Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Újra megyei irányítás alatt az autópályarendőrség

Győr-Moson-Sopron - Az autópálya-rendőrség lébényi alosztálya teljes létszámában és minden technikájával január elsejétől a megyei főkapitányság irányítása alá került. A változással javul a kommunikáció a helyi szervekkel, szükség esetén jobb lesz a koordináció.
A három éve létrejött Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) év végi megszűnésével az autópálya-rendőrség alosztályai visszakerültek a megyei főkapitányságok irányítása alá. A változásnak megfelelően a lébényi alosztály január elsejétől a megyehatártól a két határátkelőig – Rajkáig és Hegyeshalomig – tartó 85 kilométeres pályaszakaszt felügyeli.

– Az autópálya-rendőrség szervezetei a megyei közlekedésrendészeti szervek irányítása alatt álló alosztályként működnek tovább, a teljes létszámukat, technikai eszköztárukat megtartva. Főkapitányi intézkedés rendelkezik arról, hogy ezek semmilyen indokkal nem vonhatók el az autópálya ellenőrzésétől – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Perjámosi István alezredes, autópályaalosztály-vezető.

Az alezredes hozzátette, a Rebisznél gyakorlatilag a sztráda kerítésén belül minden az autópálya-rendőrségre tartozott. Most a vezetői elképzelés szerint a pályán történt bűncselekmény esetén az elsődleges intézkedést az alosztály végzi el, majd ezt követően az illetékes kapitányságnak adják át az ügyet. A közlekedési bűncselekmények feldolgozása marad az alosztálynál.

A súlyos sérüléses és a halálos balesetek helyszínelését is az autópályások végzik, mint éppen a csütörtökön hajnalban a győri elkerülőnél történt tragédia esetében is.

A lébényi autópálya-alosztály munkatársai január elsejétől a megyehatártól a határátkelőkig vigyázzák a sztrádák rendjét. Fotó: Tóth Gyula

– Természetesen az átszervezés azzal is jár, hogy a megyei ügyelet irányításával a helyi szervezetekkel jobb lesz az együttműködés és a koordináció. Így például egy forgalomterelésnél összhang lesz abban, hogy mikor és merre tereljünk, s hol kell forgalmat irányítani. Esetleg épp azért, hogy Győr ne duguljon be attól, hogy a pályáról a forgalmat rávezetik – magyarázta Perjámosi István. Az alosztályvezető elmondta, hogy eddig a területileg illetékes kapitányságok végezték az ellenőrzést a határátkelőknél. Miután azok belső határrá váltak és folyamatos pályaforgalom halad át Hegyeshalmon és Rajkán, ezeknek az ellenőrzése is az alosztály határkörébe került.

– A traffipaxos ellenőrzéseket a megyei forgalom-ellenőrző alosztály végzi, éppúgy a központi kamerák adatainak feldolgozását is. A lébényi alosztálynak is van „Fama" lézeres sebességmérője, amivel főként a határállomásnál, a hatvanas korlátozásnál jelenünk meg – figyelmeztetett az alezredes.

A lébényi autópálya-alosztály 26 munkatárssal látja el a feladatokat, kiemelten a pálya közlekedésbiztonságának megőrzését, javítását, a bűncselekmények – trükkös lopások, autóból lopások – visszaszorítását, megszüntetését. Az autópályások munkáját a schengeni alapból finanszírozott technikai fejlesztésben beszerzett számítástechnikai berendezések, nagy teljesítményű motorkerékpárok, járőrautók és elfogókocsik segítik.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 05. 10:25
    „Valamikor réges rég, amikor még a Kisalföld írott papíros sajtóját még nem cenzúrálták lehetett kérdezni e témában azt: "Hogy a rendőr kilója, vagy darabja?" Ugyanis, akkoriban volt divat, az, hogy a DISCO-ba lehetett béreni rendőröket!Igaz a MOZI-ba is volt fenntartott helyük, ép úgy mint a tüzoltonak.De volt a MÁV-nak is külön rendőrsége Így lett az autzópálya is ellátve rendőrökkel! Ugyan is a tulajdonosok rájöttek, hogy ha az álami-pénzen képzett rendőröket alkalmnaznak az sokkal olcsóbb megoldás mind, a saját pénzükön képzik ki a fogdmegjeiket! Vajon visszatért ez az üzleti lehetőség ismét? Az autó pálya rt. zsebrevágja a hasznot a vele járó terheket pedig fizesse a Magyar Nép az adóforintjaikbó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig nem vittek vissza tűzijátékot

Győr-Moson-Sopron - Szombaton még vissza lehet vinni a nyakunkon maradt II–III. osztályú … Tovább olvasom