Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Újra lesz biopiac

Néhány hét múlva decembertől újra lesz biopiac a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban, szombatonként.
Mi a biotermék és a biopiac?

Biotermék:
a biogazdálkodás, a bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos a génmódosított szervezetek alkalmazása, az
ionizációs besugárzás, feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.
Biopiac: olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. Ellenőrzött bioélelmiszer fogalom alatt az olyan mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket kell érteni, melyeket rendeletekben foglaltak szerint állítottak elő és ezt egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazolja.
Megyénkben egyedül Győrben működik rendszeresen biopiac, a Petőfi Sándor Művelődési Házban – legalábbis ez olvasható számtalan napilapban, magazinban, internetes honlapon, így jegyzik a kutatóközpontok.

Szombatonként tíz-tizenöt érdeklődő – köztük olykor messzebbről, még Szlovákiából érkező is – keresi a biotermékeket a belvárosi helyszínen, hiába. A hír akkor kaphatott szárnyra, amikor néhány évvel ezelőtt valóban volt néhány – mint utóbb kiderült – sikertelen próbálkozás biopiac megszervezésére.

Balázs Krisztina, az intézmény vezetője, aki maga is híve az egészséges táplálkozásnak, munkatársaival úgy döntött: ha már a híre is megelőzte és érdeklődő is akad szép számmal, érdemes megpróbálkozni újra biopiaccal Győrött. December 11-én végre nemhiába keresik majd az egészséges életmód hívei a biotermékeket a Petőfiben. Lesznek élelmiszerek, aromaterápiás készítmények, méz, könyvek, különböző mozgásformákat népszerűsítő kiadványok, kísérőprogramok. Bőséges a tervezett kínálat, többet sejtet egy biopiacénál – a szervezők a test és lélek harmóniájának jegyében szeretnék tető alá hozni a különös előéletű börzét.

A főváros környékéről már érdeklődtek termelők a bemutatkozási lehetőség iránt, a szűkebb régiónkban gazdálkodók a művelődési ház munkatársaival, Balázs Krisztinával, illetve Földes Eszterrel a 96/327-466-os telefonszámon egyeztethetnek. Biopiac havonta egyszer lesz a házban, a szervezők szerint fél év elegendő arra, hogy kiderüljön, érdemes-e folytatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat

Uniós mintára albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat Magyarországon is. Tovább olvasom