Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újra pályázhatnak korszerűsítésre

Márciustól újra lehet pályázni a panellakások korszerűsítésére. Győrben tavaly több mint négy és fél ezer panellakás nyert.
Tavaly országosan 1565 pályázatot nyújtottak be a lakóközösségek 75 ezer lakás felújítására. Közel nyolcvan százalékuk már biztosan nyert, összesen több mint tízmilliárd forintot. A legtöbben nyílászárócseréhez kértek hozzájárulást, ezt követték az egyéb külső szigetelési munkák és az épületgépészeti felújítások, míg a panelházak környezetének rendbetétele – parkok, játszóterek kialakítása – iránt csekély volt az érdeklődés, igaz, ehhez csak azok a lakóközösségek pályázhattak hozzájárulásra, ahol az épület hőszigetelése megfelel az érvényes hőtechnikai előírásoknak, azaz már „túlestek" a korszerű szigetelési munkákon. Idén emelkedhet a környezetrendezés iránti érdeklődés, hiszen a tavaly nyílászárócserére sikerrel pályázott panelok lakói most újabb pályázattal „továbbléphetnek" a további építési-szépítési munkák felé.

A szaporodó sikeres felújításoknak köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a panelprogram iránt, igaz, nem mindenhol jön össze a lakástulajdonosok 90 százalékának a beleegyezése; van olyan Kodály utcai panelház, ahol idén, három év után sikerült meggyőzni az ellenzőket, így a lakók végre benyújthatják pályázatukat. Egy átlagos, 55 négyzetméteres panellakás teljes ablakcseréje egyébként 450–500 ezer forintba kerül, aminek – az állami támogatást kiegészítő önkormányzati hozzájárulást is elnyerve – egyharmadát kell kifizetnie a tulajdonosnak.
Március 16-tól ismét lehet pályázni, a korszerűsítés költségének legfeljebb egyharmadára, amelyhez ugyanennyit tesz hozzá az önkormányzat.

Tavaly erre 150 millió forintot szánt a város, amit – a nagy érdeklődésre való tekintettel – újabb 150 millióval kibővítettek, így 4574 győri panellakás korszerűsítéséhez járulhatott hozzá az önkormányzat. Idén is 150 millió forint az előirányzat a célra, amelyről április 6-án dönt a közgyűlés, s április 15-től pályázható.

A pályázathoz szükséges információk és adatlapok letölthetők az internetről, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal honlapjáról: www.oleh.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórólapok: pert indít Balogh József

A választási törvény megsértése és sajtóigazgatási szabálysértés miatt kifogást nyújt be a… Tovább olvasom