Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Újra film készült Galgócziból

Ménfőcsanak - Másfél évtizednyi „csend" után, ismét készült film Galgóczi-műből. A Szőnyi G. Sándor rendezte alkotást november 15-én mutatják be Ménfőcsanakon, a Kossuth-díjas írónő szülőfalujában.

A hatvanas évektől a kilencvenes évek elejéig öt játék- és tíz tévéfilm, valamint számos rádiós feldolgozás készült Galgóczi Erzsébet műveiből. Az írótól nem állt távol a filmezés, hiszen 1955-ben dramaturgként végzett a filmművészeti főiskolán.

– Először a „Félúton" című kisregényéből rendeltek tőle forgatókönyvet, még ötvennyolcban, de csak öt év múlva lett belőle film – mesélte érdeklődésünkre Galgóczi Károlyné, az író sógornője, a hagyaték gondozója. – Érdekes sorsú forgatókönyvei is voltak. Például „A főügyész felesége", amelynek háromszor nekiállt. Tévéjátékot, majd filmet akartak belőle, de annyira „rázósnak" bizonyult az ötvenhatos téma, hogy végül Erzsi életében nem készült el egyik sem. Csak halála után, a kilencvenes évek elején.

Ezután hosszú „csend" következett, majd három évvel ezelőtt Szőnyi G. Sándor rendező kereste meg Galgóczi Károlynét, jelezve szándékát, hogy filmet szeretne az „Ott is csak hó van" című novellából, ami 1958-ban született.

A film története

Egy határszéli faluban játszódik a film. Disszidálni készül egy fiatal pár. Szakításuk óta csak véletlenül találkoznak a felbolydult városban. Éva az első szóra régi szerelmével tart, a határszéli tanyán várakozás közben megbetegszik, kitudódik, hogy nem mond igazat. A tragédia elkerülhetetlen...
– A főiskoláról ismerték egymást. Korábban már készített játékfilmet Erzsi „Kinek a törvénye" című regényéből, illetve tévéfilmet a „Bizonyíték nincs" című novellájából. Örömmel hozzájárultunk az ötlethez, közben tudtuk, hogy támogatást is kapott a film, de az alkotás csak nem akart elkészülni. Aztán néhány héttel ezelőtt ismét telefonált a rendező, hogy „Esténként mindig leszáll a köd" címme, november negyedikén kerül képernyőre a film. Megjegyzem: a címet azért kellett megváltoztatniuk, mert a forgatási évben nem esett hó Magyarországon, arra meg nem volt pénzük, hogy külföldön készítsék el a felvételeket.

Az országos bemutató után, november 15-én délután 4 órakor Galgóczi Erzsébet szülőfalujában, Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban is levetítik a filmet, ahová meghívták a rendezőt, Szőnyi G. Sándort is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehűlt az iskola

Győr - A Vocational alapítvány iskolájában tanulók közül tegnap reggel sokan nem várták meg a 8… Tovább olvasom