Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Újra szállni kész a sárkányrepülő

Visszatér "Ikarosz", a sárkányrepülő a győri Széchenyi-egyetemre, a szobrot kedden 8 órától helyezik rá az új helyen felállított, eredeti zalahalápi bazaltkőre.

Varga Imre éppen repülni készülő "Ikarosz", bronz Sárkányrepülő szobra a győri Széchenyi István Egyetem új látképi központi részére került.
Dr. Hegedűs Gyula alapító főigazgató visszaemlékezésében olvasható:

"A mű mondanivalója örökérvényű. Több gondolat is fűzhető hozzá. Az egyik, a "juventus-ventus" latin mondás, jelentése az, hogy az ifjúság olyan mint a szél, repülni akar. A másik: Ikarosz (Icarus) a görög monda szerint Daidalosz nevű apjával, viasszal összeragasztott szárnyakon repülve akart menekülni Krétából. Atyja intelme ellenére azonban Ikarosz oly közel repült a Naphoz, hogy a viasz megolvadt, és ő a tengerbe zuhanva elpusztult. A tanulság: a vakmerőség, az ifjúi hév, a kellő megfontoltság hiánya tragédia okozója lehet. Az alkotónak, Varga Imrének a szoborral kapcsolatos személyes indíttatása, hogy repülőmérnök az eredeti szakmája, és szobrász lett. Mindig készült arra, hogy egy repülő-szobrot alkosson. Ez a szobor az embernek a repüléssel kapcsolatos örök vágyát fejezi ki."

Az évtizedek alatt az intézmény egyik jelképévé vált szobrot 1979. november elején avatták. A bronz szobor alapzata és a környezet akkori, nagy szakmai kihívást jelentő építészeti előkészítésében Hofer Miklós vezetőtervező és Magyar Vilmos főépítésvezető működött közre. A műalkotás 2009. november 21-én, szombati napon került le talapzatáról, s szállították egy ideiglenes raktárba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belvárosi saroktelekről még nincs döntés

Győr - Egy idén nyáron történt villámgyors épületbontásra, majd a hónapok óta üresen álló belvárosi… Tovább olvasom