást a 06 80 20 40 86-os számon jelentheti be a lakosság, a szakemberek pedig mindig a hiba bejelentőjét keresik fel, a név és telefonszám alapján!
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízirendészeti járőrverseny Győrben - látványos gyakorlat lesz az Aranyparton

A XIII. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrverseny döntőjét rendezik szerdán Győrben. Tovább olvasom