Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Újra felszállópályán a munkaerő-kölcsönzés

Hullámvölgyet járt be tavaly a munkaerő-kölcsönzés mértéke, a decemberi adatok már a válság előtti szinthez közelítettek.
 

Elsősorban továbbra is betanított munkára vesznek fel  embereket, de már akad példa menedzserkölcsönzésre is.

A 2008-as decemberi 33 és fél ezernél alig kevesebb, mintegy 31 és fél ezer munkavállaló dolgozott kölcsönzött munkaerőként a tavaly év végi adatok alapján, amelyek a hazai  kölcsönzőcégek közvetítéseit tükrözik. Nyáron viszont 25 ezer alatt mozgott ez a szám. Úgy tűnik, bevált az a várakozás, mely szerint a munkaadók a bizonytalan jövő miatt az időszakos termelésfelfutásokat nem a saját alkalmazottak létszámának növelésével, hanem elsősorban kölcsönzött munkaerővel oldották meg.

Mindez megyénkre is igaz a személyzeti szolgáltatással foglalkozó Kurdi Ferenc szerint. Ha akkora mélyrepülést nem is, mint a tavaly év eleji volt, a szakember az idei első negyedévre ismét kisebb visszaesést valószínűsít, de inkább a szezonális ingadozás miatt, ami januárban, februárban rendre megrendeléscsökkenést jelent. A második félévben már tényleges növekedéssel számol.

– A legnagyobb eredmény, hogy stabilizálódni látszanak a cégeknél a kölcsönzöttek létszámai. Így annak, akit korábban is így foglalkoztattak, most biztosabb a helye, a keresete, aki pedig a gazdasági válság miatt vesztette el ˝rendes˝ állását, remélheti, hogy ilyen formában munkát kap – mondta el Kurdi Ferenc és hozzátette: többnyire alkatrész-összeszerelésre, elkészült darabok ellenőrzésére keresnek a cégek a munkaerő-kölcsönzőknél embert, de van példa arra is, hogy menedzseri feladatokra. Például egy lengyel multicég így sokat spórol, nem kell céget alapítania, irodát bérelnie, hogy a képviseletét hazánkban ellássa.

– A munka után érdeklődők zöme mostanában is olyan, akit tavaly a második félévben leépítettek. Érdemes munkaerő-kölcsönzőnél regisztráltatniuk magukat, hogy tavaszra lehetőséget találjunk nekik – állítja Palkovits Andrea kirendeltségvezető. Tapasztalatai szerint diplomások – köztük pályakezdők – is többen végzettséget nem igénylő állásokra jelentkeznek, de túlképzettségük miatt nem szívesen veszik fel őket a vállalkozások. Jobbára a munkaerő-kölcsönző is csak betanított munkát tud nekik ajánlani, de ha vállalják, a kölcsönzőcégen keresztül könnyebben elhelyezkedhetnek, mert közvetítőként csak azt nézik, alkalmasak-e az adott feladat ellátására. Hogy például egy mérnök mikor dönt ilyen megoldás mellett, többnyire attól függ, mikor fogy el az állása elvesztése után a pénztartaléka.

Olvasóink írták

 • 9. bojtár 2010. január 27. 20:51
  „az első dolog ha rajtam múlna ,hogy ezeket at offshor cégeket azonnal betiltanám az országba.se TB se nyugdijj csak a szegény ember fatális kihasználása.”
 • 8. szocdem 2010. január 27. 15:27
  „geza11!

  A multik semmiért sem hibásak, Ők betartják a törvényeket. Azért kell a béreket - a munkásokat - kemény törvényekkel megvédeni, hogy megakadályozható legyen a mutyi. A "csupasz segg" vélekedésed sántit, mert azt juttat a parlamentbe mindenkit akit akar. Eddig olyanokat akartak a népek akik tojtak rá. most remélhetőleg másképp lesz.”
 • 7. geza11 2010. január 27. 15:00
  „Fel..fel..bérrabszolgák, proletárok!!! Csupasz seggel a multik bebetonozott várai ellen!!!
  Ez ellen tenni nem érdeke tenni pártunk-kormányunk rabosítandó képviselőinek, mert
  egy mindenható pénzügyi érdekcsoport markában vannak!”
 • 6. szocdem 2010. január 27. 13:07
  „Miért lesz jobb neked?

