Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Újra párlatellenőrzés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei 2012. április és május hónapban ismét ellenőrzéseket végeztek a magánszemélyek által adómentesen előállított erjesztett italok, valamint a magánfőzött párlatok (házi pálinkák) jogellenes forgalomba kerülésének megakadályozása érdekében.
Az ellenőrzések helyszínei elsősorban vásárterek és -csarnokok, piacok, forgalmasabb közterületek, közutak, illetve vendéglátó-ipari egységek voltak. A vizsgálatokban részt vettek a NAV alkoholvizsgáló mobil laboratóriuma is.

Az akció során a pénzügyőrök összesen 2215 darab ellenőrzést végeztek, melyek 31%-ában (690 esetben) tapasztaltak jogsértést. A 2011-ben tapasztaltakhoz képest elmondható, hogy arányaiban vizsgálva idén több a jogsértés, hiszen tavaly tavasszal 11%, míg az őszi időszakban 17% volt ez a mutató. A jövedéki ellenőrzésekkel összefüggő eljárások során több mint 26 millió forint bírságot szabtak ki, valamint lefoglaltak több mint 700 liter alkoholterméket, 34 ezer szál dohánygyártmányt, 2 kg fogyasztási dohányt, 21 ezer liter szőlőbort és 2600 liter sört.

Az ellenőrzéssorozatban az adminisztrációs kötelezettségek mulasztásos megsértésén túl, az alábbi jogszabálysértések fordultak elő:

- adózás alól elvont jövedéki termék birtoklása,

- igazolatlan eredetű, a címkén feltüntetettől eltérő szeszfokú alkoholtermék birtoklása.

Egy esetben egy Balaton-parti magas árkategóriájú szállodában foglaltak le a jogszabályi rendelkezések megsértésével előállított párlatot a NAV munkatársai.

Az ellenőrzések minél teljesebb körű végrehajtása érdekében az akcióban a NAV vám- és adóigazgatási szervein kívül, részt vettek a kormányhivatalok illetékes szakigazgatási szervei, valamint az érintett rendőrkapitányságok képviselői is.

A párlat otthoni főzésének részletes szabályai megtalálhatók a NAV honlapján (www. nav.gov.hu)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidámságban gazdag sérültséggel élők Gyermeknapja

Az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete 2012. május 23-án tartotta a… Tovább olvasom