Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Újra kell öltöztetni Győrt

Több jogász, ingatlanfejlesztő éles kritikával illette a győri építési szabályzatot
A városi közgyűlés tavaly októberben vezette be az új győri építési szabályzatot (GYÉSZ), s az új szabályozási terveket már ezekkel az előírásokkal fogadják el. A rendelet előbb-utóbb egész Győrre érvényes lesz, de a képviselők idén nyáron úgy döntöttek, hogy – elsőként – a parkolókra, a zöldfelületekre és bizonyos illeszkedésekre vonatkozó részek az egész megyeszékhelyen hatályosak legyenek.

Túl hosszúak az eljárások

A győri értelmiségiekből álló Fészek Klub a múlt héten vitát kezdeményezett a győri építési szabályzatról (GYÉSZ), amelyen a tagokon kívül építészek, jogászok, telektulajdonosok, fejlesztők, építőipari cégvezetők vettek részt. Az önkormányzatot Eredics Imre alpolgármester, a városrendezési csoportot dr. Németh Iván képviselte. Rosta S. Csaba, a RAS Építész Kft. ügyvezetője, grémiumi tag vitaindítójában azt hangsúlyozta, hogy tiszta, kiszámítható, normatív jogi környezetet kell teremteni, ami jelenleg nem így van Győrben. Szerinte a GYÉSZ-nek olyan helyi KRESZ-nek kell lenni, ami biztosítja, hogy a városban könnyű legyen vezetni, és kevés baleset történjen.

Célnak nevezte, hogy a készülő új szabályozás biztosítsa a város dinamikus fejlődését a következő tíz évben, teremtsen vonzó befektetői környezetet a fejlesztő, munkahelyteremtő tőke számára, legyen gyors és áttekinthető a hatósági háttér, de ne terhelje túl a v áros költségvetését. Jancsó Péter, a Graboplast rt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt: sokan elégedetlenek, mert a gazdasági élet egyik alapja a gyors döntéshozatal, s az eljárások jelenleg rendkívül hosszúak Győrben.

Dr. Németh Iván elmondta, hogy a magyar építési törvény alapja a német, azonban a hazai törvényhozás néhány dolgot nem vett át. Ezek közé tartozik, hogy Németországban megkülönböztetnek egyszerű és bonyolult városrendezési ügyet, míg nálunk csak az utóbbit ismeri a jogszabály. Kifejtette: a vitatott győri szabályok a sűrű beépítésekkel kapcsolatos lakossági kifogások alapján születtek; ilyen beépítések közterületre háruló terheinek építtető és önkormányzat közötti megosztására is lehetőséget kívánnak teremteni.

Eredics Imre arra tett ígéretet, hogy jövőre a polgármesteri hivatal magasabb szinten elektronizált, jobban szervezett lesz. Hozzátette: nemcsak fejlesztő tőkét vonzó, hanem élhető város teremtése a cél.

Hat hónap, ezer autó

Többen kifogásolták azt a szabályt, hogy egyes esetekben az építtetőnek a magánterületet át kell adnia közcélra és vendégparkolókat kell létesítenie. Eredics Imre úgy vélte, a szándék nem az, hogy a város felverje a lakások árát, de bizonyos területeken már-már a közlekedést veszélyezteti, hogy parkolók hiányában a kocsik az út egy részét foglalják el. Megjegyezte, hat hónap alatt ezer autóval lett több Győrben.
Dr. Nagy Béla, a budapesti Műhely Rt. településtervezője, a korábbi győri szabályozás megalkotója hangsúlyozta, hogy az építési tevékenységhez így is igen sok, sokszor átláthatatlan törvények, rendeletek, szabványok egyidejű alkalmazására van kényszer, és mindegyiknek sajátos tolvajnyelve van. Ha az országos szabályokon túl helyi szinten ilyen bonyolult és szubjektív módon szabályozunk, a problémák hatványozódnak, az ügyintézés lebénul.

Dr. Jakab Tamás építési jogász, a Dunakapu projektfejlesztője nem vitatta, hogy a GYÉSZ jó szándékú, azt azonban leszögezte, a készülő győri építési szabályzaton módosítani kellene ahhoz, hogy mindenkire azonosan érvényes, normatív és átlátható legyen. A városnak a szabályzatban a jogos közérdeket figyelembe véve átláthatóan kellene rendezni mind a lakosság, mind a fejlesztők igényeit. A városfejlesztési stratégia és annak céljai mindenképpen támogatandók. Nemcsak a város, de a fejlesztők, telektulajdonosok érdeke is az, hogy az utak, a közművek megvalósuljanak, amelyek biztosítják épületeik használatba vételét.

