Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Újra költöztetik a piacot Győrben - A Dunakapu térre is mehetnének árusok

Három és fél éven belül másodszor kényszerül költözésre a győri piac. Az új helyszín a Tarcsay és a Türr utca sarka.


A piackérdés nyugvópontra jutását várja Borkai Zsolt győri polgármester attól a változástól, amelyet sajtótájékoztatón ismertettek a városházán pénteken.

Kiderült, a Rába Nyrt. február 1-jétől már nem adja bérbe a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Zrt.-nek a városréti területet, így a piacot el kell költöztetni.

Az új helyszín a Tarcsay és a Türr utca sarkán álló mintegy 4 ezer négyzetméteres terület, amelyet 50 millió forintból alakított ki a közszolgáltató. Ott szerdánként és szombatonként várják a vásárlókat az őstermelők és a divatáru-kereskedők, első ízben február 4-én, szerdán.

A politikus hozzátette: a Dunakapu téren is szeretnének piacot, keddenként és péntekenként. Oda azonban csak az őstermelőket, valamint a bio- és kézműves agrártermékeket árusítókat várják. Az ere vonatkozó pályázati felhívás január 31-ig kerül fel a Győr-Szol honlapjára. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezzel a belvárosi piacnapok száma 2-ről 4-re nő.

Videó: Cseh Róbert


Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Dunakapu téren árusítóknak térítésmentesen biztosítanak egységes megjelenést biztosító standokat. Az ottani piac akkor nyílhat meg, amikor a jelenleg felújítás alatt álló tér már használatba vételi engedéllyel rendelkezik. Erre várhatóan áprilisban vagy májusban kerülhet sor.

A változásról elismerősen nyilatkozott Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki Magyarországon egyedülállónak, Nyugat-Európában megszokottnak nevezte a Dunakapu téri megoldást. Obertolné Horváth Tímea, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány képviseletében úgy fogalmazott: a piac visszatérése a Dunakapu térre és megjelenése a Tarcsay utcai új helyszínen fellendítheti a belváros forgalmát.

Sági Géza a Kisalföld kérdésére elmondta: bíznak abban, hogy lesz elegendő pályázó a Dunakapu téri standokra. Az ottani bérleti díjak megegyeznek majd azzal, amennyit jelenleg a Városréten kell fizetni: havi bruttó 4600 forint/négyzetmétert állapítottak meg. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék, ha a régiségvásárnak is a Dunakapu tér adhasson otthont.Korábban írtuk:A Dunakapu tér és a Városrét után ismét új címet kell megjegyezniük a győri piacra járóknak. A vásárt utoljára január 31-én, azaz jövő szombaton tartják a jelenlegi helyen, február 4-én, szerdán már a Tarcsay és a Türr utca sarkán kialakított területen állítják fel a sátrakat és az asztalokat. Úgy tudjuk, az ok az, hogy a városréti terület tulajdonosa, a Rába Nyrt. február 1-jével felmondta a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Zrt.-vel kötött bérleti szerződést. Az árusok a most szerdai – egyébként siralmasan gyenge látogatottságú – piacon a Kisalföldnek nyílt titokként beszéltek erről.

A jelenlegi városréti helyszínen a szombati piacnapok viszonylag erősek, de a szerdaiak – mint tegnapelőtti felvételünk is mutatja – siralmasak. Fotó: B. A.
A jelenlegi városréti helyszínen a szombati piacnapok viszonylag erősek, de a szerdaiak – mint tegnapelőtti felvételünk is mutatja – siralmasak. Fotó: B. A.

 
A győri önkormányzat ma sajtótájékoztatót tart arról, pontosan hogyan döntöttek. A változásról egyébként a Kisalföld december vége óta próbált hivatalos információt szerezni a Győr-Szoltól, sikertelenül.

A szerdai piacon lapunknak név nélkül ugyan, de többen elmondták: az új, Tarcsay utcai hely szerintük nem lesz rosszabb, mint a mostani, mert nem messze áll meg a belvárost és az egyetemet körjáratszerűen összekötő Citybusz, amelyre ráadásul ingyenesen lehet felszállni. Igaz, a közvetlen közelben csak fizetős parkolók találhatók, míg a Városréten ott vannak az Árkád üzletközpont ingyenes férőhelyei.

A Tarcsay utcai piactéren egyébként nemcsak az őstermelők, hanem divatáru-kereskedők is árulhatják majd portékáikat. Ez azért fontos információ, mert – mint azt tegnapelőtt több piacozó kifejtette – általános tapasztalat, hogy egy piac csak akkor működik, ha a két rész együtt marad, egymást erősítve. Az érintettek petícióban is tudatták a Győr-Szollal még októberben, hogy együtt kívánnak maradni. A dokumentumot akkor gyakorlatilag az összes piacozó aláírta. Borkai Zsolt győri polgármester (Fidesz–KDNP) ugyanakkor a legutóbbi, decemberi városi közgyűlésen nyilvánvalóvá tette: a megújult Dunakapu térre csak az őstermelők mehetnek vissza, a ruhások nem.

A jelenleg is felújítás alatt álló teret úgy alakítják ki, hogy őstermelői piac rendszeres megtartására alkalmas legyen. Információink szerint a kivitelezők márciusban juthatnak el a munkálatokkal odáig, hogy akár fogadhatja is az árusokat. Kérdés, hogy ők élni kívánnak-e a lehetőséggel, ugyanis a piac 2011-es költözése előtt a Dunakapu tér melletti rakparton a vásárlókat még félezer ingyenes parkolóhely várta, amelyek mára megszűntek. Jelenleg a tér környékén óránként 400, a Tarcsay utcánál viszont 200 forintért lehet várakozni autóval.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 81-esen - Teherautó és busz ütközött - fotók

A péntek reggeli balesetben a buszvezető sérült meg, a rendőrség befejezte a helyszínelést. Tovább olvasom