  1. Azonos beosztásban nem kereshetsz kevesebbet, mint a kölcsönvevő cég munkása. Nem lehet kevesebb a szabid, a pótlékod, nem lehet hosszabb se rövidebb a munkaidőd, stb.
  Igen Mt módositás nélkül ez nem lehetséges, tehát a szocdemek módositják ha hatalmat kapnak hozzá.
  2. A béred törvénnyel védetten lesz differenciálva, így egy bányában nem annyit fogsz keresni mint egy varrodában, de azonos szakmában és beosztásban (pl. karbantartó lakatos) de más a bére az élelmiszeriparban és a kohászatban is egy egy sorozatgyártáson dolgozó munkásnak.
  A helyi szakszervezetek persze ennél is jobb béreket és feltételeket harcolhatnak ki (azért vannak) de a törvényi minimumot mindnütt alkalmazni kell.
  3. Aki ezekkel a szabályokkal ellenkező szerződést akar kötni veled, azt a MK elkaszálja ezért meg sem próbálnak soha többé "lehúzni" ahogy most tezsik ezek a "rendes emberek".
  (Minden szerződés illegális, "semmis" ami törvényi rendelkezés ellen hoz szabályt, vagy ilyen kitételt tartalmaz)
  Ha ez nem "jó" vagy "jobb" a mai rendszernél, be kell zárni az uniót, mert ott ez így működik.”
 • 5. knifemaster 2010. január 27. 12:40
  „Bevezeti? Mikor?Mt tartalmazza? Tartalmazni fogja?
  Én a kölcsönző céggel kötöttem munkaszerződést.A szerződés tartalmazza a megállapodás szerinti munkabért ,meg a szokásos blablabla,és ennyi.Nekiállhatok hisztizni,max a tényxleges bruttó után kapok fizetést.Miért is lesz jobb nekem?
  A szerződés legális,ki és milyen alapon tudna beleszólni ebbe?”
 • 4. szocdem 2010. január 27. 12:13
  „knifemaster!

  Neked is egy kis info! Figyelmesen olvasd el a 4. pontot!
  (lenne itt rend, csak közös akarat kérdése)
  "A SZDP ezért az OÉT megállapodások erkölcsösségének haladéktalan felülvizsgálata mellett:
  1.Haladéktalanul bevezeti a Bérmegállapítási törvényt, amelyben kikötésre kerül, hogy a mindenkori minimálbér nem lehet kevesebb a mindenkori létminimumnál. A törvény bértáblát foglal majd magában, ami a mindenkori energiaárak - mint a termeléshez szükséges szomszédos források- függvényében szabályozza ágazatonként és szakmánként az adható legkisebb béreket, és pótlékokat.
  2.A bérmegállapítások, és bérmegállapodások végrehajtására - jól működő nyugati mintára- a Munkáskamarát hatalmazza fel, ezzel garantálva az ország egész területén az azonos ágazatban, és azonos beosztásban dolgozók esélyegyenlőségét, az egyéni, és földrajzi elmaradások leküzdését.
  3.Bérgarancia törvényt hoz, ami a csődbe ment vállalkozások dolgozóinak bérkifizetését még a felszámolási eljárás előtt kötelezővé teszi annak eredményétől függetlenül.
  4.A Bérgarancia törvényben eltörli a kölcsönmunkaerő alkalmazása esetén alkalmazott hátrányokat, amikor a kölcsönzött munkaerő alacsonyabb bérezésben, és egyéb juttatásban részesül, mint a kölcsönvevő saját munkavállalója."”
 • 3. knifemaster 2010. január 27. 12:00
  „Rabszolgák rabszolgáljatok....
  500 Ft a nettóm,a bruttó minimálbér.
  2004-ben 600 ft volt a nettóm.Senkinek sem jó a munkaerő kölcsönzés ilyen formában,mert engem is,az államot is lehúzzák.
  Elvileg ki sem rúghatnának,hisz a rabszolgákat eladják,de még ez a fajta létbiztonság sincs meg.:)”
 • 2. szocdem 2010. január 27. 10:58
  „Bocs:
  A multik ez év közepére a 2008-as termelési volument érik el .”
 • 1. szocdem 2010. január 27. 10:51
  „ALCÍM:
  Újra lehet a magyar munkaerőbázison keresztül fosztogatni az országot.

  A multik 2010 közepére ismét elérik a 2009-es termelési volument, amihez új meg új munkaerőre van szükség. Természetesen a piaci hullámzás miatt nem igazán akarnak a multik saját munkaerőt foglalkoztatni, ezért kölcsönzőket vesznek igénybe. Ez a legaljasabb dolog európában ami a munkaerővel történik!
  Nálunk egy azon beosztásban a kölcsönzött munkaerő kevesebbet keres, mint a kölcsönvevő saját dolgozója!!!! Ez azért van, mert a multi nem hajlandó egy petákkal se többet fizetni egy ember után, mint mennyibe neki kerülnek a sajátjai. Így azonos bértömeget fizet ki a kölcsönzőnek, az meg a becserkészet trabszolgát tovább sarcolja - nem ritkán 20-30%-os hasznot is lehúzva rólla...
  Undor.
  Nyugaton ezek a cégek egy hét alatt becsuknának, a tulajokat meg becsuknák csalásért, fosztogatásért..
  Mert ha hiszitek ha nem: vannak országok ahol a munkaerőbázis nemzeti érték, és VÉDIK!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanazért a munkáért több pénz jár egyeseknek?

Egy Olvasónk szerint ugyanazért a munkáért évesen szinten 160 ezer forinttal kevesebb fizetést kap, mint munkatársai. Tovább olvasom