A magántőke hajlandó áldozatvállalásra, de csak normatív, számokban kifejezett szabályozás alapján lehet korrekt ez a közös teherviselés. A biankó megállapodások mindkét fél számára veszélyesek; például engedélyezett, költségvetéssel rendelkező utak, körforgalmak lehetnek csak a fejlesztési megállapodásban, e llenkező esetben vagy túlzott terhet vállal a beruházó, vagy elmegy, esetleg torzóként marad a mű.

Schranzné Róth Erzsébet telektulajdonos a kommunikáció hiányosságait hangsúlyozta. Szerinte nagyobb betekintést kellene kapniuk a telektulajdonosoknak, a polgároknak, hogy még munkaközi állapotban véleményezhessék a szabályozási terveket. Ehhez a javaslathoz csatlakozott dr. Szalay Gyula, a Széchenyi-egyetem jogi karának oktatója, aki a legkorábbi, víziószintű terveket kívánná véleményezésre bemutatni a nagyközönség számára. Dr. Havasi Dezső ügyvéd és dr. Rádai János főmérnök, a beruházások lebonyolítója az ügyek gyorsabb intézésének szükségességére és az apparátus hiányára hívta fel a figyelmet.

Imre István, az Integrál-H rt. elnök-vezérigazgatója éles szavakat használt: a telektulajdonosok és az építési vállalkozók úgy érzik, Győrben fojtogatják őket. Hozzátette: a parkolóépítési szabály hirtelen megváltozása miatt nagy a felháborodás, mert a fejlesztők utólag tudták meg, hogy a korábbinál jóval több parkolót kell létrehozniuk, ami hatalmas költséget jelent. Szerinte az utóbbi évek elmaradt munkahelyteremtései miatt 700 lakás eladatlan a városban.

A klub kavics a cipőben

A vita összegzésére hárman is vállalkoztak. Dr. Németh Iván fontos lehetőségnek tartotta a találkozót, melynek ajánlásait a szokásos lakossági fórumokhoz hasonlóan fel kell dolgozniuk a tervezés, a szabályok folyamatban lévő pontosítása során. Eredics Imre úgy fogalmazott: Győr olyan, mint egy hirtelen nőtt kamasz, akinek keze és bokája kilóg a ruhából, ezért újra kell öltöztetni, ami azonban nagyon költséges. Kijelentette: örül annak, hogy a városi civil szervezet felelősen, segítő szándékkal tárgyal egy szinte mindenkit érintő témát. Jancsó Péter azt mondta: a klub célja, hogy még időben legyen kavics a cipőben. Szerinte nem jó jel, hogy ilyen sokan elégedetlenek a helyi szabályozással, és a városházának sokkal több pénzt kellene költeni a várostervezésre, akár még új státusok teremtésével is.

Dr. Németh Iván városi főépítész megbízatását október 28-i hatállyal határozott időre visszavontuk – jelentette be dr. Kovács Lajos a múlt pénteki városházi sajtótájékoztatón. A jegyző az ügy hátteréről kifejtette: az egyéb főépítészi teendők olyan mértékben elvonták dr. Németh Iván figyelmét, hogy nem láttak garanciát arra, időben és megfelelő színvonalon befejeződnek a rendezési terv és az építési szabályzat munkálatai. A szakembernek mostantól csak ezek készítése lesz a feladata. A főépítészi teendőket ideiglenesen Kozmon Kinga, a városépítési iroda munkatársa látja el. Balogh József ehhez annyit tett hozzá: dr. Németh Iván kitűnő szakember, de túlterheltsége már a napi ügyek ellátásának színvonalában mutatkozott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győré a páratlan magángyűjtemény

Győr lesz a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának legnagyobb vidéki központja, miután – a műveket gondozó alapítvány döntésével – a városba kerül a Vasilescu-gyűjtemény. A műremekeket az egykori zsinagógában helyezik el, miután felújították az épületet.  A felbecsülhetetlen értékű gyűjteményben többek között Kassák, Kondor, Korniss művei szerepelnek. Tovább olvasom