Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Újra kongathatják a harangot

Kisbajcs–Szőgye - Igazi újévi ajándékot kaptak Szőgye lakosai, két év után újra van harangja a településnek. A lakosok kérésére a falu középpontjában állítottak fel egy haranglábat, melynek tetején egy újonnan öntött nyolcvankilós harang lóg.

Az apró településnek volt már egy harangja, amely egy boltként, illetve vendéglátóhelyként működő épületben kongott az évek folyamán. A helyiséget tavalyelőtt eladták és az új tulajdonos úgy döntött, nem tart igényt a harangra.

A déli kongatás nélkül maradt lakosok úgy döntöttek, felkeresik az önkormányzatot, hogy közterületen egy új haranglábat építhessenek. Végül két helyi vállalkozó finanszírozásával egy kézzel húzható, fémállványból álló komplexumot húztak fel a település közepén, tetején a várva várt haranggal.

– A lakosok kérésének próbáltunk eleget tenni, amikor decemberben megépült a harangláb. A működtetését egy helyi lakos vállalta, ő húzza nap mint nap – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Kamocsai Sándor, a község polgármestere.

Major Istvánné szerint az utóbbi időben szülőfalujában sosem foglalkoztak azzal, hogy van-e harang, vagy nincs. Az új évben pedig újra lehet hallani a déli harangszót. „Már decemberben összegyűlt a pénz az új harangra, amely egy nyolcvankilós öntött »hangszer« és amelyet Szent Imre névre kereszteltek. Egy település attól település, hogy a központjában van egy templom vagy egy harang. Szerencsére az utóbbi már a mi falvunkban is megvan" – mondta el a Kisalföldnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első hiányos költségvetés

Vámosszabadi - Nadrágszíjmeghúzásos költségvetés előtt áll Vámosszabadi, előreláthatóan hiánnyal… Tovább olvasom